Ενας στους δύο Ελληνες δηλώνει δυσαρεστημένος γενικά από τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας. Οταν δε, η ίδια ερώτηση επικεντρώνονται στο ΕΣΥ (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κ.ο.κ.), το ίδιο ποσοστό εκτινάσσεται στο 61,1%, με τους πολίτες να ομολογούν τη σταδιακή κατάρρευση του συστήματος όταν διαπιστώνουν ότι η ποιότητα των υπηρεσιών επιδεινώνεται χρόνο με τον χρόνο.
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα προβληματικά συμπεράσματα της νέας έρευνας που παρουσίασε χθες ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και την οποία διεξήγαγε η εταιρεία GPO σε δείγμα 1.066 ατόμων (άνδρες και γυναίκες άνω των 17 ετών).
Αναλύοντας, δε, μία προς μία τις αιτίες που εντείνουν τη δυσαρέσκεια των ασθενών, από τα συμπεράσματα προκύπτει ότι η «κακή οργάνωση» είναι η πιο σημαντική παθογένεια του ΕΣΥ. Επιπρόσθετα, οι συμμετέχοντες στην ίδια έρευνα αναδεικνύουν το θέμα της υποστελέχωσης, αλλά και των μη ικανοποιητικών κτιριακών εγκαταστάσεων, ενώ εντοπίζουν και ζητήματα στον εξοπλισμό του δημόσιου συστήματος.
Δεν… πείθουν
Εντούτοις και υπό τα δεδομένα αυτά, κάθε άλλο παρά έκπληξη προκαλεί ότι το 54,7% απάντησε πως την τελευταία τριετία έχει χειροτερεύσει η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Μάλιστα και όπως προκύπτει, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί δεν φαίνεται να… πείθουν μία σημαντική μερίδα των πολιτών. Για παράδειγμα, το 43,4% όσων συμμετείχαν κρίνει αρνητικά τη λειτουργία των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων στα νοσοκομεία, ενώ η συντριπτική πλειονότητα (83,5%) καταλήγει ότι το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο με τρία χρόνια.
Είναι αξιοσημείωτο επίσης ότι και οι γιατροί (διενεργήθηκε σχετική έρευνα σε 760 λειτουργούς του Ιπποκράτη, διαφόρων ειδικοτήτων) αξιολογούν αρνητικά το σύστημα Υγείας σε ποσοστό 57%, έναντι 48,3% πέρυσι.