Αναζητείται πρόεδρος για την προανακριτική επιτροπή

Διανύουμε διάστημα διεργασιών, κοινωνικών και πολιτικών, για τα Τέμπη, εν όψει της επετείου και των διαδηλώσεων της Παρασκευής. Πολιτικά, όμως, το ενδιαφέρον των επιτελείων επικεντρώνεται κυρίως στην επόμενη εβδομάδα, οπότε και το θέμα θα φτάσει στη Βουλή. Σε μια εβδομάδα, την επόμενη Τρίτη 4 Μαρτίου, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών του Χρήστου Τριαντόπουλου. Το ερώτημα είναι, βεβαίως, τι σχεδιάζει η κυβέρνηση. Η οποία, θυμίζω, έχει προαναγγείλει ότι θα κάνει δεκτό το αίτημα. Δύο είναι τα βασικά ζητήματα που απασχολούν: Το πρώτο είναι το ποιοι νεοδημοκράτες βουλευτές θα συμμετέχουν στην προανακριτική και, το δεύτερο, ποιος θα έχει τη θέση του προέδρου, καθώς μου μεταφέρουν ότι βολιδοσκοπήθηκαν βουλευτές που δεν ήταν ιδιαίτερα ζεστοί. Για τη θέση έχει ακουστεί εσχάτως και το όνομα της Αννας Ευθυμίου, χωρίς να έχει ακόμη «κλειδώσει». Πάντως ακούω ότι στην κυβερνητική πλειοψηφία προσανατολίζονται η πρόεδρος να είναι γυναίκα.

Η διάρκεια αναμένεται μακρά

Το δεύτερο ζήτημα είναι η στάση που θα κρατήσουν ως προς τις εργασίες της. Οι γραμμές στο «γαλάζιο» στρατόπεδο είναι δύο: Η μία λέει να προτείνουν την παραπομπή του Τριαντόπουλου με συνοπτικές διαδικασίες, συντομεύοντας έτσι το έργο της προανακριτικής. Και η δεύτερη λέει να αφήσουν την επιτροπή να πραγματοποιήσει τις εργασίες της κανονικά, καλώντας όλους τους μάρτυρες που θα ζητηθούν από την αντιπολίτευση, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα παρατράγουδα της εξεταστικής επιτροπής, τα οποία ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξόρκισε, με τη χαρακτηριστική ατάκα «δεν ήταν η καλύτερη στιγμή της Βουλής». Ακριβώς για αυτόν τον λόγο οι πληροφορίες που ακούω λένε πως το Μαξίμου ζητάει να τηρηθεί η δεύτερη γραμμή. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι η προανακριτική θα διαρκέσει πολλούς μήνες. Ιδωμεν.

Το Μάτι δεν πηγαίνει Σύνταγμα

Εν τω μεταξύ, οι εκατοντάδες συγκεντρώσεις της Παρασκευής (σε πάνω από 250 πόλεις σε Ελλάδα και εξωτερικό) εξακολουθούν να αποτελούν θέμα συγκρούσεων και διαφωνιών. Σε αυτό το κλίμα έχει ενδιαφέρον η χθεσινή παρέμβαση μελών του συλλόγου συγγενών θανόντων στο Μάτι, που εξέδωσαν ανακοίνωση για την απόφασή τους να μην παραστούν στις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη. Η απόφαση τους, ωστόσο, δεν έχει να κάνει με κάποια διαφωνία με τη γραμμή των συγγενών των Τεμπών. Αντιθέτως, εξέφρασαν την «απόλυτη συμπαράσταση στους συγγενείς των νεκρών και στους τραυματίες, ευχόμενοι, ολόψυχα, να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να δικαιωθούν τα θύματα, ώστε να μην ακολουθηθεί η πορεία που επελέγη για το δικό μας έγκλημα». Θυμίζω, άλλωστε, ότι οι συγγενείς των θανόντων στο Μάτι έχουν εκφράσει διαφωνίες για την απόδοση ευθυνών και για το γεγονός ότι το Ελληνικό Δημόσιο ασκεί εφέσεις στις δικαστικές αποφάσεις για την αποζημίωση των θυμάτων.

Τι καταγγέλλουν

Επισημαίνουν, λοιπόν, ότι δεν θα παραστούν στις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη «για να αποκλειστούν συνειρμοί και υπόνοιες καπηλείας της χρονικής συγκυρίας». Και νομίζω ότι αξίζει να γίνει γνωστό το σκεπτικό τους: «Η μαύρη επέτειος για την τραγική απώλεια 57 αθώων ψυχών συμπίπτει με την εκπνοή της Δίκης σε β΄ βαθμό στο Εφετείο Αθηνών, που σηματοδοτεί για εμάς την κορύφωση, σε μεγάλο βαθμό, των επίμονων αγώνων μας για δικαίωση των 104+ θανόντων και 57 εγκαυματιών μας, καθώς αυτές τις ημέρες οφείλουμε να είμαστε επικεντρωμένοι στις απολογίες των 3 τελευταίων κατηγορουμένων και την πρόταση της εισαγγελέως που ακολουθεί. Αγώνες που δίνονται, από την πρώτη στιγμή, όχι μόνο για να χαρακτηριστεί ως κακούργημα το έγκλημα (και όχι πλημμέλημα), αλλά και στην επικοινωνιακή λαίλαπα που εντέχνως καλλιεργήθηκε, ότι “φταίμε που καήκαμε”». Καταλήγουν δε με την καταγγελία ότι «δεν επικοινωνείται η συγκάλυψη του εγκλήματος» του Ματιού.

Πρώτο ραντεβού στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τη συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον αμερικανό ομόλογό του, Μάρκο Ρούμπιο, την Παρασκευή ανακοίνωσε επισήμως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την ατζέντα να περιλαμβάνει όλο το πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας και τα μεγάλα διεθνή ζητήματα. Ο έλληνας υπουργός θα είναι, μάλιστα, από τους πρώτους ξένους υπουργούς Εξωτερικών που θα έχουν τετ α τετ με τον Ρούμπιο στην έδρα του και θεωρείται πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο νέος υπουργός γνωρίζει καλά τα θέματα της ελληνοαμερικανικής συμμαχίας αφού, ως βουλευτής, ήταν ο εισηγητής των Ρεπουμπλικανών στο νομοσχέδιο East Med Act, με το οποίο αναβαθμίστηκε η στρατηγική μας συνεργασία. Εχει επιδείξει, επίσης, ενδιαφέρον για το Κυπριακό και αυστηρή θέση απέναντι στην Τουρκία και στον Ερντογάν. Οπότε στην πρώτη αυτή συνάντηση θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστωθεί αν η νέα διοίκηση Τραμπ θα κρατήσει τη γραμμή που ακολουθούσε και στην προηγούμενη θητεία της.