Γαλλική ασπίδα μέχρι το 2031

Το πρώτο βήμα για την ανανέωση της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας – η οποία είχε υπογραφεί τον Σεπτέμβριο του 2021 στο Παρίσι – έγινε χθες κατά την επίσημη επίσκεψη του γάλλου υπουργού Αμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί στην Αθήνα. Κάνοντας λόγο για μια στρατηγική συμφωνία που αποτελεί ένα από τα θεμέλια της ελληνικής άμυνας, ο Νίκος Δένδιας που υποδέχθηκε πρώτος τον γάλλο ομόλογό του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας αποκάλεσε την υπογραφή της διμερούς Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με τη Γαλλία ως «κορυφαία στιγμή» των ελληνογαλλικών σχέσεων, ενώ επεσήμανε πως «πρέπει να ξεκινήσουν οι διμερείς συζητήσεις για την ανανέωσή της».

Με την ανανέωση της εν λόγω συμφωνίας για μία νέα πενταετία, η Ελλάδα ουσιαστικά μπορεί να υπολογίζει σε μια γαλλική ασπίδα μέχρι το 2031 καθώς το άρθρο 2 της αμυντικής συμφωνίας του 2021 – που θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες διακρατικές στρατιωτικές συμφωνίες της Ελλάδας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – προβλέπει την αμοιβαία συνδρομή «ακόμα και με ένοπλη βία» του έτερου κράτους, όταν και τα δύο συμβαλλόμενα μέλη διαπιστώσουν από κοινού ότι ένα κράτος απειλείται ή δέχεται επίθεση στην επικράτειά του από κάποιο τρίτο κράτος. Την ελληνογαλλική συμφωνία του 2021, η οποία πλέον οδεύει προς ανανέωση, είχαν τότε χαιρετίσει τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ, ενώ είχε τύχει σφοδρής αντίδρασης από πλευράς Τουρκίας, η οποία έκανε λόγο για «ενίσχυση της αποφασιστικότητάς της να προστατεύσει τα δικαιώματά της στην περιοχή».

16 Exocet τελευταίας γενιάς

Από το χθεσινό κρίσιμο τετ α τετ του Νίκου Δένδια με τον Σεμπαστιάν Λεκορνί και τη συνάντηση του γάλλου υπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η πιο χειροπιαστή εξέλιξη για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ήταν η υπογραφή σύμβασης μεταξύ των δύο υπουργών για την προμήθεια 16 αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet, τελευταίας γενιάς, καθώς και η προαναγγελία του έλληνα υπουργού Εθνικής Αμυνας ότι στο αυριανό ΚΥΣΕΑ θα εισηγηθεί την ενεργοποίηση της οψιόν για την αγορά και τέταρτης γαλλικής φρεγάτας Belh@rra – πέραν των τριών για τις οποίες έχουμε ήδη υπογράψει και τις οποίες θα αποκτήσουμε εντός των επόμενων δύο ετών. Οσον αφορά την ασφάλεια με την οποία θωρακίζουν την Ελλάδα οι εν λόγω αντιπλοϊκοί πύραυλοι Exocet σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της νέας έκδοσης (ΜΜ40 Block 3C), το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά πλεονέκτημα στρατηγικού βάθους καθώς επιτρέπεται η προσβολή στόχων σε αποστάσεις σχεδόν τριπλάσιες από την προηγούμενη έκδοση, με ακρίβεια και ευελιξία σαφώς μεγαλύτερες χάρη στο αναβαθμισμένο ραντάρ των Exocet, που τους καθιστά πιο ανθεκτικούς σε παρεμβολές. Οι 16 νέοι Exocet, σύμφωνα με πληροφορίες, προορίζονται κυρίως για τον εξοπλισμό των νέων φρεγατών, ενώ ένας μικρός αριθμός τους προορίζεται και για τις πυραυλακάτους, με ταυτόχρονη μετακίνηση των παλαιότερης γενιάς αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet σε επάκτιες συστοιχίες.

Δένδιας: Η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά απειλείται

Στις δηλώσεις που έγιναν ενώπιον του Λεκορνί, τόσο στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου, η απειλή της Τουρκίας «φωτογραφιζόταν» από τον Νίκο Δένδια και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με σαφή αναφορά στην υπόθεση πώλησης Meteor στην Τουρκία, που προκάλεσε τριγμούς κατά το προηγούμενο διάστημα στις κατά τα άλλα στέρεες ελληνογαλλικές σχέσεις. «Η Ελλάδα είναι πάντοτε βέβαιη ότι η Γαλλία θα λαμβάνει υπ’ όψιν στις αποφάσεις της την ασφάλεια της Ελλάδας και την ανάγκη να διατηρεί η Ελλάδα συγκριτικό τεχνολογικό πλεονέκτημα αποτροπής έναντι των δυνάμεων του αναθεωρητισμού. Είναι γνωστό σε όλους, δεν το έχουμε κρύψει, η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά απειλείται», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Ο ίδιος μάλιστα προσέθεσε πως Αθήνα και Παρίσι συμφωνούν ότι πρέπει να μειώσουν τις εξαρτήσεις τους από τρίτους και να περιορίσουν τη χρηματοδότηση προς αυτούς τους τρίτους, εξηγώντας ότι αναφέρεται σε όσους δρουν με αμφίβολης αξιοπιστίας τρόπο, όσον αφορά τα στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε την ελληνογαλλική συνεργασία «στενή», σημειώνοντας πως αντικατοπτρίζεται στην απόκτηση των Belh@rra, των Rafale, στην υπογραφή για τους 16 Exocet και στην υπό εκτέλεση σύμβαση για τα προηγμένα ελικόπτερα NH-90.

«Πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή μας απέναντι σε χώρες που δρουν με τρόπο που αντιβαίνει στα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ. Και πρέπει να προστατεύσουμε τα εθνικά συμφέροντα ασφαλείας και άμυνας όλων των κρατών – μελών χωρίς καμία εξαίρεση», τόνισε ενώπιον του Σεμπαστιάν Λεκορνί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εντός του Μεγάρου Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση στο πρωθυπουργικό γραφείο είχε στο επίκεντρό της την ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία, τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής της καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την ευρωπαϊκή άμυνα και την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ReArm Europe. Στις δηλώσεις του στο Μαξίμου, ο γάλλος υπουργός έκανε λόγο για «ποιότητα επαγγελματικής αλλά και προσωπικής συνεργασίας» μεταξύ Μητσοτάκη και Μακρόν, η οποία «δεν χρειάζεται υπουργούς» για να καταγράψει πρόοδο.

«Κοινή επιθυμία»

Ο ίδιος μίλησε για διατήρηση μιας συνέχειας στον ναυπηγικό – ναυτιλιακό κλάδο, για «κοινή επιθυμία» γύρω από την απόκτηση της τέταρτης φρεγάτας Belh@rra, ενώ αναφέρθηκε και στη δυνατότητα δημιουργίας μιας θυγατρικής της Naval Group (γαλλική βιομηχανία σχεδιασμού και κατασκευής οπλικών συστημάτων) στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με «τους τοπικούς παίκτες και κατά κύριο λόγο», όπως δήλωσε, «με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά». Μεταξύ των δύο πλευρών, πληροφορίες αναφέρουν ότι τέθηκε προς συζήτηση η προοπτική να γίνει η Ελλάδα συμπαραγωγός ορισμένων οπλικών συστημάτων που αφορούν είτε τα μαχητικά Rafale είτε τις φρεγάτες Belh@rra, ενώ δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στη διμερή συνεργασία και στο πεδίο της καινοτομίας σε σχέση με τα εξοπλιστικά προγράμματα.