Η Γερμανία ψάχνει δισεκατομμύρια ευρώ για τις ένοπλες δυνάμεις της

Την επιστροφή της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή σκηνή προανήγγειλε ο χριστιανοδημοκράτης Φρίντριχ Μερτς μετά τη νίκη του στις παγγερμανικές εκλογές. Εχει κάθε λόγο να επείγεται, καθώς απαιτούνται άμεσες απαντήσεις της Ευρώπης στον παραγκωνισμό της από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία. Οι εξελίξεις τρέχουν με τη Γερμανία παρατηρητή των πρωτοβουλιών που ανέλαβαν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ. Ο απερχόμενος καγκελάριος Ολαφ Σολτς συμμετέχει, αλλά τις πρωτοβουλίες θα πρέπει να πάρει ο διάδοχός του Φρίντριχ Μερτς.

Τυπική προϋπόθεση για εξαγγελθείσα από τον Μερτς επιστροφή της Γερμανίας είναι να αποκτήσει νέα κυβέρνηση, ο Μερτς διαπραγματεύεται με τους Σοσιαλδημοκράτες και ελπίζει να εκλεγεί καγκελάριος πριν από το Πάσχα.

Πόσα χρήματα χρειάζεται ο Μερτς

Ουσιαστική προϋπόθεση είναι να βρει τα λεφτά που χρειάζεται η Γερμανία για να μπορέσουν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και προκλήσεις της εποχής. «Θέλουμε να ενισχύσουμε την Μπούντεσβερ, αυτό έγινε ακόμα περισσότερο καθαρό μετά τις εξελίξεις της περασμένης Παρασκευής στο Λευκό Οίκο», είπε ο Μερτς μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU.

Το «Ειδικό Ταμείο» των 100 δισεκατομμυρίων για την Μπούντεσβερ, που είχε περάσει από την Ομοσπονδιακή Βουλή ο απερχόμενος καγκελάριος Ολαφ Σολτς με την «Τσάιτεν-βέντε» (αλλαγή εποχής) που έφερε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, εξαντλούνται το 2027 και μετά βίας αρκούν για να καλύψει η Γερμανία τον νατοϊκό στόχο 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες. Ο υπουργός Αμυνας, Μπόρις Πιστόριους, υπολογίζει με διπλασιασμό των αμυντικών δαπανών στα 100 δισεκατομμύρια ετησίως, ποσό που δεν μπορεί να καλυφθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό, καθώς σκοντάφτει στο συνταγματικά κατοχυρωμένο «φρένο χρέους».

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση Μερτς θα χρειαστεί ένα νέο «Ειδικό Ταμείο» για την Μπούντεσβερ ύψους 400 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ταυτόχρονα υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν άλλα 500 δισεκατομμύρια για ένα δεύτερο «Ειδικό Ταμείο» για επενδύσεις στις υποδομές που θέλουν οι Σοσιαλδημοκράτες, μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι του Μερτς.

Εκτακτη συνεδρίαση της Μπούντεσταγκ

Τόσο για τη μεταρρύθμιση του «φρένου χρέους», όσο και για την παράκαμψή του με το «Ταμείο Ειδικού Σκοπού» απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία 2/3. Αυτή δεν υπάρχει στην Ομοσπονδιακή Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές, στην οποία το ενισχυμένο ακροδεξιό AfD και η Αριστερά μπορούν να μπλοκάρουν αποφάσεις ενισχυμένης πλειοψηφίας.

Διέξοδος για τον Μερτς είναι να ληφθούν οι αποφάσεις από την απερχόμενη Ομοσπονδιακή Βουλή, στην οποία υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία 2/3 και παραμένει σε λειτουργία μέχρι να συγκροτηθεί σε σώμα η νέα, το αργότερο στις 25 Μαρτίου. Ο Φρίντριχ Μερτς σχεδιάζει να ζητήσει μία έκτακτη συνεδρίαση των βουλευτών της απερχόμενης Μπούντεσταγκ, κατά προτίμηση την επόμενη Δευτέρα, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες από τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU/CSU.

Περιμένει τα πρώτα αποτελέσματα των διερευνητικών συνομιλιών με το SPD για θέματα χρηματοδότησης μέχρι αύριο Τετάρτη, ώστε να τα έχει στη διάθεσή του στην προγραμματισμένη συνάντηση που θα έχει με τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ. «Ολα τα ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά», είπε ο Μερτς χθες στο Βερολίνο, κατά την άποψή του, CDU/CSU και SPD πρέπει «να λάβουν άμεσα μια απόφαση, για να διατεθούν ακόμη μεγαλύτερα κονδύλια για τις ένοπλες δυνάμεις». Οι δύο πλευρές έχουν «καλές και εποικοδομητικές συνομιλίες», αλλά «δεν έχουν φτάσει ακόμη στον στόχο τους».

Οι Σοσιαλδημοκράτες από την πλευρά τους δεν θα δεχτούν «Ειδικό Ταμείο» μόνο για την άμυνα, θέλουν ένα αντίστοιχο Ταμείο και για επενδύσεις στις υποδομές. Τις επόμενες ημέρες πρέπει να διευκρινιστεί αν υπάρχει η οικονομική βάση για αυτά, είπε ο πρόεδρος του SPD, Λαρς Κλινκμπάιλ. «Πρέπει να είναι ένα μεγάλο πακέτο», συμπλήρωσε, που θα καλύπτει τις επενδύσεις σε σχολεία, σιδηροδρόμους και ασφάλεια.