
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος (πρόωρου) τέλους της προανακριτικής επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο και το «μπάζωμα» των Τεμπών, γράφτηκε χθες με την αποστολή εκ μέρους του υπομνήματος τριών παραγράφων και 175 λέξεων και με τη σφοδρή αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης τα οποία απαίτησαν να τεθεί σε ψηφοφορία το αίτημά τους για κλήτευση μαρτύρων, όπως επιβάλλουν οι δικονομικοί κανόνες, πριν από τη σύνταξη πορίσματος.
ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Νίκη αποχώρησαν από τη διαδικασία συζήτησης του υπομνήματος Τριαντόπουλου τονίζοντας πως δεν είναι δυνατόν να προηγηθεί πριν να καταθέσουν οι μάρτυρες που προτείνονται, κάτι που αρνήθηκε η πλειοψηφία. «Στέλνουμε ένα αδειανό πουκάμισο στον φυσικό δικαστή» έλεγαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως με το υπόμνημα που απέστειλε ο Τριαντόπουλος και τη στάση που τήρησε η πλειοψηφία αρνούμενη να κληθούν μάρτυρες, «χόρεψε ταγκό ο κυνισμός με τη δειλία και ο παραλογισμός με τη μεθόδευση». Οι καταθέσεις μαρτύρων, όπως δήλωναν, είναι επιβεβλημένες και από τα μεταγενέστερα στοιχεία που προέκυψαν (όπως το e-mail Τριαντόπουλου για την κάλυψη των εξόδων του «μπαζώματος») μετά την κατάθεση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος εκ μέρους του τότε υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ αναφορικά με την αλλοίωση του τόπου της πολύνεκρης τραγωδίας των Τεμπών.
Μαρία Καρυστιανού. Εκτός από την κλήτευση μαρτύρων, η ΝΔ αρνήθηκε και το αίτημα που απέστειλε η Μαρία Καρυστιανού για παράσταση πολιτικής αγωγής (για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος κατά το άρθρο 259 ΠΚ, υπόθαλψης εγκληματία και παρακώλυσης απονομής δικαιοσύνης κατά άρθρο 231 ΠΚ και εσχάτης προδοσίας κατά το άρθρο 134 §§ 1, 2 ΠΚ, από τον Τριαντόπουλο και οιονδήποτε συμμέτοχό του), ενώ κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να προχωρήσει η επιτροπή στη σύνταξη πορίσματος το οποίο θα συζητηθεί τυπικά σε συνεδρίαση στις 7 Απριλίου, ώστε να πάρει αμέσως μετά τον δρόμο για την Ολομέλεια (ενδεχομένως στις 11 Απριλίου, σύμφωνα με πληροφορίες), τη μόνη αρμόδια για να ασκήσει δίωξη κατά πολιτικού προσώπου.
Στο «τηλεγραφικό» υπόμνημά του ο Τριαντόπουλος σημειώνει: «Επί του θέματος επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ότι είμαι αθώος και ότι ουδεμία αξιόποινη ή/και παράνομη πράξη διέπραξα, της παράβασης καθήκοντος ή οποιαδήποτε άλλη» και επαναλαμβάνει την επιθυμία του η υπόθεσή του «να αχθεί στην τακτική Δικαιοσύνη, έτσι ώστε αυτή να αξιολογηθεί από τους φυσικούς δικαστές μου», εν προκειμένω στο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο και θα διενεργήσει ανάκριση προκειμένου να αποφανθεί με βούλευμά του αν θα τον παραπέμψει στη συνέχεια ή όχι στο Ειδικό Δικαστήριο.
Κατάχρηση εξουσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένεται να συμμετάσχει στη συζήτηση επί του πορίσματος της πλειοψηφίας, ούτε θα καταθέσει δική του πορισματική έκθεση, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα προσέλθει με δικό του πόρισμα σύμφωνα με την πρότασή του για τη σύσταση της Προανακριτικής. Το παράδοξο που επισήμαιναν βουλευτές του, είναι ότι η κυβερνητική πλειοψηφία πιστεύει ότι ο Τριαντόπουλος δεν έχει καμία ευθύνη, όπως άλλωστε και ο ίδιος ισχυρίζεται επιμένοντας στην αθωότητά του, αλλά παρ’ όλα αυτά θα αποφασίσει να του ασκήσει ποινική δίωξη, κάτι που κατά την άποψή τους συνιστά τη διάπραξη κατάχρησης εξουσίας. Ενώ και από τον ΣΥΡΙΖΑ συνέκλιναν προς αυτή την άποψη. Οπως σχολίαζαν «η «γενναιότητα» Τριαντόπουλου, ο οποίος απαξιώνει τα μέλη της Προανακριτικής και παρακάμπτει προκλητικά το Κοινοβούλιο, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κήρυξη ακυρότητας της προδικασίας» και αυτό καθώς «η επιτροπή οφείλει, ασκώντας χρέη εισαγγελέα, αφού εξετάσει μάρτυρες, και συλλέξει αποδεικτικά στοιχεία, να υποβάλει αιτιολογημένο πόρισμα προς την Ολομέλεια για την άσκηση ή μη δίωξης κατά πολιτικού προσώπου, σε διαφορετική περίπτωση, τα μέλη της κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για το αδίκημα της «κατάχρησης εξουσίας»».