Στο μικροσκόπιο όλες οι ΜΚΟ

Οριζόντιο έλεγχο των μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού προανήγγειλε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Στο επίκεντρο των ελέγχων θα βρεθεί ο ρόλος που έχουν οι ΜΚΟ στη χώρα μας αναφορικά με τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών, με τις Αρχές να εξετάζουν ακόμη και το κατά πόσο οι αυξήσεις των μεταναστευτικών ροών στα νησιά του Αιγαίου σχετίζονται με τη δράση συγκεκριμένων οργανώσεων. Ηδη, ο Β. Κικίλιας έχει ζητήσει από το Λιμενικό κάθε δικογραφία και κάθε φάκελο που σχετίζεται με το θέμα, ώστε να πάει στην Εισαγγελία, ερευνώντας τον ενδεχομένως… σκιώδη ρόλο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Μάλιστα, ο υπουργός τόνισε πως οι δυνάμεις του Λιμενικού παλεύουν μέρα και νύχτα στο Αιγαίο αλλά και την ανοιχτή θάλασσα, με στόχο τη φύλαξη των συνόρων και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. «Κάτω τα χέρια από το Λιμενικό. Δεν θα δείχνουμε με το δάχτυλο αυτούς που πάνε να σώσουν όλον αυτόν τον κόσμο έναντι της μάστιγας των σύγχρονων λαθρεμπόρων που είναι μια μπίζνα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων». Ο οριζόντιος αυτός έλεγχος στις μη κυβερνητικές οργανώσεις έρχεται στο πλαίσιο εφαρμογής μιας πιο σκληρής γραμμής που επιλέγει να ακολουθήσει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό. Αλλωστε, και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο αμερικανικό Breitbart News, αναφέρθηκε στη μεταναστευτική πολιτική της χώρας. «Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Ακολουθήσαμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και ήμουν ο πρώτος που πίεσε για την προστασία των συνόρων. Οταν ξεκινήσαμε αυτήν την πολιτική, το 2020, ήμασταν η εξαίρεση στην ΕΕ, εκτός της επικρατούσας γραμμής. Τώρα όλοι στην Ευρώπη κατανοούν τη σημασία της προστασίας των συνόρων. Δεν εναπόκειται στους διακινητές να αποφασίσουν ποιος θα εισέλθει στην Ελλάδα. Δεν θα απολογηθώ για την αυστηρή μου στάση όταν πρόκειται για την προστασία των συνόρων και για την ανοιχτή μου στάση όταν μιλάμε για νόμιμη μετανάστευση», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επαναπροωθήσεις

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, ο Frontex εξετάζει 12 ανοικτές υποθέσεις πιθανών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών στα σύνορα της Ελλάδας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να σταματήσει τη χρηματοδότηση προς τη χώρα. Oπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό εν εξελίξει ερευνών που πραγματοποιεί ο συνοριακός οργανισμός της Ευρωπαϊκής Eνωσης ανά χώρα. Στο στόχαστρο, λοιπόν, του Frontex μπαίνουν φερόμενα περιστατικά επαναπροωθήσεων χιλιάδων ανθρώπων από έλληνες αξιωματούχους τόσο στα θαλάσσια όσο και στα χερσαία σύνορα. Υπενθυμίζεται ότι η πρακτική των pushbacks είναι παράνομη, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το διεθνές δίκαιο. Ο ευρωπαϊκός οργανισμός, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προς τη χώρα μας, οι οποίες εάν αγνοηθούν, τότε η πιθανότητα επιβολής σοβαρών κυρώσεων προς την Ελλάδα θα είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτή.

«Εκρηξη» αφίξεων

Αξίζει να σημειωθεί πως από τις αρχές του έτους έχουν περάσει παράτυπα στη χώρα μας περισσότεροι από 9.270 πρόσφυγες και μετανάστες, με την πλειονότητα να μπαίνει στις βάρκες και τα ταχύπλοα και να φτάνει κοντά στις ακτές των ελληνικών νησιών. «Εκρηξη» αφίξεων σημειώνεται στα νότια της χώρας, όπου πάνω από 2.220 άνθρωποι έφυγαν από τις αφρικανικές ακτές με προορισμό την Κρήτη και τη Γαύδο.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκης Βορίδης, στο πλαίσιο της 2ης Υπουργικής Διάσκεψης της Διαδικασίας του Χαρτούμ, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να υπάρξει αξιόπιστο μεταναστευτικό σύστημα χωρίς λειτουργικούς μηχανισμούς επιστροφών. Οπως επισήμανε, οι επιστροφές αποτελούν βασικό πυλώνα όχι μόνο της αποτελεσματικότητας, αλλά και της αξιοπιστίας του ευρωπαϊκού πλαισίου μετανάστευσης και ασύλου.