Προσαρμογή Πολιτικής Συνοχής σε νέες ανάγκες ΕΕ συζήτησε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων

Προσαρμογή Πολιτικής Συνοχής σε νέες ανάγκες ΕΕ συζήτησε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων – Τι περιλαμβάνουν τα Συμπεράσματα

Οι προκλήσεις και οι προτεραιότητες αναφορικά με την προσαρμογή της Πολιτικής Συνοχής στις νέες ανάγκες της ΕΕ, όπως η άμυνα, η ασφάλεια και η ανταγωνιστικότητα, καθώς και η αρχιτεκτονική της Πολιτικής Συνοχής μετά το 2027, αποτέλεσαν τα κύρια θέματα συζήτησης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για θέματα Πολιτικής Συνοχής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή εκ μέρους της Κύπρου της Αναπληρώτριας Γενικής Διευθύντριας της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης, Πόλυς Παπαβασιλείου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι Υπουργοί επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για μια Πολιτική Συνοχής, που θα παραμείνει ο επενδυτικός μηχανισμός της ΕΕ για οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή, ενώ ενέκριναν Συμπεράσματα Συμβουλίου, τα οποία θέτουν τους βασικούς άξονες για πιο αποδοτική Πολιτική Συνοχής μετά το 2027.

Όπως αναφέρεται, τα Συμπεράσματα αναγνωρίζουν επίσης τις μεταναστευτικές πιέσεις που υφίστανται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με τα κράτη μέλη να συμφωνούν να συνεχίσουν τον διάλογο, ώστε να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό πλαίσιο για την Πολιτική Συνοχής για το επόμενο επταετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Σημειώνεται ότι κατά την παρέμβασή της, η κ. Παπαβασιλείου σημείωσε ότι η Πολιτική Συνοχής καλείται να ανταποκριθεί στις αναδυόμενες προτεραιότητες για άμυνα, ασφάλεια και ανταγωνιστικότητα, διατηρώντας παράλληλα τους στόχους της για οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή ως βασικό πυλώνα της Ενιαίας Αγοράς και της ανταγωνιστικότητας.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις ιδιαιτερότητες των κρατών μελών που καλούνται να αντιμετωπίσουν μόνιμες και διαρθρωτικές προκλήσεις, όπως αυτά με νησιώτικο χαρακτήρα, ενώ τόνισε πως η σύνδεση των επενδύσεων με μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να είναι διαφανής, προβλέψιμη και συνεπής με τους στόχους της Πολιτικής Συνοχής, χωρίς να διαταράσσεται η απρόσκοπτη υλοποίηση των προγραμμάτων.

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη για επαρκή χρηματοδότηση, διασφαλίζοντας ότι η Πολιτική Συνοχής θα συνεχίσει να λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης για όλες τις περιφέρειες της ΕΕ, καταλήγει η ανακοίνωση.