Έκτακτη αραβική σύνοδος κορυφής στην Αίγυπτο στις 27/2 για τους Παλαιστίνιους – Ο «εξαναγκαστικός εκτοπισμός» Παλαιστινίων «σοβαρή απειλή» για Μέση Ανατολή, λέει το Ιράν
Η Αίγυπτος θα φιλοξενήσει έκτακτη αραβική σύνοδο κορυφής στις 27 Φεβρουαρίου για να συζητηθούν οι, όπως τις χαρακτήρισε, “σοβαρές” εξελίξεις για τους Παλαιστίνιους, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών.
Η σύνοδος κορυφής ανακοινώνεται εν μέσω περιφερειακής και παγκόσμιας καταδίκης της πρότασης του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αναλάβουν οι ΗΠΑ τον έλεγχο της Γάζας και να μεταμορφώσουν την περιοχή σε “Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής”, μετά τη μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων αλλού.
Στο μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Μπαντρ Αμπντελάτι, αναχώρησε σήμερα για την Ουάσινγκτον, όπου αναμένεται να έχει συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και μέλη του Κογκρέσου, ανακοίνωσε το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών.
Η επίσκεψη αυτή έχει στόχο “να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις και τη στρατηγική σύμπραξη ανάμεσα στην Αίγυπτο και τις ΗΠΑ”, όπως και να διεξαχθούν “διαβουλεύσεις για την περιφερειακή κατάσταση”, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.
Ο «εξαναγκαστικός εκτοπισμός» Παλαιστινίων «σοβαρή απειλή» για Μέση Ανατολή, λέει το Ιράν
Το σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ να «πάρουν τον έλεγχο» της Λωρίδας της Γάζας και να «εκτοπιστούν διά της βίας» οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι του θυλάκου εγείρει «σοβαρή απειλή» για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής, προειδοποίησε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, Αμπάς Αραγτσί.
«Ο εκτοπισμός διά της βίας των Παλαιστινίων από τη Γάζα αποτελεί μέρος συνωμοσίας με σκοπό να καταστραφεί η Παλαιστίνη διά του αποικισμού» των εδαφών της, έκρινε ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών.
«Αυτό αποτελεί σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιφέρειας», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μπαντρ Αμπντελάτι, χθες Σάββατο.
«Είναι απόλυτα απαραίτητο οι ισλαμικές χώρες να υιοθετήσουν σθεναρή και συνεπή θέση» για το ζήτημα αυτό, επέμεινε ο κ. Αραγτσί.
Η Αίγυπτος και η Ιορδανία, σύμμαχοι-κλειδιά των ΗΠΑ, απέρριψαν την πρόταση του κ. Τραμπ να «καθαριστεί» η Λωρίδα της Γάζας και κάλεσαν να εφαρμοστεί η λύση των δύο κρατών, ισραηλινού και παλαιστινιακού.
Χθες ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ιράν συνομίλησε επίσης με τους ομολόγους του της Τυνησίας και της Τουρκίας για τη Γάζα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.
Το Ιράν συγκαταλέγεται στους πιο σθεναρούς υποστηρικτές της παλαιστινιακής υπόθεσης. Πρόκειται για πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής της Τεχεράνης αφότου εγκαθιδρύθηκε η Ισλαμική Δημοκρατία το 1979.
Η ιρανική πολιτική και θρησκευτική ηγεσία θεωρεί έκνομο το κράτος του Ισραήλ, στο οποίο αναφέρεται κατά κανόνα με την έκφραση «σιωνιστικό καθεστώς».
Οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του Υπουργού Εξωτερικών του Ιράν καταγράφηκαν την ημέρα που ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, υποδέχθηκε στην Τεχεράνη ηγέτες της Χαμάς, για πρώτη φορά αφότου τέθηκε σε εφαρμογή τη 19η Ιανουαρίου η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.
Πηγή: ΚΥΠΕ