«Κρατάτε γερά, δεν θα είναι εύκολο» λέει ο Τραμπ στους Αμερικανούς – «Είναι μια οικονομική επανάσταση και θα κερδίσουμε» – Εκτός «σκληρής γραμμής» Ιταλία, Ισπανία – «Δεν συμφέρει ο εμπορικός πόλεμος» συμφώνησαν Αγγλία, Γαλλία
«Κρατάτε γερά», είπε προς τους Αμερικανούς πολίτες σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την έναρξη ισχύος των επιπλέον δασμών 10% που επέβαλε ο ίδιος σε μεγάλο μέρος των προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ από σχεδόν όλο τον κόσμο, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να αναγνωρίζει ότι αυτό «δεν θα είναι κάτι εύκολο» μπροστά στους κινδύνους πληθωρισμού.
Αυτό το καθολικό κατώτατο όριο του 10%, εκτός από τους τελωνειακούς δασμούς που υφίστανται ήδη, αποτελούν ένα σοκ για το παγκόσμιο εμπόριο, με τους κλωδυνισμούς να αναμένεται να μεγαλώσουν μέσα στις επόμενες ημέρες.
«Αυτή είναι μια οικονομική επανάσταση και θα κερδίσουμε», έγραψε με κεφαλαία γράμματα σήμερα ο Αμερικανός Πρόεδρος στην πλατφόρμα του Truth Social, λέγοντας προς τους συμπατριώτες του «Κρατάτε γερά, αυτό δεν θα είναι εύκολο», υποσχόμενος ωστόσο ότι «το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ιστορικό».
Οι νέοι δασμοί Τραμπ σόκαραν την παγκόσμια οικονομία και χρηματαγορές παγκοσμίως έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες. Μόνο στην Γουόλ Στριτ, τις τελευταίες δύο μέρες εξανεμίστηκαν 6 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Dow Jones Market Data. Μάλιστα χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ παρουσίασε με μελανά χρώματα τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας μετά τους νέους δασμούς και στις οικονομικές επιπτώσεις αυτών συμπεριλαμβάνονται υψηλότερος πληθωρισμός, επιβράδυνση της ανάπτυξης και μεγαλύτερη ανεργία.
Από τους δασμούς που μπαίνουν σήμερα σε ισχύ εξαιρούνται κάποια προϊόντα – όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, ο χρυσός, ο χαλκός, το ασήμι, το παλλάδιο, η ξυλεία για κατασκευές, οι ημιαγωγοί, τα φαρμακευτικά προϊόντα και ορυκτά που δεν υπάρχουν στις ΗΠΑ – προστίθενται στους ήδη υπάρχοντες. Οι νέοι δασμοί δεν αφορούν επίσης τον χάλυβα, το αλουμίνιο και τα εισαγόμενα αυτοκίνητα στα οποία έχουν ήδη επιβληθεί δασμοί 25%. Ο λογαριασμός θα είναι ακόμη μεγαλύτερος από τις 9 Απριλίου για τις χώρες που εξάγουν περισσότερα προϊόντα στις ΗΠΑ από όσα εισάγουν από αυτή. Οι δασμοί για τις εισαγωγές από την Κίνα θα φτάσουν το 54%, για αυτές από την ΕΕ το 20%, για το Βιετνάμ το 46% και για την Ιαπωνία το 24%… Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο που παρουσίασε χθες Παρασκευή η αμερικανική κυβέρνηση, οι νέοι δασμοί αφορούν περίπου 80 χώρες και περιοχές, περιλαμβανομένων των 27 χωρών μελών της ΕΕ.
Και ο Καναδάς και το Μεξικό, που υπόκεινται σε άλλο καθεστώς, πληρώνουν ήδη ένα τίμημα από τον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε ο Αμερικανός πρόεδρος από τότε που ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία του.
Εκτός «σκληρής γραμμής» Ιταλία και Ισπανία
Οι Υπουργοί Οικονομίας της Ιταλίας και της Ισπανίας καλούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αποφύγουν την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ για τους δασμούς που επέβαλε η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, παρά το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ ζητούν πιο σκληρή στάση.
«Εξακολουθούμε να ζητάμε λύση με διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Κάρλος Κέρπο, Υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Επιχειρήσεων της Ισπανίας, όπως μετέδωσε το Bloomberg το Σάββατο.
Από την πλευρά του, ο Τζιανκάρλο Τζορτζέτι, Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλίας, προέτρεψε τους συναδέλφους του να μην χρησιμοποιήσουν «το κουμπί του πανικού».
«Πρέπει να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε ψυχραιμία, να αξιολογήσουμε τον αντίκτυπο και να αποφύγουμε μια πολιτική αντιποίνων δασμών, η οποία θα ήταν απλώς επιζήμια για όλους, και ειδικά για εμάς», δήλωσε ο Τζορτζέτι σε συνέδριο στο Τσερνόμπιο, δίπλα στη λίμνη Κόμο.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Ιταλίδα Πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι οι αμερικανικοί δασμοί ήταν «λάθος», αλλά ότι η Ρώμη θα κάνει τα πάντα για να εργαστεί για μια συμφωνία με την Ουάσινγκτον με στόχο την αποτροπή ενός εμπορικού πολέμου που θα αποδυνάμωνε τη Δύση υπέρ άλλων παγκόσμιων παικτών.
Ένας εμπορικός πόλεμος «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», αλλά τίποτα δεν πρέπει να «αποκλειστεί» συμφωνούν Στάρμερ και Μακρόν
Ένας εμπορικός πόλεμος «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», αλλά τίποτα δεν πρέπει να «αποκλειστεί», συμφώνησαν σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον απόηχο της επιβολής των νέων τελωνειακών δασμών από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες, Στάρμερ και Μακρόν «συμφώνησαν ότι ένας εμπορικός πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, αλλά ότι τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ντάουνιγκ Στριτ.
«Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος συζήτησαν επίσης τις ανησυχίες τους για τον παγκόσμιο αντίκτυπο (σ.σ. των αμερικανικών δασμών) στην οικονομία και την ασφάλεια, ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική Ασία».
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή τις επόμενες εβδομάδες.
Πηγή: ΑΠΕ