Ζητά αναβολή της κατ’ άρθρον συζήτησης του τροποποιητικού νομοσχεδίου για το Γενικό Σύστημα Υγείας – Πώς αιτιολογεί το αίτημα της
To Διοικητικό Συμβούλιο Παγκύπριας Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ με επιστολή ημερομηνίας 11 Φεβρουαρίου 2025 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας ζητά αναβολή της κατ’ άρθρον συζήτησης του τροποποιητικού νομοσχεδίου για το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ), που βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίας της Επιτροπής της Βουλής την 13η Φεβρουαρίου 2025.
Η Συντεχνία αιτιολογεί το αίτημα της για αναβολή της κατ΄άρθρον συζήτησης, αναφέροντας ότι η κατ’ άρθρον συζήτηση ενός νομοσχεδίου για το οποίο δεν έχει προηγηθεί ουσιαστική συζήτηση επί της αρχής, πέρα από το γεγονός ότι αντιβαίνει στον Κανονισμό της Βουλής των Αντιπροσώπων και τις διαδικασίες συζήτησης νομοσχεδίων, στερεί από τους επηρεαζόμενους φορείς το δικαίωμα να καταθέσουν τις απόψεις και τους ενδεχόμενους προβληματισμούς τους, ενώ παράλληλα εμποδίζει τα μέλη της Επιτροπής να σχηματίσουν ολοκληρωμένη εικόνα, καθώς δεν καθίσταται δυνατή η ορθή, τεκμηριωμένη και πλήρης ενημέρωσή τους.
Επιπλέον διατυπώνει τη θέση ότι για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν προηγήθηκε ποτέ η δέουσα διαβούλευση, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη συζήτησης και τοποθέτησης όλων των επηρεαζόμενων φορέων, προκειμένου να διασφαλιστούν οι διαφανείς διαδικασίες που διέπουν μια δημοκρατική κοινωνία.
Συμπληρώνει πως δεδομένης της μέγιστης σημασίας του περιεχομένου του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, θεωρεί απολύτως αναγκαία την αναβολή της συζήτησης, προκειμένου να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα επί της αρχής, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να εξασφαλιστεί η ολοκληρωμένη παρουσίαση όλων των στοιχείων, απόψεων και πιθανών ενστάσεων πριν από την κατ’ άρθρον συζήτηση και τοποθέτηση της Επιτροπής.
Πηγή: ΚΥΠΕ