Η ελληνικότητα της Κύπρου διαμέσου των αιώνων, αναλύθηκε στο Συνέδριο ΚΟΑ-ΚΕΣΟΑ – «Η ιστορία, η γλώσσα, η θρησκεία και ο αθλητισμός αποτελούν τους τρεις βασικούς πυλώνες»
Η ιστορία, η γλώσσα, η θρησκεία και ο αθλητισμός αποτελούν τους τρεις βασικούς πυλώνες στους οποίους εδράζεται η ελληνικότητα της Κύπρου, αναφέρθηκε στο Συνέδριο «Ελληνικότητα της Κύπρου διαμέσου των αιώνων», το οποίο διοργάνωσαν σήμερα Παρασκευή, στην Αίθουσα Τελετών του Πολιτιστικού Ιδρύματος «Αρχάγγελος» της Ιεράς Μονής Κύκκου, στη Λευκωσία, ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού (ΚΟΑ) και η Κυπριακή Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες (ΚΕΣΟΑ).
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Μάριου Χαρτσιώτη, ο οποίος ήταν εκ των εισηγητών του συνεδρίου, και της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνάς Μιχαηλίδου, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν τα Διοικητικά Συμβούλια του ΚΟΑ και της ΚΕΣΟΑ, πρώην Πρόεδροι του ΚΟΑ, εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων, πανεπιστημίων, της ΕΛΔΥΚ, του ΓΕΕΦ και της Αστυνομίας, Πρόεδροι Ομοσπονδιών, επιθεωρητές Φυσικής Αγωγής, δημοσιογράφοι, καθώς και ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας.
Στο χαιρετισμό της , η Υπουργός Παιδείας είπε ότι το Συνέδριο, πέραν από τη σπουδαιότητά του για τα αθλητικά δρώμενα στην Κύπρο, αποκτά σημαντικό, επωφελή, επιστημονικό, κοινωνικό και πολιτιστικό αντίκτυπο.
«Η ιστορία, η γλώσσα, η θρησκεία και ο αθλητισμός αποτελούν τους τρεις βασικούς πυλώνες στους οποίους εδράζεται η ελληνικότητα της Κύπρου. Τρεις πυλώνες, οι οποίοι καθόρισαν ως συνδετικοί κρίκοι τους ισχυρούς δεσμούς της Κύπρου με τον ευρύτερο ελληνικό κόσμο, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση της εθνικής μας ταυτότητας. Η ελληνική γλώσσα, ως ο πρώτος και θεμελιώδης πυλώνας της ελληνικότητας της Κύπρου, αποτελεί αδιάσπαστη γέφυρα μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος μας», συμπλήρωσε.
Σημείωσε ότι η διάδοσή της στην Κύπρο χρονολογείται από το 1400 π.Χ., επιβεβαιώνοντας τόσο την άρρηκτη σχέση του νησιού με την ελληνική γλώσσα όσο και την αδιάκοπη πολιτιστική σύνδεσή του με τον ελληνικό χώρο.
Όπως είπε η Υπουργός Παιδείας, η εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας μέσα στους αιώνες και η διατήρησή της στις δύσκολες ιστορικές περιόδους της τουρκοκρατίας και της αγγλοκρατίας υπήρξε καθοριστική στην εδραίωση της ελληνικής εθνικής μας συνείδησης.
«Ακόμη και σήμερα, η ελληνική γλώσσα δεν είναι απλώς ένα εργαλείο επικοινωνίας, αλλά φορέας πολιτισμού, γνώσης και αξιών, που ενώνει γενιές και ενισχύει την ταυτότητά μας. Ο δεύτερος καθοριστικός παράγοντας της ελληνικότητας της Κύπρου είναι η θρησκεία μας. Ο τρίτος, εξίσου σημαντικός, πυλώνας της ελληνικότητας της Κύπρου είναι ο αθλητισμός», πρόσθεσε.
Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε η κ. Μιχαηλίδου, η συμβολή της Ελλάδας αναγνωρίζεται, επίσης, ως θεμελιώδης.
Όπως ανέφερε, η συμμετοχή και η διάκριση των Κυπρίων, στους Ολυμπιακούς Αγώνες και άλλες πανελλήνιες διοργανώσεις, συνέβαλε στην καλλιέργεια των αρχών του «ευ αγωνίζεσθαι», της ευγενούς άμιλλας και της πνευματικής καλλιέργειας, στοιχείων που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιοελληνική φιλοσοφία.
«Σήμερα, ο αθλητισμός στην Κύπρο αποτελεί ζωντανό κομμάτι της πολιτιστικής και εθνικής μας κληρονομιάς. Τα αθλητικά σωματεία του νησιού μας λειτουργούν, όχι μόνο ως χώροι άθλησης, αλλά και ως φορείς διατήρησης της ταυτότητάς και της προώθησης των αρχών του αθλητικού ιδεώδους. Η συνεργασία της Κύπρου με την Ελλάδα στον αθλητισμό εξακολουθεί να είναι ισχυρή, ενισχύοντας τους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης ανάμεσα στους δύο λαούς», συμπλήρωσε.
Είπε, παράλληλα, ότι η γλώσσα, η θρησκεία και ο αθλητισμός δεν είναι απλώς συστατικά στοιχεία της ελληνικότητας της Κύπρου, αλλά θεμέλια πάνω στα οποία οικοδομήθηκε και συνεχίζει να διατηρείται η εθνική μας ταυτότητα.
«Σε μία περίοδο που ο ελληνισμός δοκιμάζεται από νέες και συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις, καλούμαστε να διαφυλάξουμε όλα εκείνα τα στοιχεία, τις αρχές, αξίες και ιδανικά που διαμόρφωσαν την ιστορική και εθνική μας ταυτότητα», σημείωσε περαιτέρω.
Την ίδια στιγμή, συνέχισε η Υπουργός, «οφείλουμε να ενσταλάξουμε στα παιδιά μας τη σημασία και την αξία που ενέχει η ταυτότητά μας ως λαός».
Αυτή την προτεραιότητα, συνέχισε η κ. Μιχαηλίδου, «θέτουμε ως Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, επιδιώκοντας μέσα από τη στοχευμένη πολιτική, τους σχεδιασμούς και τις δράσεις που αναπτύσσουμε, επιδιώκοντας να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μας διαμόρφωσαν ως λαό».
Ανέφερε, επίσης, μεταξύ άλλων ότι ο πλούτος της ελληνικής γλώσσας, οι αρχές του ευ αγωνίζεσθαι και της ευγενούς άμιλλας, αποτελούν απαραίτητα εχέγγυα για τους αυριανούς, ηθικούς και δημοκρατικούς πολίτες που έχει ανάγκη ο τόπος. «Τους ανθρώπους που θα προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη, τον αλληλοσεβασμό και που θα αγωνιστούν για την επικράτηση των δικαίων του λαού μας, την απελευθέρωση της πατρίδας και την πρόοδο της κοινωνίας μας», συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ, Γιάννης Ιωάννου, στο δικό του χαιρετισμό είπε ότι η αρχαία ελληνική γλώσσα του Ομήρου, τα εκκλησιαστικά κείμενα και ο αθλητισμός καθορίζουν την ελληνικότητα της Κύπρου.
«Η ταυτότητα των Ελλήνων της Κύπρου διατηρήθηκε και άντεξε στη διαδρομή των αιώνων. Γλώσσα, θρησκεία, αθλητισμός. Οι τρεις βασικοί πυλώνες διατήρησης της ελληνικής ταυτότητας της Κύπρου μέσα στους αιώνες.
Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε και στην πολύ σημαντική συμβολή της Ελλάδας και στον αθλητισμό.
«Ας μην ξεχνάμε πόσοι Κύπριοι αθλητές διακρίθηκαν στους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς και πόσοι ακόμη αγωνίστηκαν με τα χρώματα της Ελλάδας στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι και το 1980, όταν η Κύπρος άρχισε να συμμετέχει στους Αγώνες με δική της αποστολή», είπε.
Ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Ιωάννης Παπαμελετίου, στον δικό του χαιρετισμό είπε πως «αν και η ελληνικότητα της Κύπρου είναι αυταπόδεικτη, όπως μαρτυρά η παρουσία Ελλήνων στην μεγαλόνησο επί τρείς και πλέον χιλιετίες, η ελληνικότητα της απειλήθηκε δια μέσω των αιώνων».
«Ωστόσο, οι άνθρωποι του νησιού αυτού, κατόρθωσαν με τους αγώνες τους να κρατήσουν πρωτίστως την ελληνική ψυχή. Από τα βάθη των αιώνων η Κύπρος είναι συνδεδεμένη με την Ελλάδα», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι οι Έλληνες μεταξύ των οποίων και οι Κύπριοι , ασπαζόμενοι τον Χριστιανισμό διέσωσαν τη γλώσσα και το έθνος τους ενάντια σε όλους τους κατακτητές. «Σήμερα Κύπρος και Ελλάδα είναι δύο αδελφά κράτη ενωμένα με τους άρρητους δεσμούς του έθνους», συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Κώστας Παπακώστας, στην εισαγωγική του ομιλία, σηματοδοτώντας την έναρξη της δεύτερης ενότητας του συνεδρίου με τις ομιλίες των εισηγητών, είπε ότι η ελληνικότητα της Κύπρου καθορίζεται απόλυτα μέσα από το τρίπτυχο: Γλώσσα, Θρησκεία, Αθλητισμός.
Σημείωσε ότι ο αθλητισμός αποτέλεσε ένα από τους τρεις πυλώνες της ακραιφνούς απόδειξης της ελληνικότητας της Κύπρου, όταν εν καιρώ της επικρατούσας αρχής, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας συμμετείχαν μόνο Έλληνες, αφού ίσχυε η ρήση «πας μη Έλλην βάρβαρος».
«Οι Κύπριοι αθλητές έδωσαν το παρών τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες στα Ίσθμια, στα Νέμεα, και στα Πύθια κατακτώντας σημαντικές νίκες. Απόδειξη αυτού είναι οι Κύπριοι Ολυμπιονίκες της αρχαιότητας, όπως ο Ονησίκρατος και ο Δημήτριος από την Σαλαμίνα, ο Ηρακλείδης, ο Αρτεμίδωρος, ο Νίκωνας και πολλοί άλλοι», ανέφερε ο κ. Παπακώστας.
Είπε, επίσης, ότι είναι πλέον δεδομένο ότι ο ελληνικός πολιτισμός, έχει επηρεάσει καθοριστικά την Κύπρο δημιουργώντας ένα πλούσιο κληροδότημα που εξακολουθεί να ζει και να ακμάζει μέχρι σήμερα.
«Στον χώρο του αθλητισμού, αυτό το κληροδότημα είναι ιδιαίτερα εμφανές, καθώς πάνω από το 80% των Αθλητικών μας Σωματείων έχουν ελληνοχριστιανικές καταβολές. Η ελληνικότητα της χώρας μας έχει βαθιές ιστορικές, πολιτιστικές και κοινωνικές ρίζες, που αναπτύχθηκαν μέσα στους αιώνες και ακολουθούν την πορεία της ιστορικής συνείδησης», συμπλήρωσε.
Στην εισήγησή του με τίτλο «Ο αθλητισμός ως ένας από τους συνεκτικούς ιστούς του ελληνισμού» ο δημοσιογράφος, Πέτρος Χατζηχριστοδούλου, αναφέρθηκε κυρίως στον αθλητισμό παραθέτοντας και ιστορικά στοιχεία, λέγοντας ότι «γλώσσα, πολιτισμός, θρησκεία και αθλητισμός. Τέσσερις προαιώνιοι πυλώνες, συνδεδεμένοι μεταξύ τους άρρηκτα και ακατάλυτα, αποτελούν τον ισχυρότερο συνεκτικό ιστό του ελληνισμού στην Κύπρο».
Είπε ακόμα ότι «ο αθλητισμός μάλιστα, κατά τη δική μου ταπεινή εκτίμηση, ίσως να αποτελεί τον ισχυρότερο πυλώνα συνοχής, αν σκεφτούμε ότι στην πορεία των αιώνων, οι θρησκείες άλλαξαν, δεν ήταν όλοι οι Έλληνες παντού ομόθρησκοι, ενώ και η γλώσσα σε αρκετές περιπτώσεις δεν ήταν για όλους κοινή. Ωστόσο, όλοι τους μιλάνε την πανίσχυρη γλώσσα του αθλητισμού».
Σημείωσε ότι η συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας σε επίπεδο πολιτειακό-κρατικό και οπωσδήποτε στις σχέσεις των αθλητικών ομοσπονδιών και αθλητικών συλλόγων, παραμένει πυκνή και ευρεία.
«Το φίλαθλο πνεύμα της σύζευξης του σχολείου με τον αθλητισμό διατηρεί μια τελευταία ελλαδική και κυπριώτικη έπαλξη: τους κοινούς αθλητικούς διαγωνισμούς σχολικού αθλητισμού, στον στίβο, στις αθλοπαιδιές και σε άλλα σπορ εσχάτως», σημείωσε.
Στην εισήγησή του με τίτλο «Ορθόδοξη θρησκεία ως ο βασικός πυλώνας της ελληνικότητας της Κύπρου» ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Μάριος Χαρτσιώτης, ως νομικός και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στον κλάδο της Θεολογίας στάθηκε στο ρόλο της θρησκείας.
«Σήμερα η Κύπρος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις με το βόρειο τμήμα της υπό τουρκική κατοχή από το 1974. Ωστόσο, η ιστορία μάς διδάσκει ότι ο ελληνικός πολιτισμός, βαθιά ριζωμένος στη συνείδηση του κυπριακού λαού, δεν λυγίζει, δεν σβήνει, αλλά αντιστέκεται και προοδεύει», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι ο Χριστιανισμός στην Κύπρο αποτέλεσε τον βασικό πυλώνα για τη διατήρηση της ελληνικότητας της Κύπρου, «συνδυασμένος με τον ελληνοχριστιανικό πολιτισμό που διατηρεί μέχρι τις μέρες μας την ιδιοπροσωπία και ταυτότητα του νησιού».
«Αυτήν έχουμε καθήκον να τη διατηρήσουμε και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, ώστε να καταξιωθούμε στην ιστορία μας και ως προς την ευθύνη μας έναντι του γένους των Ελλήνων», είπε. «Η ελληνικότητα της Κύπρου δεν είναι απλώς ένα ιστορικό γεγονός. Είναι μια ζωντανή πραγματικότητα χαραγμένη στη γλώσσα, στην παράδοση, στις αξίες και στον αγώνα του λαού που ποτέ δεν παύει να νιώθει Έλληνας. Ας μην σταματήσουμε ποτέ να τιμούμε, να υπερασπιζόμαστε και να διαφυλάσσουμε αυτή την αλήθεια. Γιατί η Κύπρος υπήρξε, είναι και θα παραμείνει ελληνική στους αιώνες που πέρασαν και έτσι θα είναι στους αιώνες που θα έρθουν», συμπλήρωσε.
Στο Συνέδριο προβλήθηκε βίντεο που επιμελήθηκε ο παρουσιαστής-δημοσιογράφος Γιώργος Μελετίου, με τίτλο «Η προαιώνια ελληνικότητα της Κύπρου, Γλώσσα-Θρησκεία-Αθλητισμός», ενώ το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την απονομή αναμνηστικών και με δύο τραγούδια από τον Μιχάλη Χατζημιχαήλ («Τούτη είναι η Τζίπρος μας» και «Η Κύπρος»).
Πηγή: ΚΥΠΕ