Νέο πρόσωπο θα αποκτήσει και το παραγνωρισμένο Επιγραφικό Μουσείο, που εντάσσεται στο συνολικό κτιριακό συγκρότημα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Το μικρό, αλλά ιδιαιτέρως σημαντικό μουσείο με τη μεγαλύτερη συλλογή αρχαίων ελληνικών επιγραφών παγκοσμίως – περισσότερες από 14.000 επιγραφές σε λίθο, πηλό και χαλκό, που χρονολογούνται από τον 8ο αιώνα π.Χ. έως τους νεότερους χρόνους – αριθμεί 278 εκθέματα και έναν σεβαστό αριθμό στο υπερώο του. Βάσει της προμελέτης, υπέρ της οποίας επίσης γνωμοδότησε θετικά το Συμβούλιο Μουσείων, θα εκτεθούν 462 επιγραφές στα 1.600 τ.μ. των εκθεσιακών του χώρων (σχεδόν διπλάσιοι από τους υφιστάμενους) και ακόμη 300 στα 900 τ.μ. του αύλειου χώρου.
Κεντρική ιδέα της νέας έκθεσης, όπως την παρουσίασε ο διευθυντής του, Αθανάσιος Θέμος, είναι η ανάδειξη της «Ιστορίας και της ελληνικής γλώσσας μέσα από τους λίθους».
Οι περισσότερες επιγραφές που προέρχονται από την αρχαία Αθήνα, την υπόλοιπη Ελλάδα και τη Μικρά Ασία θα οργανωθούν σε τέσσερις άξονες, 18 ενότητες και 33 επιμέρους μικροϊστορίες, μέσα από τις οποίες θα εξετάζεται το Επιγραφικό Μουσείο ως μια λίθινη βιβλιοθήκη μοναδική στο είδος της, η επιγραφική μέσα από πρίσμα των ανθρωπιστικών επιστημών καθώς και η σύνδεση των επιγραφών με την Ιστορία και την πολιτική οργάνωση και την τοπογραφία της Αττικής στην αρχαιότητα. Παράλληλα προβλέπεται να προστεθούν 20 αντίγραφα επιγραφών που δεν ανήκουν στις συλλογές του μουσείου, μεταξύ αυτών και του Δίσκου της Φαιστού, όπως και οκτώ προθήκες με αρχειακό υλικό, φωτογραφίες από την ιστορία του μουσείου, σύνεργα χάραξης κ.λπ. Και σε αυτή την περίπτωση θα αξιοποιηθούν ψηφιακά μέσα, τρισδιάστατα αντίγραφα και απτικά εκθέματα για να βελτιώσουν την εμπειρία του επισκέπτη.