![](https://www.tanea.gr/wp-content/uploads/2025/02/2024-11-28T125035Z_1777867158_RC2CEBAKX40U_RTRMADP_5_FRANCE-NIGERIA-1024x683-1-300x200.jpg)
Τυπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Παρίσι για την πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν να διοργανώσει διεθνή σύνοδο για την τεχνητή νοημοσύνη με συμπροεδρεύοντα τον ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι. Επί της ουσίας η διήμερη παραμονή στη γαλλική πρωτεύουσα έχει γεωπολιτικές διαστάσεις, καθώς ο Μητσοτάκης και ο γάλλος πρόεδρος θα συζητήσουν κατ’ ιδίαν (και) για περιφερειακά ζητήματα με αιχμή την Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, την κινητικότητα της Τουρκίας ως προς τα εξοπλιστικά. Στο κάδρο ωστόσο μπαίνει ακόμα μία παράμετρος: η γαλλοϊνδική προσέγγιση μέσω Μασσαλίας, την ώρα που η Ελλάδα διεκδικεί ινδικά «ανοίγματα» στα δικά της λιμάνια, με σταθερή τη φιλοδοξία να λειτουργήσει ως πύλη του εμπορευματικού και ενεργειακού διαδρόμου Ινδίας – Ευρώπης. Χαρακτηριστικές ωστόσο οι πληροφορίες ότι ο Μακρόν ετοιμάζει ξεχωριστό πρόγραμμα για τον Μόντι στο λιμάνι της Μασσαλίας το πρωί της Τρίτης.
Συνεπώς είναι κομβικής σημασίας οι συζητήσεις Μακρόν – Μόντι, την ώρα που το Νέο Δελχί αναζητά απευθείας συνδέσεις με την ευρωπαϊκή αγορά. Σημειωτέον, ο Μόντι μετά το Παρίσι αναμένεται να συζητήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον. Ο Ινδός βρέθηκε στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2023, ο Μητσοτάκης πήγε στην Ινδία τον Φεβρουάριο του 2024 ενώ την περασμένη εβδομάδα ήταν στο Νέο Δελχί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, τονίζοντας τη «στρατηγική θέση» της Ελλάδας ως η φυσική και η κοντινότερη πύλη της Ινδίας. Η Αθήνα έχει κάθε λόγο να θέλει από την Ινδία να ακολουθήσει τον δρόμο της Κίνας με την επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και υπάρχουν πληροφορίες ότι ο όμιλος Adani συζητά για απόκτηση τερματικού σταθμού σε Καβάλα ή Βόλο. Με δεδομένο ότι απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί, ο Γεραπετρίτης σχολίασε μόνο (εφημερίδα «The Hindu») ότι «η Ελλάδα χαιρετίζει το δυνητικό ενδιαφέρον ινδικών εταιρειών για επενδύσεις, αναμένουμε ότι αυτό θα οδηγήσει στον εκσυγχρονισμό και στην επέκταση των λιμενικών υποδομών».
Ανεξάρτητα από το αποψινό δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο Ελιζέ, όπου θα τα πουν αλλά όχι κατ’ ιδίαν ο Μητσοτάκης με τον Μόντι, το τετ α τετ του Πρωθυπουργού με τον Μακρόν κλείδωσε για το μεσημέρι, στο φόντο των αναταράξεων στον άξονα Αθήνας – Παρισιού από το ενδεχόμενο πώλησης πυραύλων Meteor στην Αγκυρα από το ευρωπαϊκό κονσόρτσιουμ MBDA. Δεν είναι σήμερα η πρώτη φορά που ο Μητσοτάκης θα ζητήσει ενημέρωση. Ωστόσο σήμερα επιδιώκεται επικοινωνιακή διαχείριση, με το Παρίσι άλλωστε να προσπαθεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες. Στόχος να εκπεμφθεί το μήνυμα ότι ο «θόρυβος» των πυραύλων δεν ακουμπά τα διμερή και ειδικότερα την αμυντική σχέση Ελλάδας – Γαλλίας. Ηδη ο Μακρόν φέρεται να επιβεβαιώνει τις επαφές χωρίς να προεξοφλεί το αποτέλεσμα και δείχνοντας κυρίως προς το Ηνωμένο Βασίλειο με το επιχείρημα ότι δεν θα μπορούσε από μόνη της η Γαλλία να μπλοκάρει εξελίξεις. Η υπόθεση βεβαίως ακολουθεί την έτερη προσπάθεια της Αγκυρας για προμήθεια των μαχητικών Eurofighter – θέμα που αρχικώς μπλόκαρε το Βερολίνο. Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα ξορκίζει τυχόν ανισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, ενόσω το Παρίσι, παρά τις δύσκολες σχέσεις και τα συγκρουόμενα συμφέροντα με την Αγκυρα, έχει ανάγκη αναπροσαρμογής στα παιχνίδια (ισχύος) αφού δεν θέλει χάνει έδαφος έναντι άλλων χωρών – της Γερμανίας κ.ά.
Διάσκεψη για τη Συρία
Ταυτόχρονα, μένει να φανεί εάν και πώς το Παρίσι προχωρήσει σε διάσκεψη για τη Συρία – υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός από τον Δεκέμβριο – και το κυριότερο εάν θα προσκληθούν η Αθήνα (και σε ποιο επίπεδο) και η Αγκυρα. Ειδικά το συριακό συζητήθηκε τηλεφωνικώς μεταξύ Μακρόν και Ερντογάν, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία. Από την πλευρά του ο Μητσοτάκης μετά το Παρίσι θα μεταβεί την Παρασκευή στο «Νταβός για την άμυνα» στο Μόναχο, ενώ η Ιταλία μετέθεσε «για λόγους προγραμματισμού στο εγγύς μέλλον» το τετ α τετ Μητσοτάκη – Τζόρτζια Μελόνι, που είχε προσδιοριστεί για τις 19 Φεβρουαρίου και κατά το οποίο προδιαγραφόταν έκτακτη συζήτηση και για την Hellenic Train στον απόηχο των εξελίξεων στην τραγωδία των Τεμπών.