Τα ερευνητικά ινστιτούτα Bruegel και Kiel Institute θεωρούν ότι η ΕΕ μπορεί να αντέξει τη δαπάνη που ισοδυναμεί με το 1,5% του ΑΕΠ της – Θα χρειαστεί να κινητοποιήσει περίπου 300.000 στρατιώτες για να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας
Η Ευρώπη θα πρέπει να δαπανά, ετησίως, περίπου 250 δισεκατομμύρια ευρώ σε αμυντικές επενδύσεις για να διασφαλιστεί, χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ, ποσό που το μπλοκ θα μπορούσε να αντέξει δεδομένης της οικονομικής του ισχύος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.
Οι δαπάνες αυτές, που αντιστοιχούν στο 1,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της ΕΕ, θα επέτρεπαν στην Ευρώπη να κινητοποιήσει περίπου 300.000 στρατιώτες για να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας, αναφέρει η μελέτη του ερευνητικού ινστιτούτου Bruegel και του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία.
Επίσης, η μελέτη ζητεί στενότερο συντονισμό και κοινές συμβάσεις, σημειώνοντας ότι παρά τα οικονομικά μέσα της Ευρώπης, ο συντονισμός για την άμυνα εντός της ηπείρου παραμένει μια σημαντική πρόκληση μεταξύ των εθνικών ενόπλων δυνάμεων.
Τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη έχουν δεχθεί αυξημένες πιέσεις από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αυξήσουν περαιτέρω τις στρατιωτικές τους δυνατότητες, με τον Υπουργό Άμυνας του την περασμένη εβδομάδα να προειδοποιεί την Ευρώπη όπως αποφεύγει να αντιμετωπίζει την Αμερική ως «κορόιδο» καθιστώντας την υπεύθυνη για την ευρωπαϊκή άμυνα.
Ο επικρατέστερος Καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς αμφισβήτησε την Πέμπτη τη μελλοντική παρουσία της Ουάσινγκτον στο ΝΑΤΟ, ενώ ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικ Γουόλτς έδωσε σε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο για την πλήρη επίτευξη για κάθε μέλος του στόχου των αμυντικών δαπανών του 2% του ΑΕΠ.
Η μελέτη των Bruegel και Kiel προτείνει την αύξηση των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών έως και στο 4% του ΑΕΠ, ετησίως, από το σημερινό 2%.
Το μισό από αυτό θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από κοινό ευρωπαϊκό χρέος και να χρησιμοποιηθεί για κοινές συμβάσεις, ενώ το υπόλοιπο θα μπορούσε να καλυφθεί σε εθνικό επίπεδο, αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης.
Επίσης, η μελέτη έδειξε ότι για 50 επιπλέον ταξιαρχίες, η Ευρώπη θα χρειαζόταν 1.400 νέα άρματα μάχης και 2.000 οχήματα μάχης πεζικού, αριθμός που θα ξεπερνούσε τα σημερινά αποθέματα των γερμανικών, γαλλικών, ιταλικών και βρετανικών χερσαίων δυνάμεων, μαζί.
«Με οικονομικούς όρους, αυτό είναι διαχειρίσιμο… Αυτό είναι πολύ λιγότερο από ό,τι έπρεπε να κινητοποιηθεί για να ξεπεραστεί η κρίση κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, για παράδειγμα», δήλωσε ο Guntram Wolff, εκ των συγγραφέων της μελέτης.
Πηγή: ΚΥΠΕ