![](https://www.tanea.gr/wp-content/uploads/2025/02/2025-02-10T151046Z_162375778_RC2RRCAX5HVZ_RTRMADP_5_AI-SUMMIT-BUSINESS-1-300x200.jpg)
Αθήνα και Παρίσι επιμένουν να αφήνουν έξω από τις διαρροές για το περιεχόμενο της συζήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν το ζήτημα της πιθανής πώλησης πυραύλων Meteor στην Τουρκία από το πολυεθνικό ευρωπαϊκό κονσόρτσιουμ MBDA, που εδρεύει στη γαλλική πρωτεύουσα. Το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός και ο γάλλος πρόεδρος τα είπαν κατ’ ιδίαν επί 45 λεπτά στο Ελιζέ επέτρεψε εξαρχής στις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε άλλες στοχευμένες αναφορές – όσες ήθελαν – εξυπηρετώντας τον στόχο για χαμηλούς τόνους δημοσίως.
Αυτό δεν σημαίνει ότι το θέμα δεν παραμένει παρασκηνιακά στο ραντάρ της ελληνικής πλευράς. Αντίθετα ο Μητσοτάκης μετέφερε τις ελληνικές θέσεις και ζήτησε ενημέρωση από το Παρίσι. Εξάλλου στο ελληνογαλλικό τετ α τετ είχε στραμμένο το βλέμμα και η Τουρκία – ενδεικτικός ο τίτλος «Ανησυχία της Ελλάδας – Θέλει να αποτρέψει την πώληση όπλων ευρωπαϊκής κατασκευής στην Τουρκία» («Haber Global»). Εν αναμονή εξελίξεων, η Αθήνα επιμένει στο μήνυμα ότι η δική της αμυντική πολιτική της δεν ετεροκαθορίζεται, ούτε ανατρέπεται ο προγραμματισμός ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων. O κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σχολίασε μόνο ότι «η Ελλάδα ως κράτος – μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ έχει πάρει όλες τις αναγκαίες διαβεβαιώσεις για ζητήματα ασφαλείας» (Σκάι) ενώ σε πρώτη φάση από την Αθήνα στέκονται στις επίσημες διατυπώσεις του Ελιζέ. Κυρίως, στη φράση ότι ο γάλλος πρόεδρος «επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Γαλλίας στην ελληνογαλλική στρατηγική εταιρική σχέση, όπως και στην ασφάλεια της Ελλάδας».
Η γαλλική προεδρία ανέφερε ότι συζητήθηκε «η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και η στήριξη της βιομηχανικής της βάσης, ενόψει της μελλοντικής Λευκής Βίβλου που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την άνοιξη» και κυβερνητικές πηγές τόνισαν τη σύμπλευση Μητσοτάκη – Μακρόν ως προς την ανάγκη αυξημένης ευελιξίας στα κράτη – μέλη για επενδύσεις στην άμυνα.
Γαλλικές πηγές επιμένουν να «δίνουν» στη Βρετανία (εταίρο του κονσόρτσιουμ) κεντρικό ρόλο για τις διαπραγματεύσεις των Meteor, για τους οποίους η Αγκυρα έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της – σύμφωνα με το Euractiv: εάν δεν αποκτήσει και τους πυραύλους με τα Eurofighter, δεν υπάρχει συμφωνία. Στις σφοδρές πιέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στη Γαλλία αναφέρεται το Politico, σχολιάζοντας επιπλέον ότι, παρά τις ελληνικές ανησυχίες, αρκετές χώρες της ΕΕ προχωρούν σε πωλήσεις όπλων στην Τουρκία.