Στα 45 λεπτά που έμειναν οι δυο τους στην αίθουσα του Ελιζέ – χωρίς συνεργάτες, αξιωματούχους ή διερμηνείς – άνοιξαν (στα γαλλικά) εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, στο περιθώριο της συνόδου για την τεχνητή νοημοσύνη. «Τέθηκαν όλα» έλεγαν αργότερα κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας ότι στο ελληνογαλλικό τραπέζι μπήκαν και οι πύραυλοι Meteor – το ενδεχόμενο πώλησής τους στην Τουρκία από το ευρωπαϊκό κονσόρτσιουμ MBDA. Ηταν η δεύτερη φορά σε διάστημα μιας εβδομάδας που ζητήθηκε ενημέρωση στο ανώτατο επίπεδο και εκφράστηκε η ενόχληση της Αθήνας, καθώς Μητσοτάκης και Μακρόν τα είχαν πει και στο περιθώριο της άτυπης συνόδου της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Αθήνα και Παρίσι είχαν ανάγκη υπό το πρίσμα των εξελίξεων στις ΗΠΑ καθώς και στη Μέση Ανατολή, που δημιουργούν νέες προκλήσεις συνολικά για την Ευρώπη, να επαναβεβαιώσουν το βάθος της σχέσης τους, η οποία έχει ως σημείο αναφοράς τη στρατηγική εταιρική σχέση που υπογράφηκε το 2021. Η ελληνική πλευρά έκανε λόγο για ικανοποιητικές συζητήσεις σε καλό κλίμα, όπως αποτυπώθηκε στη θερμή υποδοχή (υπό βροχή) του Μητσοτάκη από τον Μακρόν, αργά χθες το μεσημέρι.
Οσο κι αν στη μεγάλη εικόνα η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι «δεν ετεροκαθορίζεται» η αμυντική της θωράκιση, στην ελληνογαλλική στρατηγική σχέση εντοπίζεται μία από τις δύο διασφαλίσεις που ζήτησε η Αθήνα στο φόντο της «κρίσης» των Meteor: η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής την οποία περιλαμβάνει η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας σε περίπτωση που ένα από τα δύο κράτη χρειαστεί να αποκρούσει κίνηση επιθετικότητας. Η δεύτερη διασφάλιση αφορά την πιθανότητα η Αγκυρα να μην πάρει τα ίδια εξελιγμένα όπλα που η Ελλάδα απέκτησε το 2022 έχοντας με τα Rafale αεροπορική υπεροχή σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Η γαλλική πλευρά δεν εμφανίζει το θέμα πώλησης των πυραύλων στην Τουρκία ως «τελειωμένο», αλλά σε φάση διαπραγματεύσεων, παραπέμποντας στο Ηνωμένο Βασίλειο, εταίρο του πολυεθνικού κονσόρτσιουμ, που έχει τον κυρίαρχο λόγο – οι προσεγγίσεις που καιρό τώρα επιχειρεί η Τουρκία και με τη Βρετανία και με τη Γερμανία για τους εξοπλισμούς είναι δεδομένη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μακρόν εξετάζει επίσκεψη στην Ελλάδα, ενδεχομένως το φθινόπωρο, ωστόσο πολύ νωρίτερα αναμένεται μια άλλη ιδιαίτερης σημασίας (και για την υπόθεση των πυραύλων) γαλλική άφιξη: εκείνη του υπουργού Αμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί, ο οποίος το επόμενο διάστημα, κατά τις πληροφορίες, θα συναντήσει στην Αθήνα τον ομόλογό του Νίκο Δένδια.
Στο τετ α τετ Μακρόν – Μητσοτάκη συζητήθηκε ακόμα η κατάσταση στη Συρία, με κοινή οπτική, όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές. Ο γάλλος πρόεδρος πιθανόν να υποδεχτεί το επόμενο διάστημα αντιπροσωπεία της Συρίας στο Παρίσι, στο πλαίσιο μιας διάσκεψης, στην οποία αναμένεται να προσκληθεί η Ελλάδα, πλην όχι σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Οσον αφορά την ευρωπαϊκή ατζέντα, Μητσοτάκης και Μακρόν συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει αυξημένη δημοσιονομική ευελιξία στα κράτη – μέλη για τις επενδύσεις τους στην άμυνα.
Το αίτημα στον αμερικανό αντιπρόεδρο
Η σύνοδος του Παρισιού για την ΑΙ ήταν επιπλέον ευκαιρία για ραντεβού γνωριμίας των Ευρωπαίων με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος συμμετείχε στο δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ενώ ο ίδιος σήμερα αναμένεται να έχει γεύμα εργασίας με τον Μακρόν και να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος συμπροεδρεύει της συνόδου. Κατά πληροφορίες, συνάντηση επεδίωξε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάτι που δεν προχώρησε, ωστόσο άνοιξε παράθυρο για πιθανό ραντεβού στο τέλος της εβδομάδας στο περιθώριο του «Νταβός για την άμυνα» στο Μόναχο, όπου θα βρίσκεται ο Πρωθυπουργός εκτός απροόπτου από την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο.
Πέραν του τετ α τετ με τον Μακρόν και των συζητήσεων που είχε ο Μητσοτάκης στο επίσημο δείπνο δεν υπήρξαν άλλες κατ’ ιδίαν πολιτικές συναντήσεις, καθώς το βάρος έπεσε σε συνομιλίες με πρωτοπόρους στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ανάμεσά τους ο συνιδρυτής και CEO της Deepmind Ντέμης Χασάμπης. Ο νομπελίστας συνιδρυτής της εταιρείας, η οποία ανήκει στην Google, είναι πιθανό να βρεθεί στην Αθήνα στους επόμενους μήνες. Ο Μητσοτάκης είδε ακόμα τον CEO του Ericsson Group Μπόργε Εκχολμ και το στέλεχος της OpenAI Κρις Λεχέιν, τονίζοντας την ανάγκη ύπαρξης ενός πλαισίου δεοντολογίας και ασφάλειας ως προς τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Πρωθυπουργός προσερχόμενος στη σύνοδο στάθηκε ιδίως «στο εξαιρετικά πλούσιο επιστημονικό ταλέντο» που δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο τομέα. «Μπορούμε να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή των έξυπνων παρεμβάσεων», πρόσθεσε, «προκειμένου να μπορέσουμε να ελέγξουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης».