Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς μπορεί μεν να έβαλε «φρένο» στα σενάρια που μιλούσαν για άμεση συνεργασία του κόμματος με τον ΣΥΡΙΖΑ, ανέδειξε όμως παράλληλα και το χάσμα που υπάρχει στο εσωτερικό του για τη συγκρότηση του «λαϊκού μετώπου»: ο πρόεδρος Αλέξης Χαρίτσης και ο γραμματέας Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατέθεσαν, στις ομιλίες τους, δύο εκ διαμέτρου αντίθετες προτάσεις για την επόμενη μέρα – ο πρώτος, ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για συγκλίσεις με όσες δυνάμεις ανταποκριθούν στο κάλεσμα, ενώ ο δεύτερος, σχολιάζοντας πως «γρήγορες κινήσεις και αποκλειστικές συνεργασίες» δεν εξασφαλίζουν ούτε μια εναλλακτική κυβερνητική λύση ούτε τη σοβαρότητα των διεργασιών, επεσήμανε πως συνεργασία μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να θεωρείται λαϊκό μέτωπο.
Παρότι πολύ εύκολα η κατάσταση θα μπορούσε να εκτραχυνθεί, οδηγώντας μέχρι και στη διάσπαση, και οι δύο πλευρές έκαναν ένα βήμα πίσω: τελικά, μόνο ένα κείμενο κατατέθηκε προς ψήφιση στα μέλη της ΚΕ χθες, η εισήγηση του Χαρίτση, από την οποία ωστόσο είχε αφαιρεθεί ο οδικός χάρτης – ο οποίος εν ολίγοις, μιλούσε για συνδιοργάνωση δημόσιων εκδηλώσεων με άλλα κόμματα, πρόσκληση για δημιουργία κοινών ομάδων επεξεργασίας προγραμματικών θέσεων, συγκροτημένο συντονισμό των κοινοβουλευτικών ομάδων για από κοινού δράση στη Βουλή, συντονισμό σε επίπεδο κοινωνίας και ανάληψη πρωτοβουλίας για την ειρήνη. Το επίμαχο κομμάτι είχε αντικατασταθεί από τροπολογία των Νάσου Ηλιόπουλου – Κωστή Καρπόζηλου, στην οποία γίνεται αναφορά για δράσεις εξωστρέφειας και επισημαίνεται πως η πρόταση για συγκρότηση «λαϊκού μετώπου», που για τη Νέα Αριστερά είναι συνεδριακή απόφαση, αφορά μια σειρά δυνάμεων – από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ έως την Κοινωνική Συμφωνία και το Πράττω. «Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή, το επείγον, είναι να ξεκινήσει η συζήτηση. Οχι να κλείσει με λογικές κομματικής αναδίπλωσης ή βιαστικών συμφωνιών δίχως όρους», ανέφερε η συμβιβαστική τροπολογία, η οποία και έγινε δεκτή από την ηγεσία.
Μια άλλη τροπολογία, ωστόσο, κατέστησε σαφές πως τουλάχιστον σε αυτήν τη συγκυρία, ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς δεν μπορεί να υπάρξει. «Σενάρια για βιαστικές και σπασμωδικές κινήσεις για συγκόλληση ΚΟ ερήμην του πολιτικού περιεχομένου δεν μας αφορούν», ανέφερε το κείμενο που κατέθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και έγινε δεκτό με ευρεία πλειοψηφία 80-57.