
Με την έλευση της άνοιξης και του καλοκαιριού, οι περισσότεροι κηδεμόνες ζώων επιδιώκουν περισσότερες δραστηριότητες στη φύση, μεγαλύτερες βόλτες και εξορμήσεις στην εξοχή. Ωστόσο, οι ζεστοί μήνες φέρνουν μαζί τους και πληθώρα εποχικών κινδύνων για τα κατοικίδιά μας – πολλοί εκ των οποίων είναι υποτιμημένοι ή άγνωστοι στο ευρύ κοινό. Γι’ αυτό στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» μιλάει ο κτηνίατρος Δημήτρης Κουτσογιώργος, DVM, MSc, GPCert/SAS Orthopedic.
Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι κίνδυνοι αυτή την εποχή;
Ενας από τους σημαντικότερους κινδύνους είναι τα εξωτερικά παράσιτα: ψύλλοι και τσιμπούρια αφθονούν τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες και μπορεί να μεταδώσουν σοβαρές ασθένειες όπως η ερλιχίωση και η μπαμπεζίωση. Η προληπτική αποπαρασίτωση με κατάλληλα σκευάσματα είναι απολύτως απαραίτητη.
Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στο καλαζάρ, μια ασθένεια που μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος της σκνίπας. Πρόκειται για νόσημα που ενδημεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και που, αν δεν διαγνωστεί εγκαίρως, μπορεί να αποβεί μοιραίο. Η χρήση εντομοαπωθητικών σκευασμάτων και ο ετήσιος αιματολογικός έλεγχος είναι τα βασικά μέσα πρόληψης.
Ο πιο συχνός κίνδυνος αυτής της εποχής;
Συχνός κίνδυνος είναι και οι κάμπιες των πεύκων. Τα μικροσκοπικά τους τριχίδια είναι εξαιρετικά τοξικά για τους σκύλους και τις γάτες, προκαλώντας οίδημα, έλκη στη γλώσσα, ακόμη και νέκρωση ιστών. Η άμεση μεταφορά στον κτηνίατρο είναι κρίσιμη σε περίπτωση επαφής.
Κινδυνεύουν τα ζώα μας από μέλισσες ή σφήκες;
Τα τσιμπήματα από μέλισσες ή σφήκες είναι επίσης συχνά κατά τους θερινούς μήνες. Αν και συνήθως προκαλούν τοπικό ερεθισμό, σε ορισμένα ζώα μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή αναφυλαξία. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε πρήξιμο στο πρόσωπο ή σε δυσκολία στην αναπνοή.
Μπορούν να τραυματιστούν από τις εξορμήσεις στη φύση;
Οι εξορμήσεις στη φύση εγκυμονούν τον κίνδυνο τραυματισμού από τα άγανα, τα ξερά χόρτα που εισχωρούν στο δέρμα, τα αφτιά ή τις πατούσες των ζώων, προκαλώντας φλεγμονές ή αποστήματα.
Τι πρέπει να έχουμε μαζί μας για να είναι ασφαλή;
Για όλους τους παραπάνω λόγους, κάθε υπεύθυνος κηδεμόνας θα πρέπει να έχει μαζί του ένα βασικό φαρμακείο πρώτων βοηθειών για ζώα, το οποίο να περιλαμβάνει: αποστειρωμένες γάζες, απολυμαντικό (όπως οξυζενέ ή χλωρεξιδίνη), τσιμπιδάκι για τσιμπούρια ή ξένα σώματα, φυσιολογικό ορό, γάντια μιας χρήσης, θερμόμετρο και, κατόπιν συμβουλής κτηνιάτρου, αντιισταμινικά.
Η πρόληψη, η σωστή ενημέρωση και η γρήγορη αντίδραση μπορεί να σώσουν ζωές. Απολαύστε τις εξορμήσεις σας με ασφάλεια και φροντίστε οι τετράποδοι φίλοι σας να έχουν την ίδια προστασία που θα δίνατε και στον εαυτό σας.