Μέσα στην πολυσυζητημένη πυρόσφαιρα των Τεμπών… χάνονται τελικά τα τελευταία δύο χρόνια κρατικοί λειτουργοί, ερευνητές, ιατροδικαστές, θεωρίες συνωμοσίας, καταγγελίες για σκευωρίες, «παιχνίδια σκοπιμοτήτων» και άστοχες δικαστικές έρευνες!
Τα αίτια της ανάφλεξης που ακολούθησε την πολύνεκρη σύγκρουση των δύο τρένων στις 28 Φεβρουαρίου 2023 και η οποία αρχικά θεωρήθηκε… ζήτημα άνευ ενδιαφέροντος και δεν ερευνήθηκε επαρκώς, εξελίσσεται σε κεντρικό θέμα της τραγωδίας, αφήνοντας μάλιστα στο περιθώριο τις αναφορές και τα κατηγορητήρια για την περιώνυμη σύμβαση 717, τον λόγο που δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση, τα λάθη των σιδηροδρομικών υπαλλήλων κ.λπ.
Ταυτόχρονα, και όσο παραμένει δισεπίλυτος γρίφος για τις δικαστικές Αρχές, επηρεάζει διαρκώς το πολιτικό σκηνικό, αναδεικνύοντας αλλεπάλληλες κυβερνητικές αστοχίες.
Η παραίτηση. Η παραίτηση του αναπληρωτή προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ Χρήστου Παπαδημητρίου έπειτα από μια σειρά τουλάχιστον 10 σχετικών αμφιλεγόμενων δηλώσεων, αλλά και η αποτυχημένη προσπάθεια τις τελευταίες ημέρες να διατυπωθεί λόγος περί… τάχα «συμπαιγνίας» και «fake news με στόχο την κυβέρνηση» γύρω από το ίδιο θέμα, αναδεικνύουν ακριβώς τη δυναμική και την κρυφή ισχύ αυτής της «πύρινης σφαίρας».
Με την ηγεσία του Αρείου Πάγου να προχωρά, ύστερα από άστοχες αναφορές για ύποπτες μεθοδεύσεις του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και πραγματογνωμόνων, σε δικαστική παραγγελία, η οποία αποδείχθηκε λίγες ώρες αργότερα άνευ ουσιαστικού περιεχομένου και άνευ αδικήματος.
Χωρίς να είναι βέβαιο το εάν η βασική δικαστική έρευνα που μπορεί να διαρκέσει έως και 30 μήνες, θα μπορέσει τελικά να δώσει σχετική επαρκή απάντηση στο μεγάλο μυστήριο, παρότι θα υπάρξουν ίσως και περισσότερες από 18 τεχνικές μελέτες, δεκάδες αυτοψίες, εκατοντάδες εργαστηριακές αναλύσεις από το Γενικό Χημείο του Κράτους, από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. κ.λπ. για το ίδιο ζήτημα. Σε μια σειρά διχογνωμιών, που ποτέ δεν έχει υπάρξει ξανά σε παρόμοια πολύνεκρα συμβάντα στη χώρα μας, αλλά πιθανόν και στο εξωτερικό.
Τοξικολογικές. Αρχικά η έκρηξη που σημειώθηκε μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων θεωρήθηκε ζήτημα… μικρής σημασίας, καθώς τα πρώτα 24ωρα διατυπώθηκε η θεωρία ότι «οφείλεται στις φιάλες υγραερίου» που όμως δεν επιβεβαιώθηκε η ύπαρξή τους στο κυλικείο της Intercity 62. Καθώς μάλιστα δεν διενεργήθηκαν τοξικολογικές εξετάσεις στα θύματα, παράλειψη για την οποία επικρίθηκαν οι αρμόδιοι ιατροδικαστές, δεν κατέστη δυνατόν να αποδειχτεί εάν είχαν εισπνεύσει τοξικά αέρια, δείγμα ότι πέθαναν από τη φωτιά και όχι από τη μετωπική σύγκρουση των τρένων.
Ετσι η διερεύνηση της ύποπτης πυρκαγιάς ξεκίνησε με καθυστέρηση τουλάχιστον τριών μηνών, ύστερα από επιμονή ορισμένων πραγματογνωμόνων όπως του Κώστα Λακαφώση, που εκπροσωπούν μεγάλο αριθμό οικογενειών των θυμάτων. Παρεπόμενο αυτής της καθυστέρησης ήταν ότι δεν ελήφθη εγκαίρως κρίσιμο οπτικό υλικό από την κίνηση της εμπορικής αμαξοστοιχίας.
«Ελαια σιλικόνης». Την ίδια περίοδο επίσης, υπήρξαν ισάριθμες τεχνικές μελέτες από κρατικούς και ιδιώτες πραγματογνώμονες που συνέδεαν και αντιστοίχως… αποσυνέδεαν την έκρηξη (η οποία κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 5-7 επιβάτες) από το ψυκτικό υγρό, τα περίφημα πια «έλαια σιλικόνης». Εκείνοι που θεωρούσαν ότι την πυρόσφαιρα δεν την προκάλεσαν τα έλαια σιλικόνης, επιχείρησαν να αναπτύξουν την προβληματική θεωρία ότι το εμπορικό τρένο είχε κάποιο ύποπτο λαθρεμπορικό φορτίο υδρογονανθράκων, όπως ξυλόλιο και τολουόλιο, που ανιχνεύθηκαν στο σημείο της τραγωδίας. Εκδοχή πάντως που δεν επιβεβαιώνεται τουλάχιστον προς το παρόν, από τις πρόσφατες έρευνες και από το οπτικό υλικό της εμπορικής αμαξοστοιχίας που αναδείχθηκε εκ των υστέρων.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, που κατηγορείτο από τις περισσότερες οικογένειες των θυμάτων για το «μπάζωμα», τη «μονταζιέρα» και συνακόλουθα για «προσπάθεια συγκάλυψης», απέρριπτε τη θεωρία του «παράνομου φορτίου» (αν και στην πρόσφατη συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ύπαρξής του) και προσπαθούσε να βρει ερείσματα για να δώσει μια διαφορετική εικόνα και να δημιουργήσει επικοινωνιακό αντίβαρο.
Αυτά τα βρήκε σε ορισμένες άστοχες δηλώσεις του παραιτηθέντος αναπληρωτή προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ο οποίος έδωσε την εικόνα ότι ο κρατικός οργανισμός ερευνών «είχε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Γάνδης που ανέδειξε (σ.σ.: με βάση τα υποτιθέμενα πειράματα των ξένων πανεπιστημιακών ερευνητών) ότι υπήρχε στα τρένα παράνομο φορτίο υδρογονανθράκων βάρους περίπου 2,5 τόνων που προκάλεσε τη φονική ανάφλεξη».
Προσομοίωση. Η αλήθεια όμως ήταν άλλη: αυτό που καταγραφόταν σαφώς στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και το οποίο φαινόταν να αγνοεί ο Χρ. Παπαδημητρίου, είναι ότι το σχετικό πείραμα προσομοίωσης της έκρηξης έγινε από έλληνες επιστήμονες σε συνεργασία με πραγματογνώμονα των οικογενειών. Καθώς και ότι το Πανεπιστήμιο της Γάνδης είχε μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα – με αμοιβή 15.000 ευρώ – μόνο για τις παραμέτρους του πειράματος και όχι για την ουσία του! Ετσι λοιπόν με βάση τη λάθος δήλωση Παπαδημητρίου, ομάδα ερευνητών που λειτουργούσαν για λογαριασμό της ΝΔ, επικοινώνησαν με το Πανεπιστήμιο της Γάνδης, εκπρόσωποι του οποίου προφανώς δήλωσαν ότι «δεν είχαν ασχοληθεί με την έκρηξη στα Τέμπη», απάντηση που ήταν βεβαίως σωστή. Ακολούθησαν οι διαρκείς αναφορές από την κυβέρνηση, αλλά και από φιλοκυβερνητικούς κύκλους για «αποκάλυψη της σκευωρίας», ξεχνώντας όμως ότι μερικές εβδομάδες νωρίτερα υπήρχαν υμνητικά σχόλια από το Μαξίμου για τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ και το πόρισμά του.
Οι ισχυρισμοί για «συμπαιγνίες» και «απάτες», καθώς και για «ανύπαρκτους πραγματογνώμονες», ισχυρισμοί άλλωστε οι οποίοι παρέσυραν την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να ζητήσει (την υπερ-προβληθείσα) δικαστική έρευνα για την υποτιθέμενη μεθόδευση, αποδείχθηκαν εντελώς λάθος, καθώς όσοι διατύπωσαν αυτό το σενάριο δεν είχαν διαβάσει το ίδιο το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, που κάθε άλλο παρά μνημόνευε όσα αποτέλεσαν στήριγμα της αντεπίθεσης όλων όσοι μίλησαν για «απάτη με στόχο την κυβέρνηση».