Ο διχασμός στη Δύση στη νέα Τραμπ εποχή αναδείχθηκε στηn συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμάχησαν με τη Ρωσία και άλλες 16 χώρες για να καταψηφίσουν το ευρωπαϊκό ψήφισμα για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Η κυβέρνηση Τραμπ αντιτάχθηκε στο ψήφισμα που καταδίκαζε τη ρωσική επιθετικότητα και ζητούσε την άμεση αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία, προτείνοντας αντ’ αυτού ένα δικό της ψήφισμα που έκανε έκκληση για ειρήνη χωρίς να αποδίδει ευθύνες στη Μόσχα. Ωστόσο η Ουάσινγκτον μέτρησε μία νίκη.
Τόσο στη Γενική Συνέλευση όσο και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένοι από τους στενότερους συμμάχους τους, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και της Γαλλίας, βρέθηκαν σε αντίθετα στρατόπεδα, ένα εμφανές ρήγμα μεταξύ χωρών της Δύσης. Μάλιστα η ρήξη ήρθε στην τρίτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και κατέδειξε την στροφή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αφού έχασαν την ψηφοφορία για την Ουκρανία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κέρδισαν την έγκριση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το δικό τους ψήφισμα που ζητούσε άμεση ειρήνη, χωρίς να αναφέρουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ή να αποδίδουν ευθύνες. Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αν και δεν θεωρούνται δεσμευτικά, προσδίδουν κύρος και επιβεβαιώνουν τις εκάστοτε μετατοπίσεις στην διπλωματική σκακιέρα.
Υιοθετήθηκε από το ΣΑ του ΟΗΕ το ψήφισμα των ΗΠΑ για την Ουκρανία
Mε δέκα θετικές ψήφους-συμπεριλαμβανομένης αυτής της Ρωσίας- και πέντε αποχές (Βρετανία, Γαλλία, Ελλάδα, Σλοβενία, Δανία) το Σχέδιο Ψηφίσματος των ΗΠΑ για την Ουκρανία με τίτλο “Ο δρόμος προς την Ειρήνη” υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σηματοδοτώντας το πρώτο Ψήφισμα που υιοθετείται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Οι τρεις τροπολογίες που προτάθηκαν από τις ευρωπαϊκές χώρες δεν υιοθετήθηκαν, οι δύο εκ των οποίων λόγω του ρωσικού βέτο. Απορρίφθηκαν ωστόσο και οι δύο τροπολογίες που πρότεινε η Ρωσία καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έδωσαν τη θετική τους ψήφο.
Το ψήφισμα των ΗΠΑ
Το Ψήφισμα των ΗΠΑ έχει ως εξής: “Θρηνώντας για την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών στη σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας επαναλαμβάνει ότι ο κύριος σκοπός των Ηνωμένων Εθνών, όπως εκφράζεται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, είναι η διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και η ειρηνική επίλυση διαφορών. Προτρέπουμε σε ένα γρήγορο τερματισμό των εχθροπραξιών και μια διαρκή ειρήνη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας”.
Η αμερικανική δήλωση
“Oι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ειλικρινά την υποστήριξη των μελών του Συμβουλίου για το Ψήφισμα αυτό και επικροτούν τη δράση, την πρώτη που το Συμβούλιο εδώ και τρία χρόνια έλαβε σχετικά με την Ουκρανία για να ζητήσει αποφασιστικά τον τερματισμό της σύγκρουσης. Αυτό το ψήφισμα μας βάζει στο δρόμο προς την ειρήνη. Είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά είναι ένα κρίσιμο βήμα, για το οποίο θα πρέπει να είμαστε όλοι υπερήφανοι. Τώρα πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε για να οικοδομήσουμε ένα ειρηνικό μέλλον για την Ουκρανία, τη Ρωσία και τη διεθνή κοινότητα” ανέφερε η Αναπ. Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ πρέσβης Ντόροθι Σέι.
Τραμπ και Μακρόν σκιαγράφησαν, έστω και θολά, την εικόνα ότι κάτι κινείται στο Ουκρανικό
Την εικόνα ότι κάτι κινείται τις τελευταίες ημέρες στο Ουκρανικό σκιαγράφησαν, έστω και θολά, από την Ουάσινγκτον, όπου είχαν διμερή συνάντηση, οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν. Η γαλλική πλευρά εκτιμά ότι ο αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί την εξεύρεση λύσης το ταχύτερο δυνατό, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό που για την Γαλλία προέχει είναι η δημιουργία των συνθηκών για την επίτευξη μόνιμης και σταθερής ειρήνης. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι, κατά την άποψή της γαλλικής διπλωματίας, η συνέχιση της συνεργασίας ΗΠΑ Ευρώπης στον τομέα της ασφάλειας. Επί του ζητήματος αυτού ο αμερικανός πρόεδρος δεν υπήρξε ιδιαίτερα ομιλητικός στην Ουάσιγκτον.
Το Κρεμλίνο, ερωτηθέν σχετικά με τη δήλωση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η Ρωσία είναι ανοικτή στην ανάπτυξη ευρωπαϊκών ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε προηγούμενη δήλωση ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν απαράδεκτη για τη Μόσχα.Η Ρωσία έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι αντιτίθεται στην παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ επί του πεδίου στην Ουκρανία, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να λέει την περασμένη εβδομάδα ότι η Μόσχα θα θεωρούσε κάτι τέτοιο «άμεση απειλή» για την κυριαρχία της Ρωσίας, ακόμα κι αν τα στρατεύματα επιχειρούσαν εκεί υπό διαφορετική σημαία.Ερωτηθείς σχετικά με το σχόλιο του Τραμπ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέφυγε να διαψεύσει δημόσια τον πρόεδρο των ΗΠΑ, όμως επανέλαβε ουσιαστικά την αντίθεση της Ρωσίας στην ιδέα αυτή.
Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας δεν ενέκρινε ψήφισμα υποστήριξης στον πρόεδρο Ζελένσκι
Απόφαση που επαναβεβαίωνε τη νομιμοποίηση του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν εξασφάλισε επαρκή υποστήριξη για την έγκρισή του από το ουκρανικό κοινοβούλιο χθες Δευτέρα.Σε ειδική προ ημερησίας διατάξεως συνεδρίαση της ουκρανικής εθνικής αντιπροσωπείας, ή Βέρχοβνα Ράντα, για την τρίτη επέτειο της εισβολής του στρατού της Ρωσίας, το κείμενο ψηφίστηκε από 218 μέλη του σώματος, έλαβε 8 ψήφους λιγότερες από τις 226 που απαιτούνταν για να εγκριθεί.Κάπου 54 μέλη της ουκρανικής Βουλής, παρόντα στην αίθουσα, απείχαν από την ψηφοφορία – ανάμεσά τους 38 εκλεγμένα με το κόμμα του προέδρου, που ονομάζεται Υπηρέτης του Λαού.Το ψήφισμα κατατέθηκε από την ηγεσία του κοινοβουλίου εν είδει συμβολικής ένδειξης στον αρχηγό του κράτους, η νομιμοποίηση του οποίου αμφισβητήθηκε πρόσφατα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που φάνηκε να ενστερνίζεται θέσεις της Ρωσίας για το ζήτημα.
Το κείμενο ανέφερε πως η Βέρχοβνα Ράντα «υπενθυμίζει για ακόμη μια φορά ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξελέγη σε ελεύθερες, διαφανείς, δημοκρατικές εκλογές» και «η εντολή του δεν αμφισβητείται από τον ουκρανικό λαό», ούτε από το κοινοβούλιο. Παρέπεμπε ακόμη στο άρθρο 108 του ουκρανικού Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο ο αρχηγός του κράτους συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του ωσότου αναλάβει εκλεγμένος διάδοχός του.
Η θητεία του κ. Ζελένσκι τυπικά έληξε τον Μάιο, ωστόσο δεν διεξήχθησαν εκλογές στην Ουκρανία εν μέσω πολέμου και στρατιωτικού νόμου.Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την περασμένη εβδομάδα «δικτάτορα» τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διότι δεν διεξήχθησαν εκλογές στη χώρα.Ως τώρα ο ουκρανός πρόεδρος καταφέρνει, βασιζόμενος σε μεταβαλλόμενες πλειοψηφίες, να εγκρίνει νόμους, καθώς συχνά δεν είναι παρόντα αρκετά μέλη του κόμματός του ή πολιτικοί πιστοί στον ίδιο στην ουκρανική Βουλή.Δίχως την υποστήριξη του κοινοβουλίου, δεν μπορούν να επικυρωθούν ή να τεθούν σε ισχύ πιθανές διεθνείς συμφωνίες, όπως για παράδειγμα ενδεχόμενη συνθήκη ειρήνης με τη Ρωσία, ή ενδεχόμενη σύμβαση με εταιρείες ή το δημόσιο των ΗΠΑ για τις ουκρανικές πρώτες ύλες, ιδίως τις σπάνιες γαίες που εποφθαλμιά ο ένοικος του Λευκού Οίκου.
The post Οι ΗΠΑ συμμάχησαν με τη Ρωσία και «άδειασαν» την Ευρώπη στον ΟΗΕ appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.