Συνεχίζουμε σήμερα την αναλυτική παρουσίαση των ευκαιριών, που είτε έχουν ήδη ανακοινωθεί από το ΑΣΕΠ είτε βρίσκονται στα πρόθυρα της γνωστοποίησης, για ένταξη στο δυναμικό του Δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό, ξεχωρίζουμε την Προκήρυξη 1Κ/2025 για τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής που αφορά 314 θέσεις όλων των κατηγοριών. Επίσης, αν λάβει κανείς υπόψη την υποστελέχωση των περισσότερων κρατικών φορέων και τα ευρήματα πρόσφατων μελετών για τη γήρανση του υπαλληλικού προσωπικού, είναι βέβαιο ότι στο προσεχές μέλλον και η αναζήτηση των ενδιαφερομένων θα ενταθεί και οι προκηρύξεις θα πυκνώσουν. Πέρα από την περίπτωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (που αναδείξαμε στο φύλλο της περασμένης Τετάρτης), είναι πολλές εκείνες οι δημόσιες υπηρεσίες που βρίσκονται σε επίπεδα οριακής λειτουργίας και αγωνιούν για την ενδυνάμωσή τους με προσωπικό. Διόλου τυχαίο δεν είναι ότι η υποστελέχωση των δήμων αποτελεί το βασικότερο θέμα των συνεδριάσεων της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (βλ. ΔΣ της 12ης Φεβρουαρίου), καθώς αναδεικνύεται σε δραματικούς τόνους από τους περισσότερους δημάρχους. Το φαινόμενο είναι, μάλιστα, εντονότερο στις υπηρεσίες που θεωρούνται «δύσκολες» μεταξύ των υπαλλήλων, όπως οι οικονομικές ή οι πολεοδομικές, λόγω της πολυπλοκότητας των θεμάτων και του βάρους της ευθύνης προϊσταμένων και εισηγητών.
Επιπλέον, διαφαίνεται ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της υποστελέχωσης και της γήρανσης θα ενταθούν και για έναν πρόσθετο «εσωτερικό» λόγο. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, ο θεσμός της «κινητικότητας» (μόλις ξεκίνησε ο πρώτος φετινός κύκλος), αντί να θεραπεύει, μάλλον επιτείνει τα προβλήματα. Με αποσπάσεις και μετατάξεις από πολλές υπηρεσίες, οι οποίες έτσι στερούνται προσοντούχων υπαλλήλων, καλύπτονται κενές θέσεις μόλις στο 20% των φορέων που ζητούν προσωπικό, παραπέμποντας το υπόλοιπο 80% στις ελληνικές καλένδες.
Τέλος, έκδηλη και διάχυτη είναι η αγωνία για μία θέση στο Δημόσιο. Αυτό φανερώνει ο πρωτοφανής αριθμός αιτήσεων με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της Προκήρυξης 8Κ/2024 (συνολικά 105.427 αιτήσεις), τα στατιστικά στοιχεία της οποίας πρόσφατα δημοσιοποίησε το ΑΣΕΠ. Από τα σημαντικά αυτά ευρήματα για την κοινωνική έρευνα και τον σχεδιασμό των πολιτικών, θα επιμείνουμε σε τρία, που θα σχολιαστούν στο επόμενο φύλλο: α) 7 στους 10 υποψηφίους είναι γυναίκες, β) πάνω από το 52% των υποψηφίων έχουν ηλικία 41-50 ετών, ενώ γ) ποσοστό 14,57% έχουν ηλικία άνω των 51 ετών.