Οι τεχνολογικές εξελίξεις στο μικρό μας οικουμενικό χωριό

Η μελέτη της Ιστορίας όλης της ανθρωπότητας –λένε οι ιστορικοί μας– πως πάει πίσω στα περίπου 4 εκατομμύρια χρόνια. Οι άνθρωποι σε αυτό το διάβα των αιώνων έμαθαν να χρησιμοποιούν τη φωτιά, άρχισαν να κάνουν εργαλεία και μπόρεσαν να επικοινωνούν μεταξύ τους με μία κοινή γλώσσα που δημιούργησαν όλες οι ομάδες. Έτσι λένε πως εξελίχτηκαν στο Σοφό ΄Ανθρωπο που τον ονόμασαν στα λατινικά Homo Sapiens.

ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ

Εδώ με τη λέξη τεχνολογία θα περιγράψουμε τις δεξιότητες του ανθρώπου για την παραγωγή όλων των πραγμάτων για να βελτιώσουν τη ζωή τους. Ο άνθρωπος από τις σπηλιές έφτασε στους ουρανοξύστες, από τα πέτρινα εργαλεία στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και από τα ακόντια στις ατομικές βόμβες.

Η τεχνολογική ανάπτυξη παρουσιάζεται σε τρεις φάσεις. Αυτές ονομάστηκαν –και πάλι από τους ιστορικούς– τεχνολογικές επαναστάσεις.

Α) Η Γεωργική Επανάσταση: Οι άνθρωποι από τροφοσυλλέκτες και κυνηγοί γίνονται γεωργοί και ταυτόχρονα και παραγωγοί.

Β) Η Βιομηχανική Επανάσταση. Οι άνθρωποι έμαθαν να παράγουν ενέργεια από τον ατμό, τον αέρα και κατασκευάζουν μηχανές περιορίζοντας την ανθρώπινη κούραση. Την περίοδο αυτή έρχεται και ο ηλεκτρισμός που άλλαξε τον ρου, την πορεία, τη φορά και την κατεύθυνση της Ιστορίας.

Γ) Η Επανάσταση της Υψηλής Τεχνολογίας. Αυτήν την επανάσταση ζούμε όλοι μας σήμερα. Ο άνθρωπος σήμερα έχει τη δυνατότητα να παράγει ατομική ενέργεια και, πάνω από όλα, μπορεί να κατασκευάσει μηχανές που μπορούν να τον αντικαταστήσουν.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ

Κάθε τεχνολογική επανάσταση αλλάζει και τον τρόπο της ζωής των ανθρώπων. Αυτό όμως απαιτεί και ανάλογες κοινωνικές αλλαγές. Αλλάζουν οι ιδέες των ανθρώπων, αλλάζουν τα έθιμα, αλλάζουν οι σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους, αλλάζουν ακόμη και οι θρησκείες. Οι τεχνολογικές αλλαγές συνήθως γίνονται αποδεκτές πολύ σύντομα, αλλά οι κοινωνικές αλλαγές έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση. Οι γρήγορες κοινωνικές αλλαγές δημιουργούν ψυχολογική αναστάτωση επειδή αλλάζουν οι ιδέες των ανθρώπων και περισσότερο και οι συνήθειες. Επίσης αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία, συνήθως θέλουν να παραμείνουν τα πράγματα όπως είναι και εμποδίζουν την κοινωνική αλλαγή. Αυτή είναι μία σοβαρή εκδοχή για μια Κοινωνική Επανάσταση.

Σήμερα η Επανάσταση της Υψηλής Τεχνολογίας είναι ένας σοβαρός κίνδυνος για την ανθρωπότητα. Οι άνθρωποι που μένουν πίσω στην τεχνολογία μπορούν να προκαλέσουν τη δυστυχία τους, γιατί δεν μορφώθηκαν να συμβαδίζουν με τη εξέλιξη της τεχνολογίας. Χρειαζόμαστε σήμερα να μορφώνουμε το λαό και να γνωρίζει τη νέα τεχνολογία και να τη χρησιμοποιεί εποικοδομητικά για το καλό του. Αλλιώς ο Ψηφιακός Διαχωρισμός θα μας φέρει ξανά τους πλούσιους και φτωχούς.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

Σήμερα –ΔΥΣΤΥΧΩΣ– η νέα φάση της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, δεν είναι απλώς μια ακόμη φάση τεχνολογικής εξέλιξης. Είναι η στιγμή που η ανθρωπότητα έρχεται αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο στοίχημα της ιστορίας της: τη μετάβαση σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία δεν είναι μόνο εργαλείο, αλλά καθοριστικός παράγοντας της κοινωνικής, οικονομικής και ηθικής μας ύπαρξης.

Αυτή η επανάσταση, που βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, τη Νανοτεχνολογία και το Διαδίκτυο και αναμένεται να φέρει αλλαγές που θα επηρεάσουν βαθιά κάθε πτυχή της ζωής μας.

Αυτή η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση δεν είναι απλά ένας τεχνολογικός μετασχηματισμός, είναι η μετάβαση σε ένα νέο κεφάλαιο για την ανθρωπότητα, όπου ο συνδυασμός της επιστήμης και της τεχνολογίας θα διαμορφώσει τον κόσμο μας με τρόπους που ίσως ακόμη δεν μπορούμε πλήρως να αντιληφθούμε. Αυτό το στοίχημα, όμως, αφορά όλους μας.

Οι πληροφορίες όμως σήμερα διακινούνται με ασύλληπτη ταχύτητα. Η παγκόσμια διασύνδεση έχει φέρει λαούς και πολιτισμούς πιο κοντά, προάγοντας τη συνεργασία και την ανταλλαγή ιδεών. Ωστόσο, οι κοινωνίες αντιμετωπίζουν επίσης κινδύνους από την παραπληροφόρηση και την παραβίαση της ιδιωτικής μας ζωής και την αυξανόμενη εξάρτηση από τις ψηφιακές τεχνολογίες.

Η ιστορική αυτή πορεία των βιομηχανικών επαναστάσεων μάς διδάσκει πως κάθε μεγάλη αλλαγή φέρνει μαζί της προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα της ανθρωπότητας, και είναι στο χέρι μας να διαμορφώσουμε τις τεχνολογίες του μέλλοντος με τρόπο που να υπηρετούν τον άνθρωπο και όχι να τον υποβιβάζουν.

Θα μπορέσουμε άραγε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτές με σύνεση και σοφία, ή θα αφήσουμε την τεχνολογία να διαμορφώσει τη ζωή μας χωρίς τον έλεγχο που απαιτείται; Σε καμία περίπτωση όμως – είναι λογικό – δεν πρέπει να φέρουμε στον κόσμο μας μία νέα τρελή ανισότητα, την ψηφιακή. Σήμερα χρειαζόμαστε έναν κόσμο που θα είναι βιώσιμος και δίκαιος για όλους. Άλλη λύση δεν μπορεί να υπάρχει.

Πώς κατορθώνεται όμως αυτό;

The post Οι τεχνολογικές εξελίξεις στο μικρό μας οικουμενικό χωριό appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.