Κι όταν μιλάμε για πολικές θερμοκρασίες, μάλλον μιλάμε για τις αποψινές – Μέχρι και -11 βαθμούς Κελσίου απόψε ο υδράργυρος – Πότε τίθεται σε ισχύ η πορτοκαλί προειδοποίηση – Ο καιρός μέχρι και την Τετάρτη
Φέτος ο χειμώνας άργησε να ‘ρθει για τα καλά. Αν και στην Κύπρο το κρύο μας δίχνει τα δόντια του, σχεδόν πάντα, μετά την αλλαγή του κάθε χρόνου, το 2025 καθυστέρησε ακόμη πιο πολύ αλλά… τώρα που το νιώσαμε, θα μας μείνει αξέχαστο!
Η ψυχρή αέρια μάζα με την ονομασία Coral επηρεάζει την περιοχή.
Σήμερα, μάλιστα, έριξε χιονοχάλαζο σε πεδινές αλλά και σε παράλιες περιοχές κάνοντας μικρούς και μεγάλους να ενθουσιάζονται από το ασυνήθιστο γι’ αυτούς καιρικό φαινόμενο.
*Η κεντρική εικόνα είναι φωτογραφίες από τον Φαρμακά, τις οποίες ανήρτησε ο χρήστης Andreas Fterakides στη σελίδα ΚΑΙΡΟΦΙΛΟΙ ΚΥΠΡΟΥ στο facebook
Στα ορεινά και συγκεκριμένα στην πλατεία Τροόδους το ύψος του χιονιού, κατά τις τέσσερις το απόγευμα σήμερα, ήταν 3 εκατοστά ενώ στη Χιονίστρα στα 4 εκατοστά.
Ωστόσο αυτό που επικρατεί σε όλο το νησί είναι οι… πολικές θερμοκρασίες που απόψε το βράδυ θα είναι ακόμη πιο αισθητές. Γι’ αυτό άλλωστε και η Μετεωρολογική Υπηρεσία αναβάθμισε την κίτρινη προειδοποίηση σε πορτοκαλί καθώς η θερμοκρασία στα ορεινά θα πέσει στους μείον 11 βαθμούς Κελσίου ενώ στο εσωτερικό στον μείον ένα βαθμό!
Η προειδοποίηση τίθεται σε ισχύ στις 10 το βράδυ του Σαββάτου και θα διαρκέσει μέχρι τις 8 το πρωί της Κυριακής.
Απόψε, ο καιρός, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου, θα παρατηρούνται κατά διαστήματα τοπικά αυξημένες νεφώσεις, οι οποίες ενδέχεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές, κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά παράλια, χιονόπτωση σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, αλλά και χιόνι ή χιονόνερο σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βόρειοι ως βορειοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και τοπικά μέχρι ισχυροί, 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στον μείον 1 βαθμό στο εσωτερικό, γύρω στους 2 στα παράλια και στους μείον 11 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά. Στα ορεινά, τα ημιορεινά αλλά και τοπικά στα πεδινά αναμένεται να σχηματιστεί παγετός.
Ο καιρός μέχρι και την Τετάρτη
Αύριο, ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και τοπικά κυρίως συννεφιασμένος, ενώ ενδέχεται να σημειωθεί ελαφρά χιονόπτωση στα ορεινά και τα ημιορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ αλλά τοπικά μέχρι ισχυροί, 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 10 στα παράλια και στους μείον 3 στα ψηλότερα ορεινά. Στα ορεινά και τοπικά στα ημιορεινά θα επικρατεί παγετός.
Αύριο βράδυ, θα παρατηρούνται κατά διαστήματα τοπικά αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βόρειοι ως βορειοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και τοπικά μέχρι ισχυροί, 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι μέχρι ταραγμένη.
Τη Δευτέρα, θα παρατηρούνται αρχικά τοπικά αυξημένες νεφώσεις, ενώ σταδιακά ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος. Την Τρίτη, ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και κατά διαστήματα κυρίως συννεφιασμένος. Την Τετάρτη, ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και κατά διαστήματα κυρίως συννεφιασμένος, ενώ το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα αναμένονται μεμονωμένες βροχές και πιθανό μεμονωμένες καταιγίδες, καθώς και χιονόπτωση στα ορεινά.
Η θερμοκρασία μέχρι την Τετάρτη θα σημειώσει σταδιακά αισθητή άνοδο για να κυμανθεί κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές.