Μια ομάδα έδρας και μια που χάνει εκτός έδρας

Το παιχνίδι μεταξύ της Σέλτικ και της Μπάγερν Μονάχου που γίνεται απόψε στο πλαίσιο των play offs  του Τσάμπιονς Λιγκ και θα δούμε στο MEGA (22.00) μπορεί να είναι αρκετά θεαματικό γιατί οι δύο ομάδες έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Οι Γερμανοί που έχουν προπονητή τον Βενσάν Κομπανί, θαυμαστή του Πεπ Γκουαρντιόλα, επιχειρούν παντού και πάντα να κρατήσουν και να κυκλοφορήσουν πολύ την μπάλα. Οι πρωταθλητές Σκωτίας, με τον  Μπρένταν Ρότζερς στον πάγκο, αγαπάνε τις αντεπιθέσεις, την ταχύτητα και σκοράρουν χάρη στις συνεργασίες των κυνηγών τους. Αλλά υπάρχει κι ένα άλλο χαρακτηριστικό των δύο ομάδων που μπορεί να μας δώσει ένα ωραίο ματς. Η Σέλτικ είναι μια κλασική ομάδα έδρας: φέτος στο πανέμορφο Σέλτικ Παρκ δεν έχει ήττα στο Τσάμπιονς Λιγκ και στο πρωτάθλημα. Η Μπάγερν Μονάχου από τη μεριά της εκτός έδρας δυσκολεύεται πολύ.

Δέκα

Η Σέλτικ κατάφερε να προκριθεί στην επόμενη φάση χάρη στα αποτελέσματα που έκανε μπροστά στο φωνακλάδικο κοινό της. Εκανε τους 10 από τους 12 βαθμούς που της χρειάστηκαν για να προκριθεί κερδίζοντας τη Γιουνγκ Μπόις, τη Λειψία και τη Σλόβαν Μπρατισλάβας – ενώ έφερε και μια ισοπαλία με την Μπριζ. Η Μπάγερν εκτός Μονάχου υποφέρει: το μαρτυρούν οι ήττες της από την Μπαρτσελόνα, την Αστον Βίλα και τη Φέγενορντ. Η Μπάγερν τα κατάφερε να κερδίσει μόνο την ουκρανική Σαχτάρ, που ως γνωστόν αγωνίζεται σε ουδέτερο γήπεδο. Οι δυο ομάδες έρχονται από άνετες νίκες στο πρωτάθλημά τους το οποίο αναμένεται να κατακτήσουν εύκολα. Η Σέλτικ κέρδισε με 6-0 την Νταντί. Η Μπάγερν με 3-0 τη Βέρντερ Βρέμης. Αλλά εντός έδρας. Οι Γερμανοί έχουν πιο πολλές προσωπικότητες – τον Χάρι Κέιν, τον Σανέ, τον Γκορέτσκα, τον Νόιερ, τον νεαρό Μουσιάλα. Αλλά εκτός έδρας δέχονται πάντα γκολ. Αν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά, οι συγκινήσεις δεν θα λείψουν.

Ανοιχτά

Απόψε στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι πολύ ανοιχτά και τα υπόλοιπα παιχνίδια. Η Κλαμπ Μπριζ του Τζόλη υποδέχεται την Αταλάντα. Η Μπενφίκα του Παυλίδη θα δοκιμάσει τις αντοχές της στο Μόντε Κάρλο: η Μονακό είναι ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το ματς Φέγενορντ – Μίλαν. Οι Ολλανδοί άλλαξαν προπονητή πριν απ’ το ματς: δεν μπορούν να ξεπεράσουν τη φυγή του Αρνε Σλοτ που εκεί δούλευε χρόνια πριν αναλάβει το περασμένο καλοκαίρι τη Λίβερπουλ. Να σημειωθεί πως λίγες μέρες πριν πούλησαν τον εξαιρετικό σέντερ φορ Χιμένεθ στην αποψινή τους αντίπαλο: η Μίλαν έδωσε 30 εκατ. ευρώ για να αγοράσει τον Μεξικάνο. Οι δυο ομάδες έκαναν μια συμφωνία από την οποία βγήκαν και οι δύο κερδισμένες – για διαφορετικούς λόγους. Αλλά απόψε στο γήπεδο θα παίξουν για να κάνουν κακό η μια στην άλλη. Οι καλές σχέσεις είναι χρήσιμες, αλλά ο ανταγωνισμός στο γήπεδο είναι πάντα σκληρός.

Δύσκολα

Αυτό από όσο βλέπω δυσκολεύονται να καταλάβουν κομμάτι οι ελληνικές ομάδες. Χθες πλημμυρίσαμε από δημοσιεύματα που έχουν να κάνουν με τις διενέξεις που υπήρξαν στο τελευταίο συμβούλιο της Σουπερλίγκας. Μέχρι και ανακοίνωση αποφάσισε να βγάλει ο Συνεταιρισμός για να απαντήσει σε ανακοινώσεις του ΠΑΟ και της ΑΕΚ – συμβαίνει πολύ σπάνια. Προσωπικά αδιαφορώ για τους διαλόγους: πάνω στην ένταση κάποιοι που μιλάνε σε μια τηλεδιάσκεψη μπορούν να πουν πολλά. Αλλά δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο βγαίνουν οι ανακοινώσεις για ένα ζήτημα που οι ΠΑΕ συμφωνούν. Ολες θεωρούν πως πρέπει να σταματήσουν οι κρατικές παρεμβάσεις και να βρεθεί ένας τρόπος να μετριαστούν οι ποινές της ΔΕΑΒ που φέτος κλείνει γήπεδα για ψύλλου πήδημα. Αφού συμφωνούν για ποιο λόγο καβγαδίζουν;

Θα έπρεπε

Ακούω πως ο πραγματικός λόγος είναι ότι ο ΠΑΟ και η ΑΕΚ θέλουν να δείχνουν πως διαφοροποιούνται από τη Λίγκα γιατί σε αυτή είναι πρόεδρος ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Αν αυτό γίνεται γιατί έχουν να προτείνουν κάτι διαφορετικό στο προς συζήτηση θέμα καλώς το κάνουν: αλλά διαβάζοντας τα πρακτικά δεν βλέπω να προτείνουν κάτι, ούτε να εκφράζουν ιδιαίτερες αντιρρήσεις επί της διαδικασίας. Αν δεν τους αρέσει ο Μαρινάκης μπορεί να υποβάλουν πρόταση μομφής και να τον ρίξουν οδηγώντας τον Συνεταιρισμό σε εκλογές. Αν έχουν τη σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων ομάδων είναι σχετικά απλό. Αλλά ούτε αυτό το κάνουν. Τι κάνουν; Προσπαθούν να δείξουν μια κάποια διαφοροποίηση για τα μάτια των οπαδών. Αλλά αυτό δεν έχει λογική. Διότι στη συγκεκριμένη ιστορία αυτό που διεκδικεί η Λίγκα είναι να σταματήσουν οι αποφάσεις με τις οποίες η ΔΕΑΒ κλείνει τα γήπεδα, στερώντας από τους οπαδούς που έχουν διαρκείας εισιτήρια να παρακολουθούν παιχνίδια για τα οποία έχουν πληρώσει. Αυτούς τους οπαδούς θα έπρεπε οι ομάδες να τους σκέφτονται.

Γεύμα

Διάβασα επίσης ότι τόσο η ΑΕΚ όσο και ο ΠΑΟ δήλωσαν πως η συζήτηση για τις εξουσίες της ΔΕΑΒ και τις νομοθετικές παρεμβάσεις του κράτους θα έπρεπε να έχει γίνει καιρό πριν κι όσο ακόμα το νέο αθλητικό νομοσχέδιο του κ. Βρούτση ήταν στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης. Πολύ ωραία παρατήρηση. Αλλά ποιος απαγόρευε στους δυο να το θέσουν αυτό ως θέμα συζήτησης ενός ΔΣ; Κανείς! Μάλιστα ο Μάριος Ηλιόπουλος, όχι μόνο δεν έβαλε το θέμα στην ημερήσια διάταξη, αλλά όταν έκανε το περίφημο γεύμα στους έλληνες δημοσιογράφους είπε πως θα αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλίες για να πείσει την κυβέρνηση να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο. Αν τις πάρει θα χαρούν όλοι γιατί αυτό θέλουν. Αλλά για την ώρα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα πέρα από το να κατηγορεί τη Λίγκα γιατί δεν έχει ασχοληθεί με ένα πρόβλημα το οποίο ο ίδιος λέει ότι μπορεί να το λύσει! Το πόσο το έλυσε θα το δείτε το Σάββατο: η ΑΕΚ θα παίξει χωρίς κόσμο και με τον Ατρόμητο…

Διαρροές

Το να γίνονται διαρροές ύστερα από συμβούλια της Λίγκας είναι τόσο παλιό όσο και η ίδια η Λίγκα. Κάποτε με αυτά γελούσα. Θυμάμαι πως όταν έγινε η πρώτη άτυπη σύσκεψη για τη δημιουργία της όλοι οι παρόντες σε αυτή (δηλαδή οι εκπρόσωποι της ΑΕΚ, του ΠΑΟ, της Ξάνθης και του Πανιώνιου) ισχυρίζονταν ο καθένας μεμονωμένα με διαρροές πως η σύσταση του νέου φορέα ήταν δική του ιδέα και φώναξε τους άλλους για να συμφωνήσουν μαζί του. Κάποτε με αυτά το διασκέδαζα: τώρα όχι πια. Γιατί εγώ τον άνθρωπο που πληρώνει ένα σωρό χρήματα για ένα διαρκείας εισιτήριο τον σέβομαι.