Ξεφούσκωσε η φούσκα των ακριβών μεταγραφών

Φαραωνικές μεταγραφές, τέλος. Τα τρελά ποσά που έδιναν οι ομάδες μέχρι πριν από λίγα χρόνια για να ενισχύσουν τα ρόστερ τους αποτελούν ανάμνηση.

Η φούσκα την οποία η Μπαρτσελόνα προκάλεσε μέσα στον πανικό της μετά την αποχώρηση του Νεϊμάρ για την Παρί και τη μιμήθηκαν στη συνέχεια κι άλλες ομάδες όπως η Τσέλσι, δεν έσκασε αλλά έχασε αρκετό «αέρα».

Ο φόβος της τιμωρίας για παραβίαση των οικονομικών κανόνων οι οποίοι έχουν γίνει πολύ αυστηροί, κυρίως στο Big 5, ανάγκασαν τα κλαμπ να αλλάξουν τακτική.

Η νέα τάση ξεκίνησε πέρυσι, όταν οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ μείωσαν τη χειμερινή μεταγραφική τους δαπάνη κατά 85%, από τα 862 εκατ. που ήταν τον Ιανουάριο του 2023 στα 134 εκατ. ευρώ.

Φέτος αυξήθηκε στα 500 εκατ. ευρώ, αλλά και πάλι υπάρχει μείωση της τάξης του 42% σε σχέση με πριν από δύο χρόνια. Σχεδόν τα μισά από τα χρήματα που ξοδεύτηκαν στο τελευταία μεταγραφικό παράθυρο, 243 εκατ., τα έδωσε μόνο η Μάντσεστερ Σίτι για να καλύψει πολλούς από τους τραυματισμούς και τα κενά της στην άμυνα.

Αν αναλογιστούμε τα αγωνιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Τότεναμ, τότε τα υπόλοιπα 260 εκατ. ευρώ που δαπάνησαν οι υπόλοιπες αγγλικές ομάδες συνολικά, είναι ψίχουλα.

Δεν βλέπουμε επίσης μεταγραφές των 100+ εκατ. οι οποίες είχαν γίνει τάση τα προηγούμενα χρόνια. Η ακριβότερη χειμερινή μεταγραφή έγινε τον Ιανουάριο του 2018 και αφορούσε τον Κουτίνιο που πήγε από τη Λίβερπουλ στην Μπάρτσα έναντι 135 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη ακριβότερη ήταν του Αργεντινού Εντσο Φερνάντες το 2023, από την Μπενφίκα στην Τσέλσι για 121 εκατ. ευρώ.

Φέτος η ακριβότερη μετακίνηση ήταν του Κολομβιανού Τζον Ντουράν από την Αστον Βίλα στη σαουδαραβική Αλ Νασρ για 77 εκατ. ευρώ.

Παρατηρούμε επίσης ότι έχουν αυξηθεί αρκετά οι δανεισμοί παικτών αλλά και τα έξυπνα deals, όπως αυτό που έκανε η Νυρεμβέργη για την οποία έγραψαν αρκετά διεθνή μέσα πως «έκλεψε εκκλησία». Με την πώληση του Τζίμα, ενός παίκτη που είχε στη διάθεσή της μόλις για έξι μήνες και ουσιαστικά δεν της κόστισε τίποτα, κατάφερε να βγάλει επτά εκατ. ευρώ από τη συμφωνία που είχε κάνει με τον ΠΑΟΚ και στη συνέχεια με την Μπράιτον.

Αποδεικνύεται πως το χρηματιστήριο των μεταγραφών έχει περάσει σε νέα εποχή στην προσπάθειά του να προσαρμοστεί στον περιορισμό των δαπανών και των αρνητικών ισολογισμών.