
«Η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα, η “ελληνοκυπριακή διοίκηση” και τρίτα μέρη να επιμείνουν στη συνέχιση έργων που δεν είναι πραγματοποιήσιμα και για σκοπούς πρόκλησης στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο μαξιμαλιστικών απαιτήσεων, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την παρουσία της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ στην περιοχή, σχεδιάζοντας να περάσουν από τις περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας χωρίς τη συγκατάθεση της χώρας μας. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση μας απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές που δεν λαμβάνουν υπόψη τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας».
Με αυτόν τον τρόπο η Αγκυρα, μέσω διαρροών από πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, έστειλε μήνυμα πως δεν πρόκειται να επιτρέψει καμία ενέργεια σχετικά με την πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ.
Με στόχο να μην οξυνθούν οι τόνοι και επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει «πάγος» στις σχέσεις με την Αγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης από το Φόρουμ των Δελφών απάντησε στις απειλές, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη των εργασιών για το καλώδιο, για τις οποίες πληροφορίες αναφέρουν πως θα ξεκινήσουν σύντομα. «Δεν αυτενεργούμε, ούτε πρόκειται να κάνουμε κάτι το οποίο είναι αντίθετο στο διεθνές δίκαιο, αλλά από την άλλη πλευρά απαιτούμε από κάθε πλευρά να επιδεικνύει τον ανάλογο σεβασμό. Η έρευνα για το καλώδιο και η πόντιση θα επανεκκινήσουν στον κατάλληλο χρόνο. Δεν είχε υπάρξει εξάλλου οποιαδήποτε δεσμευτική ημερομηνία για αυτό. Θα προχωρήσουμε όπως πρέπει και κατά τον χρόνο που προσήκει», είπε ο έλληνας ΥΠΕΞ.
Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, στις 14 Απριλίου, ο γάλλος υπουργός Αμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί αναμένεται – σύμφωνα με πληροφορίες – να τοποθετηθεί τόσο για το ζήτημα της ελληνογαλλικής στρατιωτικής συνεργασίας αλλά και τα εξοπλιστικά και το καλώδιο, καθώς η εταιρεία Nexan που το έχει αναλάβει είναι γαλλικών συμφερόντων. Σε στρατιωτικό επίπεδο το γαλλικό αεροπλανοφόρο πλέει νοτιοανατολικά της Κρήτης και της Κάσου, ασκούμενο μαζί με ελληνικές δυνάμεις καθώς, ολοκληρώνοντας την αποστολή με κωδική ονομασία «Clemenceau25» στον Ινδικό, το Παρίσι έκρινε σκόπιμο να παραμείνει για κάποιες μέρες στην περιοχή της Κρήτης προκειμένου να στείλει μήνυμα αποτροπής στον τουρκικό αναθεωρητισμό.
Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ ήταν χθες σε εξέλιξη άσκηση εναέριου ανεφοδιασμού των Rafale του «Σαρλ ντε Γκωλ» στο FIR Λευκωσίας, η Τουρκία έστειλε αεροσκάφος ATR-72 συλλογής πληροφοριών να πετάξει στην περιοχή όπου έπλεε το γαλλικό αεροπλανοφόρο, σημειώνοντας παράλληλα τρεις παραβιάσεις του Ελληνικού Εναέριου Χώρου και δύο παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.
Γεγονός είναι πως η Αθήνα ψάχνει την κατάλληλη συγκυρία ώστε να προχωρήσει στην επανέναρξη των εργασιών για το καλώδιο γιατί διαφορετικά θα είναι σαν να υποκύπτει στις απειλές της Τουρκίας και μέσω αυτής της «ακινησίας» να αναγνωρίζει δικαιώματα της Αγκυρας στην περιοχή. Εξάλλου, όπως επεσήμανε εκ νέου χθες ο Γιώργος Γεραπετρίτης, «η έρευνα και η πόντιση καλωδίου είναι προστατευόμενες από το διεθνές δίκαιο, και κατά τούτο δεν χωρεί οποιαδήποτε άδεια. Εμείς προγραμματίζουμε όλες τις αναγκαίες ενέργειες».
Αγορά δύο
φρεγατών FREMM
Χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας παρουσίασε τον προγραμματισμό του δωδεκαετούς εξοπλιστικού προγράμματος, το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 25 δισ. ευρώ. Κατά τη χθεσινή ενημέρωση, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαιώθηκαν όσα έχουν δημοσιεύσει «ΤΑ ΝΕΑ» για το νέο πρόγραμμα, καθώς και η απόφαση αγοράς δύο μεταχειρισμένων φρεγατών. Πρόκειται για τις FREMM που πρόκειται να αποσύρει ο ιταλικός στόλος. Πλοία που διαθέτουν ικανότητες εφάμιλλες των φρεγατών της κλάσης «Κίμων» που κατασκευάζονται για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στη Γαλλία.