Ραγδαία πτώση προκαλεί η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, πάνω από 1.400 μονάδες χάνει ο Dow Jones – Προς τη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων τριών ετών οδεύουν S&P 500 και Nasdaq
«Βυθίζονται» σήμερα οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς οι σαρωτικοί δασμοί που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναζωπυρώνουν τους φόβους για εμπορικό πόλεμο και απειλούν την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 1.442 μονάδες ή 3,29% φτάνοντας τις 40.834 μονάδες. Ο S&P 500 σημειώνει δραστική πτώση 3,96% στις 5.446 μονάδες και βρίσκεται σε τροχιά για τη μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια από το 2022. Μαζικό και το sell-off στις τεχνολογικές μετοχές με τον Nasdaq διολισθαίνει σε ποσοστό 5,08% στις 16.706 μονάδες, καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις Big Tech, που χαρακτηρίζονται από υψηλό ρίσκο.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX – γνωστός και ως «δείκτης φόβου» της Wall Street – «σκαρφάλωσε» στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων, στις 28,36 μονάδες.
- Πως επηρεάζεται η Κύπρος από δασμούς Τράμπ: Στο Ευρωκέρδος ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατής
- Πόσο ακριβά θα πληρώσει η Ευρώπη τους δασμούς Τραμπ
Οι μετοχές εταιρειών με εξάρτηση από το παγκόσμιο εμπόριο καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες. Οι Nike, Lululemon και Deckers σημείωσαν «βουτιά» έως και 12%, μετά την επιβολή δασμών σε χώρες-παραγωγικά κέντρα όπως το Βιετνάμ. Η Apple υποχωρεί κατά 7,5%, ενώ οι Amazon, Nvidia και Tesla καταγράφουν απώλειες άνω του 5%. Οι ενεργειακές μετοχές Exxon Mobil και Chevron «βυθίζονται» κατά 4%, ακολουθώντας την πτώση της τιμής του πετρελαίου κατά 6%, λόγω των δασμών και της επιτάχυνσης της παραγωγής από τον OPEC+.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε κατώτατο δασμό 10% σε όλες τις εισαγωγές, με υψηλότερους συντελεστές για μεγάλους εμπορικούς εταίρους όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται ως κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, με τις Βρυξέλλες και το Πεκίνο να ετοιμάζουν αντίποινα.
Ο συνδυασμός γεωοικονομικής αστάθειας και φόβου για ύφεση πυροδότησε έντονη φυγή προς τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σε χαμηλό πενταμήνου, πλησιάζοντας το ψυχολογικό όριο του 4%, ενώ ανάλογες κινήσεις καταγράφηκαν σε Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία και Αυστραλία. Το γεν και το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκαν, ενώ ο χρυσός σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό.
Πηγή: Newmoney.gr