Ο ιεραπόστολος που δεν έτρεχε την Κυριακή

Η ιστορία του και το επίτευγμά του στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 1924, είχε αποτελέσει έμπνευση για το θέμα της ταινίας «Οι δρόμοι της φωτιάς».

Ο λόγος για τον Σκωτσέζο Ερικ Λίντελ, που έφυγε από τη ζωή τέτοιες μέρες, σαν σήμερα, στις 21 Φεβρουαρίου του 1945.

Σε ηλικία μόλις 43 ετών, από εγκεφαλικό επεισόδιο ενώ βρισκόταν αιχμάλωτος σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως του ιαπωνικού στρατού.

Χρυσός ολυμπιονίκης στα 400 μέτρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 1924, όπου έχασε την ευκαιρία νωρίτερα για να κατακτήσει ένα ακόμα μετάλλιο στα 100 μέτρα, στα οποία όμως αρνήθηκε να τρέξει καθώς ο τελικός γινόταν Κυριακή και ο ίδιος ως ιεραπόστολος δεν μπορούσε να το δεχτεί. Ο Σκωτσέζος Ερικ Λίντελ, γεννημένος στην Κίνα στις 16 Ιανουαρίου του 1902, ήταν σπρίντερ, παίκτης του ράγκμπι και χριστιανός ιεραπόστολος. Εχοντας σκωτσέζους ιεραπόστολους γονείς, φοίτησε σε οικοτροφείο κοντά στο Λονδίνο, περνώντας χρόνο όποτε ήταν δυνατόν με την οικογένειά του στο Εδιμβούργο και στη συνέχεια φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ενώ ασχολήθηκε από νεαρή ηλικία με τον αθλητισμό. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 στο Παρίσι, αρνήθηκε να τρέξει στα 100 μέτρα που προτιμούσε ως αγαπημένο του αγώνισμα επειδή ήταν Κυριακή. Αντίθετα, αγωνίστηκε στα 400 μέτρα που διεξήχθησαν μια καθημερινή και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με παγκόσμιο (και ολυμπιακό) ρεκόρ 47.6”. Ετρεξε και στα 200 μέτρα κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο.

Χειροτονήθηκε ως εκκλησιαστικός διάκονος το 1932 και δίδασκε τακτικά μαθήματα Αγίας Γραφής στην Εκκλησία Morningside Congregational του Εδιμβούργου. Επέστρεψε στην Κίνα το 1925 και υπηρέτησε ως ιεραπόστολος δάσκαλος. Εκτός από δύο άδειες στη Σκωτία, παρέμεινε στην Κίνα μέχρι τον θάνατό του σε ιαπωνικό στρατόπεδο εγκλεισμού πολιτών το 1945.

Η ολυμπιακή προπόνηση, οι αγώνες του και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις που τον επηρέασαν, απεικονίζονται χαρακτηριστικά στη βραβευμένη με 4 Οσκαρ ταινία του 1981 «Chariots of Fire», στην οποία τον υποδύεται ο επίσης Σκωτσέζος και απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, Ιαν Τσάρλεσον.

Η ταινία είχε αποσπάσει τα Οσκαρ καλύτερης ταινίας, σεναρίου, κοστουμιών και φυσικά μουσικής για το εξαιρετικό θέμα του Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Ο Λίντελ ήταν μαζί με τον Χάρολντ Εϊμπραχαμς οι δύο ερασιτέχνες βρετανοί δρομείς πάνω στην ιστορία των οποίων βασίστηκε η συγκεκριμένη ταινία.