Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
Ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Παπανικολάου, δήλωσε ότι «δεν δικαιολογείται η αισιοδοξία» και, αν και απέκλεισε το ενδεχόμενο το φαινόμενο να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, ίσως και μήνες.
«Ήταν μια περίοδος λίγων ημερών από αυτές που αναμένονται όταν έχεις φαινόμενα να εξελίσσονται σε μήκος χρόνου, εβδομάδων και μηνών. Προφανώς θα έχουμε αυξομειώσεις και στο μέγεθος των σεισμών και στη συχνότητα. Το 5,3 Ρίχτερ έδειξε πως κινούμαστε στην ίδια διαδικασία που έχουμε εδώ και 10 μέρες και θα συνεχίσει απ’ ότι φαίνεται για αρκετές εβδομάδες ίσως και μερικούς μήνες», είπε ο κ. Παπανικολάου στον ALPHA.
«Το ρήγμα που βρίσκεται ανάμεσα στα άλλα που δίνουν τους σεισμούς της τάξεως των 5 Ρίχτερ είναι συγκεκριμένο, χαρτογραφημένο και οι διαστάσεις τους δικαιολογούν από 5,9 μέχρι 6,1 Ρίχτερ. Αυτό για να γίνει, πρέπει η φόρτιση που υφίσταται με τα ρήγματα στον ανώτερο φλοιό πάνω από την περιοχή όπου έχουν εστιαστεί τα πράγματα, να φτάσει να σπάσει το ρήγμα αυτό και να δώσει τον σεισμό των 6 Ρίχτερ. Μπορεί να μην φτάσει εκεί. Έχει φτάσει να σπάει ρήγματα τριών χιλιομέτρων που είναι τα “πεντάρια”. Για να φτάσεις πάνω από τα 15-17 χιλιόμετρα που είναι το ρήγμα αυτό, είναι σαφές πως είναι αρκετή απόσταση και μπορεί να μην σπάσει τελικά», ανέφερε.
Ο κ. Παπανικολάου είπε πως δεν θεωρεί ότι το καλοκαίρι θα συνεχιστεί το φαινόμενο «αλλά το Πάσχα το βλέπω ότι θα καλυφθεί με αυτή τη διαδικασία, χωρίς να μπορούμε να προσδιορίσουμε. Είναι πιθανολογήσεις και κυρίως σύγκριση με άλλες περιοχές που έχουν παρόμοια δραστηριότητα».
ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Ευρεία σύσκεψη για την προστασία του πολιτιστικού αποθέματος των Κυκλάδων πραγματοποιήθηκε υπό την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, λόγω της σεισμικής δραστηριότητας, που καταγράφεται στη Σαντορίνη.
Με την έναρξη του φαινομένου, η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, εφαρμόζοντας τις πάγιες οδηγίες για την αντιμετώπιση σεισμικής δραστηριότητας, έλαβε όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.
Ειδικότερα, στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας και το Αρχαιολογικό Μουσείο, τα εκθέματα έχουν αναδιαταχθεί σε χαμηλότερα ράφια, ενώ έχουν τοποθετηθεί προστατευτικά υλικά για να εξασφαλιστεί η ασφάλειά τους σε περίπτωση περαιτέρω έντασης του φαινομένου.
Ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε στα εκθέματα που φυλάσσονται σε γυάλινες προθήκες, στα μεγάλα αγγεία και στα γλυπτά, τα οποία προστατεύθηκαν καταλλήλως για να περιοριστεί ενδεχόμενος κίνδυνος. Στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, τα εργαστήρια και οι αποθήκες είναι τακτοποιημένες και προστατευμένες σύμφωνα με τις απαιτήσεις ασφαλείας. Αντίστοιχα μέτρα έχουν ληφθεί και για τα άλλα νησιά, στα οποία η σεισμική δραστηριότητα είναι αισθητή.
Κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού, υπό τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου, πραγματοποίησε αυτοψία στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Σαντορίνης, στο πλαίσιο των συνεχών ελέγχων λόγω της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Διαπιστώθηκε ότι τόσο τα εκθέματα όσο και οι υποδομές στο νησί, προς το παρόν, δεν έχουν υποστεί φθορές ή ζημιές. Παράλληλα, το προσωπικό παραμένει σε διαρκή επιφυλακή για τη διασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού και την άμεση αντίδραση σε οποιαδήποτε μελλοντική σεισμική δραστηριότητα.
«Είναι συγκεκριμένη διαδικασία και έχουμε παραδείγματα από άλλες περιοχές όπου κράτησε αρκετούς μήνες η διαδικασία. Έτσι μόνο μπορούμε να κρίνουμε και εμείς. Έχουμε εδώ και μέρες σταθερά πάνω από 4 Ρίχτερ και αρκετά γεγονότα της τάξεως του 5 και επομένως αυτό είναι το δυναμικό μέχρι στιγμής. Πιστεύουμε ότι θα κρατήσει αυτό», είπε.
Κ. ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΕΠΙΠΕΔΑ Η ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΝΥΔΡΟΥ
Η σεισμική δραστηριότητα παραμένει στα ίδια -περίπου- επίπεδα, με περισσότερους από 1.100 σεισμούς άνω των 3 Ρίχτερ να έχουν καταγραφεί από την 1η Φεβρουαρίου, ενώ ο ισχυρότερος, μεγέθους 5,3 Ρίχτερ, σημειώθηκε στην περιοχή της Ανύδρου, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των Επιτροπών, Καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής.
Ο κ. Παπαζάχος προχώρησε σε δήλωση μετά τη λήξη της συνεδρίασης των δύο μόνιμων επιστημονικών επιτροπών του ΟΑΣΠ, που ασχολούνται με τα θέματα της σεισμικής επικινδυνότητας και της μείωσης του σεισμικού κινδύνου, καθώς και τα θέματα του ελληνικού ηφαιστειακού τόξου, με κύριο θέμα την πρόσφατη σεισμική έξαρση στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης.
Όπως είπε, η δραστηριότητα αυτή συμβαίνει σε ρήγματα με διεύθυνση νοτιοδυτική-βορειοανατολική στην περιοχή της Ανύδρου και τις τελευταίες μέρες εμφάνισε μια μικρή μετατόπιση προς την περιοχή της Αμοργού, κάτι που είναι αρκετά συνηθισμένο μιας κι έχει συμβεί τις προηγούμενες μέρες να έχουμε μετακίνηση δραστηριότητας κατά μήκος της ρηξιγενούς ζώνης της Ανύδρου, αλλά και παλινδρομήσεις χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι το ιδιαίτερο.
«Δεν είναι ανησυχητικό ότι κάτοικοι σε διαφορετικά νησιά αισθάνονται με διαφορετικό τρόπο τους σεισμούς, μιας και τόσο η απόσταση όσο και ο τρόπος που γίνονται οι σεισμοί επηρεάζει το πόσο κάθε άνθρωπος αισθάνεται αυτές τις σεισμικές δονήσεις», επισήμανε.
Ακόμη τόνισε, ότι πέρα από αυτή τη δραστηριότητα, η σεισμοηφαιστειακή διέγερση στο εσωτερικό της καλδέρας παραμένει στα ίδια επίπεδα σύμφωνα και με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας στα τέλη Ιανουαρίου.
«Πέρα από τα φαινόμενα αυτά, οι Επιτροπές θα ήθελαν να επισημάνουν στους κατοίκους ότι θα πρέπει να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα τα οποία έχουν ανακοινωθεί από την Επιτροπή και αναφέρομαι στα κυριότερα από αυτά όπως είναι η αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων, η επιλογή ασφαλών διαδρομών κατά τη μετακίνησή τους στα νησιά, ιδίως η αποφυγή περιοχών με έντονο κατολισθητικό κίνδυνο, ειδικά για τη Σαντορίνη η αποφυγή χρήσης των τεσσάρων λιμανιών της Καλδέρας στα οποία αυτός ο κίνδυνος είναι αυξημένος, και όλα τα υπόλοιπα μέτρα τα οποία έχει προτείνει η Επιτροπή όπως η μείωση της επικινδυνότητας μέσα στα σπίτια, να μην έχουν επικρεμμάμενα αντικείμενα κ.ο.κ», σημείωσε.
Επιπλέον τόνισε ότι όπως είναι γνωστό, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στα τέσσερα νησιά, δηλαδή στη Σαντορίνη, στην Ανάφη, στην Ίο και στην Αμοργό μέχρι και την Παρασκευή ενώ υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τις ενημερώσεις που είχαν από τους μηχανικούς στην Επιτροπή, το σύνολο των δημοσίων κτιρίων που έχουν εξετασθεί μέχρι τώρα έχουν εμφανίσει πολύ καλή σεισμική συμπεριφορά.
Η Επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει ξανά το Σάββατο, προκειμένου να επαναξιολογήσει τα νέα δεδομένα και να εκδώσει το νέο της πόρισμα .
The post Σεισμοί στη Σαντορίνη για αρκετές εβδομάδες ίσως και μήνες appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.