Διπλό 5άρι σε λίγες ώρες στις Κυκλάδες προκάλεσε ανησυχία – Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου
Ο χορός των Ρίχτερ συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της νύχτας στις b, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους της Σαντορίνης και της Αμοργού.
Μία ακόμη νύχτα αγωνίας έζησαν οι κάτοικοι των νησιών στις νοτιοανατολικές Κυκλάδες καθώς η σεισμική δραστηριότητα συνεχίστηκε.
Ακόμη τουλάχιστον πέντε σεισμοί καταγράφτηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στον θαλάσσιο χώρο νότια της Αμοργού, ο ισχυρότερος από τους οποίους ήταν μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Οι σεισμικές δονήσεις, μεγέθους οι τρεις 4, η μια 4,1 και η ισχυρότερη 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφτηκαν με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 05:47, στις 02:02, στις 00:51, στις 00:44 και στις 00:37, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το επίκεντρό τους εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ 16 και 18 χιλιομέτρων νότια της Αρκεσίνης Αμοργού, πάντα κατά τα δεδομένα του ινστιτούτου. Πλην αυτής που είχε μέγεθος 5 βαθμών στις 00:37, και θεωρείται «ισχυρή», όλες χαρακτηρίστηκαν «ασθενείς».
Αναλυτικά οι νυχτερινές σεισμικές δονήσεις στις Κυκλάδες
Μετά τα μεσάνυχτα και συγκεκριμένα στις 00:37 σημειώθηκε σεισμική δόνηση 5 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Σαντορίνης η οποία έγινε αισθητή σε περιοχές της Αττικής και της Κρήτης.
Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο υπολόγισε την δόνηση στα 5 Ρίχτερ με επίκεντρο 17 χλμ νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος στα 13,3 χλμ.
Νωρίτερα, η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού είχε υπολογίσει τον σεισμό στα 5,1 Ρίχτερ.
Μόλις 7 λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στις 00:44 ακολούθησε ακόμα μια δόνηση μεγέθους 4,1 Ρίχτερ με επίκεντρο 16 χλμ νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και με εστιακό βάθος στα 5,6 χλμ.
Στις 00:51 σημειώθηκε σεισμός 4 Ρίχτερ με επίκεντρο 18χλμ νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και με εστιακό βάθος στα 12,1 χλμ.
Στις 02:02 σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4 Ρίχτερ,17 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού με εστιακό βάθος στα 14.7 χλμ.
Στις 05:47 σημειώθηκε μια ακόμη σεισμική δόνηση μεγέθους 4 Ρίχτερ 17 χλμ ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού με εστιακό βάθος στα 11,9χλμ.
Στα 5,3 Ρίχτερ ο μεγαλύτερος μέχρι στιγμής σεισμός
Ο μεγαλύτερος σε ένταση σεισμός σημειώθηκε στις 22:16 τη Δευτέρα (10/2) στα ανοιχτά της Σαντορίνης και ήταν μεγέθους 5,3 Ρίχτερ, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, και έγινε αισθητός σε Αττική, Κρήτη και σε αρκετά νησιά στις Κυκλάδες.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, και το επίκεντρό του εντοπίζεται στα 14 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 17 χιλιόμετρα.
Να σημειωθεί ότι ο πιο ισχυρός σεισμός μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, ήταν μεγέθους 5,2 Ρίχτερ και είχε σημειωθεί στις 5/2.
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Έκλεισε η μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας»
Η πρώτη αντίδραση των σεισμολόγων για τα 5,3 Ρίχτερ ήρθε από τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο. Ο γνωστός σεισμολόγος σε μία σύντομη ανάρτησή του έκανε ένα όχι και τόσο αισιόδοξο σχόλιο για τη σεισμική ακολουθία μετά τα 5,3 Ρίχτερ.
«Άλλος ένας δυνατός σεισμός στη Σαντορίνη 5,3 από το Γεωδυναμικό ή 5,2 από το Ευρωμεσογειακό Κέντρο. Έκλεισε τη μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας», έγραψε χαρακτηριστικά.
Παύλος Μαρινάκης: Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές
Για τον ισχυρό σεισμό των 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος μιλώντας στο Action24 τόνισε πως «δεν έχει γίνει μέχρι αυτή τη στιγμή αναφορά για σημαντική ζημιά. Είναι σε πλήρη εξέλιξη οι περιπολίες στις περιοχές. Είναι όλα τα βλέμματα στραμμένα εκεί και υπάρχει επιστημονική ομάδα που μελετά όλα τα δεδομένα». Παράλληλα ανέφερε πως «δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε εφησυχασμό ούτε κινδυνολογία. Ο κόσμος να ακούει τους ειδικούς».
Μέσω τηλεκπαίδευσης τα σχολικά μαθήματα στην Αμοργό
Εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας, τα σχολικά μαθήματα στην Αμοργό θα πραγματοποιηθούν σήμερα Τρίτη (11/2) μέσω τηλεκπαίδευσης.
Τη Σαντορίνη επισκέφθηκε χθες ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, δηλώνοντας την ισχυρή βούληση του Περιφερειακού Συμβουλίου να συνδράμει στην έμπρακτη ανακούφιση των κατοίκων από τις συνέπειες της έντονης σεισμικής δραστηριότητας. Ο Περιφερειάρχης επισκέφθηκε το κινητό κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής «Όλυμπος».
«Η Περιφέρεια Αττικής παραμένει στο πλευρό του Δήμου και της προσπάθειας που κάνει και σε συνεργασία και με τα συναρμόδια υπουργεία και με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προσπαθεί να είναι χρήσιμη στην προσπάθεια που γίνεται» δήλωσε.
Σαντορίνη: Σήμερα η απόφαση της επιτροπής σεισμικού κινδύνου
Η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη συνεχίζεται και για τον λόγο αυτό λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα πρόληψης και καταγραφής των σεισμών.
Οι σεισμολόγοι τοποθέτησαν δύο νέους σεισμογράφους στην περιοχή της Καλντέρας για να παρακολουθήσουν το φαινόμενο της σεισμικής ακολουθίας, ενώ αφαίρεσαν δύο που είχαν τοποθετηθεί το προηγούμενο διάστημα. Τα στοιχεία τους εστάλησαν στο Αστεροσκοπείο και το πρωί της Τρίτης (11/2) αναμένεται να εξαχθούν τα πρώτα δεδομένα.
Επίσης, συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, η οποία θα αποφασίσει τα βήματα τα οποία θα ακολουθήσουν από εδώ και στο εξής και για το αν θα αρθούν κάποιοι από τους περιορισμούς που υφίστανται.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το φαινόμενο αυτό θα αποκλιμακωθεί με πιο αργούς ρυθμούς. Υπό αυτό το πρίσμα υπάρχει και μία πρωτόγνωρη κινητοποίηση και σε επίπεδο δικτύων και τηλεπικοινωνιών. Έτσι, από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει γίνει μια προσπάθεια ώστε στο ενδεχόμενο ενός ακραίου φαινομένου να μην καταρρεύσουν τα δίκτυα και οι τηλεπικοινωνίες.
Ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου έχει επικοινωνήσει με τους τηλεπικοινωνιακούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, οι οποίοι έχουν προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα σε καταγραφή των κρίσιμων υποδομών τους σε νησιά στα νησιά της Σαντορίνης, Αμοργού, Ίου και Ανάφης, ενώ έχουν δει και ποιες είναι οι μονάδες αυτές που θα κάνουν την ραδιοκάλυψη σε περίπτωση που χρειαστεί.
Τις επόμενες ημέρες θα μεταβεί στο νησί και κινητή μονάδα δορυφορικών τηλεπικοινωνιών.
Αμοργός: Ανησυχία και επαγρύπνηση λόγω των συνεχών σεισμών -Στο νησί συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ
Οι Αρχές στην Αμοργό ενισχύονται για κάθε ενδεχόμενο.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν χθες το μεσημέρι στο νησί, προκάλεσαν την αύξηση των αντανακλαστικών των κατοίκων, οι οποίοι ούτως ή άλλως εδώ και ημέρες ζουν σε κατάσταση εγρήγορσης.
Όλοι θέλουν να αφοσιωθούν στις δουλειές και στις υποχρεώσεις τους, όμως η σεισμική δραστηριότητα τους υπενθυμίζει το ιδιότυπο καθεστώς στο οποίο ζουν υποχρεωτικά αυτή την περίοδο.
Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται στο νησί και πιάνουν από σήμερα δουλειά. Πρώτο μέλημα είναι η αποκατάσταση των υφιστάμενων βλαβών του δικτύου, τα οποία δεν προκλήθηκαν από τους σεισμούς, αλλά είναι αποτέλεσμα της γήρανσης του δικτύου. Παράλληλα θα γίνουν αυτοψίες σε όλο το μήκος του δικτύου και των υποσταθμών. Υπάρχει η μέριμνα να ελεγχθούν όλα τα δίκτυα, έτσι ώστε αν συμβεί το παραμικρό να υπάρχει ρεύμα.
Πηγή: iefimerida.gr