Ισραηλινή άσκηση στο FIR Αθηνών

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επανέναρξη των εργασιών για το καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, καθώς όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές, η κυβέρνηση στην Αθήνα έχει λάβει όλες εκείνες τις διαβεβαιώσεις από σύμμαχες χώρες – και ειδικά τη Γαλλία – ότι θα σταθούν στο πλευρό κάθε κίνησης που βασίζεται στα δικαιώματα που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Η Αθήνα από την πλευρά της επιθυμεί να συνεχίσει το έργο, καθώς εκτιμά πως η Αγκυρα μετά την κίνηση των Λίβυων να προχωρήσουν σε δημοπρατήσεις τεμαχίων σεβόμενοι τη μέση γραμμή και σε περιοχές μακριά από τον άξονα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου αφενός και την έλευση της Chevron που επί της ουσίας αναγνώρισε τη δυνητική ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή αφετέρου, δεν θα επιχειρήσει να δημιουργήσει ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ειδικά σε μια περίοδο που ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός κινείται βάσει του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας.

Πέρα από αυτό όμως όλα δείχνουν πως η Αθήνα έχει συντονίσει τις κινήσεις της και με συμμαχικές και φιλικές χώρες όπως η Γαλλία και το Ισραήλ.

Ειδικά το Τελ Αβίβ φροντίζει από τώρα να κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του συμμετέχοντας στην άσκηση «Ηνίοχος» της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, για τις δραστηριότητες της οποίας έχει δεσμευτεί και μια περιοχή νοτίως της Κρήτης, όπου εκτός απροόπτου θα πετάξει και το αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών G550 με το οποίο συμμετέχει το Ισραήλ, αλλά και μεμονωμένα, με άσκηση εναέριου ανεφοδιασμού ισραηλινών μαχητικών σε περιοχή που έχει δεσμευτεί από χθες έως τις 8 Απριλίου και ξεκινά από τις ανατολικές εσχατιές του FIR Αθηνών και φτάνει νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Με δεδομένο πως οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκόπησαν ανελέητα θέσεις στη Συρία όπου επρόκειτο να αναπτυχθούν τουρκικές δυνάμεις, στέλνοντας ηχηρότατο μήνυμα και την «Jerusalem Post» να επισημαίνει πως επρόκειτο για «μήνυμα στην Τουρκία να μην ανακατεύεται με τις ισραηλινές υποθέσεις», ισραηλινές πηγές που μίλησαν στα «ΝΕΑ» επεσήμαναν πως ισραηλινή υπόθεση είναι και το καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης…

Παρουσία από Γαλλία

Παράλληλα και η Γαλλία, που συμμετέχει και αυτή στην άσκηση Ηνίοχος με μαχητικά Mirage 2000, ετοιμάζεται να κάνει ακόμα πιο έντονη την παρουσία της στην περιοχή. Στις 14 Απριλίου αναμένεται η άφιξη στην Αθήνα του υπουργού Αμυνας της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί, ενώ την ίδια περίοδο εκτιμάται πως θα βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο το αεροπλανοφόρο της Γαλλίας, «Σαρλ Ντε Γκωλ» με τα 22 μαχητικά Rafale του και την ομάδα μάχης που το συνοδεύει, η οποία αποτελείται από δύο φρεγάτες, ένα αντιτορπιλικό, ένα σκάφος υποστήριξης και ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο. Παράλληλα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», αναμένεται να εντείνει τις περιπολίες της και μια φρεγάτα του γαλλικού στόλου που σταθμεύει μόνιμα στην Ανατολική Μεσόγειο με ορμητήριο την Κύπρο.

Από ελληνικής πλευράς θα γίνει προσπάθεια ανίχνευσης των τουρκικών προθέσεων στη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης με τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, στην κρίσιμη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Μήνυμα Δένδια

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, που έχει στοχοποιηθεί ουκ ολίγες φορές από τον τουρκικό Τύπο και τούρκους αξιωματούχους, από τη Βαρσοβία και την άτυπη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ έστειλε ένα ακόμα μήνυμα σχετικό με την Τουρκία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Και από την άλλη, πρέπει να συζητήσουμε με μεγάλη σοβαρότητα το ποιες τρίτες χώρες θα συμμετάσχουν σε αυτό το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Διότι οι τρίτες χώρες που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να προσυπογράφουν τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και βεβαίως, δεν νοείται να συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό αμυντικό οικοδόμημα, με οποιονδήποτε τρόπο, χώρες οι οποίες απειλούν χώρες-μέλη της ΕΕ. Τελικά, η Ευρώπη είναι μια συμμαχία και μια κοινή ύπαρξη ή συνύπαρξη αξιών, και αυτό πρέπει να το θυμόμαστε πάντα».