Η Γενοκτονία των Ελλήνων στη Βουλή της Βικτώριας

Σε μια ιστορική στιγμή για την Πολιτεία της Βικτώριας, για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια, τρεις βουλευτές αναφέρθηκαν σε συνεδρίαση του πολιτειακού Κοινοβουλίου στην Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων, γεγονός που καταγράφθηκε στα Πρακτικά της Βουλής.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται ως αποτέλεσμα της επίσημης υιοθέτησης πολιτικής αναγνώρισης της Γενοκτονίας από τους Πράσινους της Βικτώριας το 2022 καθώς και ένα κύμα τριάντα πέντε επιστολών από φορείς των Αρμενικών, Ασσυριακών, Ελληνικών, Κουρδικών, Κυπριακών, Ταμίλ, Τιγκρέι, Λιβανικών, Ινδικών, Ινδουιστικών, Χριστιανικών και Ισλαμικών κοινοτήτων που απευθύνθηκαν σε πολιτειακούς βουλευτές τον Νοέμβριο του 2024 για την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Πολιτειακή Βουλή.

Η γερουσιαστής Νοτιοανατολικής Μητροπολιτικής Περιφέρειας, Ann-Marie Hermans, και ο βουλευτής Rowville, Kim Wells, προέβησαν σε τοποθέτηση για το ζήτημα, ενώ ο βουλευτής Mornington, Chris Crewther, κάλεσε την κυβέρνηση Allan να αποσαφηνίσει τη στάση της σχετικά με τον ιστορικό ρόλο της Βικτώριας στην παροχή βοηθειών σε επιζώντες των Γενοκτονιών.

Την Τετάρτη, 2 Απριλίου 2025, η κα Hermans -η οποία τελεί επίσης χρέη συμπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας με την Αρμενία στη Βικτώρια, προέβη σε δήλωση διάρκειας 90 δευτερολέπτων στην πολιτειακή Γερουσία, λέγοντας: «Προσέρχομαι στο βήμα ώστε να αναγνωρίσω την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, με την οποία τιμάται η 110η επέτειος της ανθρώπινης φρίκης. Περίπου 1.500.000 Αρμένιοι, 500.000 Ασσύριοι και 350.000 Έλληνες διώχθηκαν και δολοφονήθηκαν από τις 24 Απριλίου 1915 έως το 1923».

Την Πέμπτη, 3 Απριλίου 2024, ο κ. Wells, ο οποίος είναι και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας με την Αρμενία, προέβη επίσης σε δήλωση 90 δευτερολέπτων στη Γερουσία και είπε: «Επιθυμώ να αναγνωρίσω την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Εφέτος είναι η 110η επέτειος της Γενοκτονίας των Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσύριων, που ξεκίνησε στις 24 Απριλίου 1915».

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής της Αυστραλίας Michael Kolokossian, δήλωσε: «Η σημασία αυών των δηλώσεων δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί, καθώς για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, το ζήτημα των γενοκτονιών σε βάρος των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων συζητήθηκε ανοιχτά στο Κοινοβούλιο της Βικτώριας».

«Το 2006, η τότε βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, Τζένη Μικάκου, υπερασπίστηκε με πάθος αυτό το ζήτημα, με αποτέλεσμα τη σφοδρή αντίδραση που αντιμετώπισε από μέλη του κόμματος, που όπως αποκαλύφθηκε επιδίδονταν σε παράνομη στελέχωση τοπικών οργανώσεων του κόμματος. Σήμερα, νιώθουμε συγκίνηση για το ότι βλέπουμε θαρραλέους βουλευτές να ακολουθούν τα χνάρια της Μικάκου και να εναντιώνονται στην πολύχρονη άρνηση της δικαιοσύνης και της ιστορικής αλήθειας».

Ο Παναγιώτης Στεφανίδης, πρόεδρος του Αυστραλιανού Ελληνικού Συμβουλίου – Βικτώρια, δήλωσε: «Τα δεδομένα ανατρέπονται. Οι συγκροτημένες προσπάθειες αυτών των βουλευτών, παράλληλα με την αυξανόμενη υποστήριξη από τους ηγέτες διάφορων κοινοτήτων, αποτελούν σημείο καμπής στην ώθηση για την αναγνώριση και την απόδοση δικαιοσύνης σχετικά με τις γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων στη Βικτώρια και σε ολόκληρη την Αυστραλία».

Ο Κωνσταντίνος Καλυμνιός εκ μέρους της Joint Justice Initiative, συνασπισμός των τριών παροικιών που αγωνίζονται για την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας στην Αυστραλία, δήλωσε: «Η αναγνώριση της Γενοκτονίας αποτελεί θεμέλιο και προϋπόθεση για την συμφιλίωση, την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων σε όλες τους τις μορφές. Όλο και περισσότεροι πολίτες της Βικτώριας καλούν τους πολιτικούς τους εκπροσώπους κάθε κομματικής πεποίθησης να λάβουν θέση για αυτό το ζήτημα. Επικροτούμε κάθε προσπάθεια που έχει ως στόχο την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και την προώθηση της ειρήνης».

The post Η Γενοκτονία των Ελλήνων στη Βουλή της Βικτώριας appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.