
Oριστικά και με τον νόμο κλείνει το «παράθυρο» να αποκτούν παιδί μέσω της παρένθετης μητρότητας τα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών ή οι μοναχικοί άνδρες, με διάταξη που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που παρουσίασαν χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και ο υφυπουργός Ιωάννης Μπούγας. Στις διατάξεις του ίδιου νομοσχεδίου που προσεγγίζει με ανθρωποκεντρικό τρόπο τις διαδικασίες για τη δικαστική συμπαράσταση έχουν ενσωματωθεί και άλλες ρυθμίσεις που… ακουμπούν σημαντικές υποθέσεις με πολιτικό και κοινωνικό αντίκτυπο, όπως η υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών και η υπόθεση της πολεοδομίας της Ρόδου.
Μπλόκο σε φαινόμενα τράφικινγκ
Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά το ζήτημα της παρένθετης μητρότητας, διαδικασία από την οποία εξαιρούνται και με τη βούλα του νόμου τα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών, ρητά προβλέπεται ότι:
1. Δεν συνιστά ιατρική αδυναμία κυοφορίας κατά την έννοια του παρόντος η αδυναμία κυοφορίας λόγω φύλου και
2. Η δικαστική άδεια ισχύει μόλις η δικαστική απόφαση που την παρέχει καταστεί αμετάκλητη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η νομοθεσία, αν και δεν προβλέπει τη δυνατότητα τα ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετούν με μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (παρένθετη μητρότητα), παρ’ όλα αυτά υπήρξαν δικαστήρια που εξέδωσαν αντίθετες αποφάσεις επί του θέματος αυτού. Επιπλέον, σκοπός του νομοθετικού αυτού μέτρου είναι να μπει… φρένο και σε φαινόμενα τράφικινγκ, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι έρχονται αλλοδαπές στην Ελλάδα και έναντι υψηλής αμοιβής χρησιμοποιούνται ως παρένθετες μητέρες.
Με το προωθούμενο νομοσχέδιο μπαίνει τέλος και τυπικά στην προνομιακή παραγραφή των πολιτικών προσώπων που ήταν πολύ συντομότερη έναντι της παραγραφής των αξιόποινων πράξεων που ισχύει για τα μη πολιτικά πρόσωπα. «Προκειμένου να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το ζήτημα της αποσβεστικής προθεσμίας για την ποινική ευθύνη των υπουργών που είναι διατυπωμένη στο άρθρο 3 παρ. 2 του ν. 3126/2003, απαλείφεται η διατύπωση για την ύπαρξη της αποσβεστικής προθεσμίας που προέβλεπε το άρθρο 86 του Συντάγματος και η οποία βεβαίως, σε κάθε περίπτωση, δεν ισχύει μετά την αναθεώρηση του άρθρου 86 που πραγματοποιήθηκε στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 2019» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.
Ο εφαρμοστικός νόμος συμπίπτει χρονικά με τις εξελίξεις σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για τον πρώην υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο στο πλαίσιο της έρευνας για το αποκαλούμενο μπάζωμα στον χώρο της σιδηροδρομικής τραγωδίας.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η παραγραφή των υπουργικών αδικημάτων που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους θα είναι 5 με 8 χρόνια για τα πλημμελήματα και 15 ως 20 για τα κακουργήματα, όπως ακριβώς προβλέπεται και ισχύει για όλους πολίτες.
«Πρόκειται για μια νομικά περιττή ρύθμιση, αλλά καλό είναι να υπάρχει για να σταματήσει κάθε συζήτηση στη δημόσια σφαίρα» είπε ο Γ. Φλωρίδης και πρόσθεσε: «Στις υποθέσεις που είναι εκκρεμείς από το Σύνταγμα αυτή την περίοδο δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικότητας». Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ιωάννης Μπούγας ανέφερε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εφαρμόζεται το άρθρο 86 παρ. 4 του Συντάγματος με κανονιστική ισχύ από το 2019».
Η επιλογή ηγεσίας ανωτάτων δικαστηρίων
Ιδιαίτερα σημαντικές αλλαγές έρχονται επίσης και σε επίπεδο ποινικών υποθέσεων δίνοντας αναβαθμισμένο ρόλο στον εισαγγελέα εφετών σε ό,τι αφορά τη μεταχείριση κατηγορουμένων. Και αυτό γιατί δίνεται δικαίωμα άσκησης προσφυγής από τον εισαγγελέα εφετών στο δικαστικό Συμβούλιο επαναδιάταξης επιβολής περιοριστικών όρων του ανακριτή.
Τέλος, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται συμπληρωματικές διατάξεις σε ό,τι αφορά τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων, στη διάρκεια των οποίων θα έχουν δικαίωμα ψήφου με νόμο πλέον και τα μέλη των ανωτάτων δικαστηρίων.