Κόντρα για την Υγεία

Στο πεδίο της Υγείας -κυρίως, αλλά όχι μόνο- «μάχονται» αυτές τις ημέρες κυβέρνηση και αντιπολίτευση προσπαθώντας να πείσουν τους ψηφοφόρους για το ποιος έχει το καλύτερο σχέδιο για την πολυπόθητη ενίσχυση του Medicare.

Ο Συνασπισμός ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει επίσης σε επιπλέον χρηματοδότηση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, αν κερδίσει την εξουσία στις επερχόμενες ομοσπονδιακές εκλογές.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Peter Dutton, είπε μάλιστα ότι περικόψει 24 δισεκατομμύρια δολάρια από τις κυβερνητικές δαπάνες για να πληρώσει αυτή την «ένεση» των σχεδόν 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Κάτι που συνεπάγεται απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων καθώς υπόσχεται μικρότερη και πιο αποτελεσματική κυβέρνηση.

Ο Συνασπισμός δεν έχει απαντήζσει για τον ακριβή αριθμό των θέσεων εργασίας που θα χαθούν, αλλά ο κ. Dutton επιβεβαίωσε ότι θα βρει τα χρήματα για τις δωρεάν επισκέψεις σε γενικούς γιατρούς στοχεύοντας τους 36.000 εργαζόμενους που οι Εργατικοί έχουν προσθέσει στο κρατικό μισθολόγιο από τότε που εξελέγησαν.

«Υπό το Εργατικό Κόμμα [υπάρχουν] 36.000 επιπλέον δημόσιοι υπάλληλοι, που κοστίζουν 6 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ή 24 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το μέλλον. Αυτό το πρόγραμμα (ενίσχυσης του Medicare) ανέρχεται συνολικά σε 9 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Έτσι, έχουμε εντοπίσει για τα καλά την εξοικονόμηση πόρων», δήλωσε.

«Τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια όχι μόνο έχουν υπολογιστεί, αλλά έχουμε και κέρδος παραγωγικότητας, διότι απλά δεν νομίζω ότι όλο και περισσότερα επίπεδα γραφειοκρατικής διαδικασίας από την Καμπέρα βοηθούν κανέναν».

Υποσχέθηκε δε ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές στις «υπηρεσίες ‘πρώτης γραμμής’».

Ο πρωθυπουργός, Anthony Albanese, κατηγόρησε πάντως την αντιπολίτευση ότι παρουσιάζει «φούσκες», δίχως να αναπτύσσει τις δικές του πολιτικές, παρά μόνο ακολουθεί το παράδειγμα των Εργατικών.

H πολιτική του Συνασπισμού για την Yγεία, ανέφερε ο κ. Albanese είναι «ειλικρινής… σαν ψεύτικο μαύρισμα» και θα «ξεθωριάσει».

Τόνισε ότι η Αυστραλία δεν πρέπει να περάσει σε «αμερικανοποίηση του συστήματος υγείας».

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι οι Αυστραλοί να μπορούν να βασίζονται στο γεγονός ότι όταν το χρειάζονται, θα λάβουν την περίθαλψη που χρειάζονται».

«Όλα αυτά απειλούνται εάν (οι Εργατικοί) δεν επιτύχουμε στις εκλογές».

«Το Medicare είναι η καρδιά και η ψυχή του συστήματος υγείας της Αυστραλίας».

«Είναι πηγή μεγάλης υπερηφάνειας το γεγονός ότι σε αυτή τη χώρα, όταν αρρωσταίνεις, παίρνεις τη βοήθεια που χρειάζεσαι, ανεξάρτητα από το ποιος είσαι, ανεξάρτητα από το πόσο πλούσιος είσαι, ανεξάρτητα από το ποιο είναι το τραπεζικό σου υπόλοιπο».

«Δεν υπάρχει πολιτική υγείας της αντιπολίτευσης».

«Όταν έρθουν στην εξουσία, να είστε σίγουροι ότι οι περικοπές θα επιστρέψουν, γιατί πρέπει να κάνει περικοπές».

Η κυβέρνηση, είπε ακόμα ο κ. Albanese, εξέτασε τον προϋπολογισμό «γραμμή προς γραμμή» για να βρει τους πόρους για τη χρηματοδότηση της ενίσχυσης του Medicare.

«Δεν κάναμε αυτό που έκανε ο Συνασπισμός, δηλαδή την Κυριακή να πούμε «Ω ναι, θα κάνουμε αυτή τη μεγάλη δέσμευση χωρίς να ξέρουμε τι είναι, χωρίς να δούμε καμία λεπτομέρεια πριν καν ανακοινωθεί»», λέει.
«Θέλω να πω, ειλικρινά, η οικονομική ανευθυνότητα που συνεχίζει να επιδεικνύει ο Συνασπισμός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους μας άφησαν με ένα έλλειμμα 78 δισ. δολαρίων, το οποίο μετατρέψαμε σε πλεόνασμα 22 δισ. δολαρίων».

Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής των Πρασίνων, Nick McKim, εμφανίστηκε ικανοποιημένος καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση «μάχονται» να εφαρμόσουν μέρος του σχεδίου του κόμματός του.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι … Αυτό δείχνει ότι η πίεση των Πρασίνων λειτουργεί. Μια ψήφος στους Πράσινους σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε τους Εργατικούς καλύτερους», δήλωσε στο Nine.

«Έχουμε πολλές περισσότερες ιδέες σαν κι αυτή. Αν θέλετε μερικές ακόμα, τι θα λέγατε για αρχή να ενταχθεί η οδοντιατρική περίθαλψη στο Medicare. Αυτό θα ήταν μια πραγματικά τεράστια επένδυση, αλλά και ένα τεράστιο όφελος για εκατομμύρια Αυστραλούς που απλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να φτιάξουν τα δόντια τους».

Η γερουσιαστής των Εθνικών, Bridget McKenzie, η οποία συμμετείχε ήταν στο ίδιο πάνελ με τον κ. McKim, ερωτήθηκε αν ο Συνασπισμός θα εξέταζε το ενδεχόμενο να υιοθετήσει την ένταξη της οδοντιατρική περίθαλψη στο Medicare.

«Δεν αποτελεί μέρος της πολιτικής μας για την υγεία που ανακοινώσαμε…», απάντησε.

Υπερασπίστηκε επίσης την πρόταση για την ενίσχυση του Medicare υποστηρίζοντας ότι «αυτήν την πολιτική πρωτοβουλία, η Anne Ruston, η ‘σκιώδης υπουργός’ Υγείας, την επεξεργάζεται εδώ και πολλούς, πολλούς μήνες. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Συμμετέχοντας με τους ενδιαφερόμενους φορείς, διασφαλίζοντας ότι θα καλύψουμε το κόστος».

The post Κόντρα για την Υγεία appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.