Πέντε πρωτότυπα έργα με έμπνευση από τους κλασικούς

Πέντε παραγωγές που εντάσσονται όλες στον κύκλο Contemporary Ancients θα φιλοξενηθούν στο μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Η αρχή θα γίνει στις 4 και 5 Ιουλίου με την παράσταση «Θήβα μοναξιά» που υπογράφει ο Κυριάκος Χαρίτος εμπνευσμένος από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ολιας Λαζαρίδου, η οποία παίζει και στην παράσταση μαζί με τους Αλεξάνδρα Καζάζου, Βασίλη Τρυφουλτσάνη και Γιάννη Ψαλιδάκο.

Τέσσερις μουσικοί και δύο περφόρμερ θα βρίσκονται επί της ορχήστρας στις 11 και 12 Ιουλίου για τις «Ιαχές» που σκηνοθετεί ο Χρήστος Στέργιογλου σε μουσική του Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη. Με άξονα τη σκλαβιά, τον ξεριζωμό και τη μετανάστευση ανά τους αιώνες, οι «Ιαχές» διερευνούν τις σχέσεις ανάμεσα στην ποίηση, το αρχαίο δράμα και τη μουσική, συγκεντρώνοντας στην ίδια παράσταση αποσπάσματα από αρχαίες τραγωδίες, στίχους από τη δημοτική και νεότερη ελληνική και παγκόσμια ποίηση και πρωτότυπα κείμενα. Το έργο ερμηνεύει το Alex Drakos Quartet, σε μια μουσική συνομιλία με τον Χρήστο Στέργιογλου και τον λυρικό τραγουδιστή Γιώργο Ιατρού.

Τι συμβαίνει όταν σε μια (υποθετική) μητροκτονία στη σύγχρονη Ελλάδα οι πρωταγωνιστές σωπαίνουν και μιλούν εξ ονόματός τους τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι Αρχές, η κοινωνία και τα ψηφιακά ίχνη; Με αφορμή την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή ο Παναγιώτης Χριστόπουλος γράφει το σενάριο της ταινίας που γυρίζεται αυτές τις ημέρες «Ηλέκτρα 7», υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες επτά διαφορετικών σκηνοθετών. Οι Αλέξανδρος Βούλγαρης, Σοφία Εξάρχου, Νεριτάν Ζιντζιρία, Χριστίνα Ιωακειμίδη, Μπάμπης Μακρίδης, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Ελίνα Ψύκου – που εκπροσωπούν το ευρύ φάσμα της σύγχρονης ελληνικής κινηματογραφίας – σκηνοθετούν ο καθένας τους ένα από τα επτά κεφάλαια του σεναρίου, στο πλαίσιο της σύμπραξης του Φεστιβάλ με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Οι πρωταγωνιστές – μεταξύ άλλων οι Αγγελική Παπαθεμελή, Κώστας Κορωναίος Αγαμέμνων, Αυγουστίνος Κούμουλος, Ελσα Λεκάκου, Στέφανος Καλτζίδης, Μαρία Καλλιμάνη, Λαέρτης Μαλκότσης, Ευγενία Σαμαρά, Γιώργος Κουβαράς – είναι κοινοί ανεξαρτήτως της οπτικής γωνίας από την οποία προσεγγίζει ο εκάστοτε σκηνοθέτης το θέμα. Η προβολή θα γίνει στις 18 Ιουλίου με την υποστήριξη της ΔΕΗ.

Στις 25 και 26 Ιουλίου ο Γιάννης Σκουρλέτης και οι bijoux de kant θα παρουσιάσουν δύο γυναικείους μονολόγους που έγραψαν δύο διακεκριμένοι με κρατικό βραβείο λογοτέχνες, ο Γιάννης Παλαβός και ο Αρης Αλεξανδρής. Ο πρώτος με έμπνευση από τον «Οιδίποδα επί Κολωνώ» του Σοφοκλή συνθέτει το έργο «Δεξιά της κοίτης» και ο δεύτερος με αφορμή τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη (τη μοναδική αριστοφανική παρουσία για φέτος) γράφει τη «Συνεδρία πολέμου».