Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει βάλει στο στόχαστρό του το παλαιότερο και πλέον φημισμένο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, το Χάρβαρντ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, με διαδοχικές του αναρτήσεις, έχει στρέψει την προσοχή του στη στάση που τηρεί το γνωστό αμερικανικό πανεπιστήμιο, το οποίο αποφάσισε επίσημα να εναντιωθεί τόσο στο Προεδρικό Διάταγμα που επιδιώκει την απαγόρευση φοιτητικών διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων, όσο και στις προεδρικές πιέσεις για «απομάκρυνση από την woke ατζέντα», τις οποίες η διοικούσα επιτροπή απέρριψε ξεκάθαρα.
Στην πιο πρόσφατη ανάρτησή του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε ανοιχτά το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, προειδοποιώντας πως, εάν συνεχίσει να φέρνει αντιστάσεις στα σχέδιά του για την αναμόρφωση της αμερικανικής παιδείας, ενδέχεται να προχωρήσει σε άρση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος που προβλέπεται από τη νομοθεσία για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.
Ο Τραμπ, επιλέγοντας να ασκήσει πίεση και στον τομέα της Παιδείας μέσω οικονομικών μέτρων, γνωρίζει καλά πως η απλή αναστολή της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν είναι αρκετή για να πλήξει ένα τόσο ισχυρό πανεπιστήμιο, με επιρροή και ισχύ σε πολλούς τομείς.
Το Χάρβαρντ διαθέτει κεφάλαια που ξεπερνούν τα 40 δισεκατομμύρια και είναι σήμερα σε θέση να αντιτίθεται και να αψηφά Προεδρικά Διατάγματα, όταν κρίνει πως αυτά δεν συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες που υπηρετεί.
Στο μήνυμά του ο Τραμπ κάνει λόγο για φοροαπαλλαγή που υπάρχει στο νομικό πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, η οποία σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, εδράζεται στον σκοπό που αυτά υπηρετούν και είναι πάντοτε ανάλογα με το «δημόσιο συμφέρον».
Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι πολύ πιθανό, όπως αναφέρουν πηγές από το στενό του περιβάλλον, να προωθήσει την υπόθεση στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ζητώντας την άρση της συγκεκριμένης κείμενης διάταξης συγκεκριμένα για το Χάρβαρντ, μία διαδικασία στην οποία ανεξάρτητα από το πρωτόδικο αποτέλεσμα το Πανεπιστήμιο έχει δικαίωμα να υποβάλλει έφεση αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.
Αναλυτές που παρακολουθούν στενά την κόντρα του Ντόναλντ Τραμπ με την ακαδημαϊκή κοινότητα εκτιμούν πως, με βάση τα μέσα που έχει στην διάθεσή του το Χάρβαρντ, είναι εξαιρετικά δύσκολο όχι μόνο για τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και για οποιονδήποτε πρόεδρο να κερδίσει την συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία μπορεί να φτάσει και στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.
Ο χρόνος που απαιτείται εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ «τραβήξει» το σχοινί είναι δεδομένα μεγαλύτερος από το διάστημα της προεδρικής θητείας που έχει ο ίδιος σήμερα μπροστά του, αν και ακόμη δεν έχει συμπληρώσει 100 ημέρες στο Οβάλ Γραφείο.
Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από το Χάρβαρντ, σε συμβιβασμό με την κυβέρνηση Τραμπ έχουν προχωρήσει -καθώς δεν διαθέτουν την ισχύ του αρχαιότερου πανεπιστημίου της χώρας- στο Κολούμπια, το οποίο έχει σαφώς πολύ μικρότερο οικονομικό αποθεματικό.
Την στάση του Χάρβαρντ εξήρε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ενώ αναμένεται μετά την κίνηση του Χάρβαρντ να δημιουργηθεί και μία μεγαλύτερη ομάδα πανεπιστημίων, που θα εμπλακούν με τον συγκεκριμένο τρόπο και θα τεθούν απέναντι από τον Λευκό Οίκο.
ΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ΣΕ ΜΜΕ, ΑΕΙ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΔΡΑΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΙΣΧΥΡΟΥ ΗΓΕΤΗ
Μόλις τρεις μήνες μετά την έναρξη της νέας θητείας του, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κλιμακώνει τη μάχη εναντίον των θεσμών που τον αμφισβητούν ως ισχυρό άνδρα, συμπεριλαμβανομένων των δικαστηρίων, του νομικού επαγγέλματος, της ελίτ της εκπαίδευσης και των Μέσων Ενημέρωσης, σχολιάζει το CNN.
Η διασταλτική ερμηνεία των νόμων και οι αμφισβητήσιμες ερμηνείες των δικαστικών αποφάσεων προκαλούν ανησυχία για τον αντίκτυπό τους στο κράτος δικαίου, την ελευθερία της έκφρασης και το Σύνταγμα.
Η υποδοχή του Προέδρου του Ελ Σαλβαντόρ Ναγίμπ Μπουκέλε, είναι χαρακτηριστική. Ο Μπουκέλε αυτοχαρακτηρίζεται ως ο «πιο cool δικτάτορας του κόσμου». Ο Τραμπ τον υποδέχτηκε πολύ θερμά.
Οι κινήσεις εξουσίας του Λευκού Οίκου υποδηλώνουν ότι δεν θέλει μόνο να αποφασίζει μονομερώς ποιος θα απελαθεί, με βάση τα δικά του κριτήρια και όχι αυτά των δικαστηρίων.
Θέλει επίσης να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον φόρτο εργασίας των μεγάλων δικηγορικών γραφείων, το τι διδάσκεται στα κορυφαία πανεπιστήμια και τις ειδήσεις που βλέπουν οι Αμερικανοί στην τηλεόραση. Πρόκειται για κλασικές σελίδες από τα εγχειρίδια των ισχυρών ηγετών, όπως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ένας άλλος ήρωας του Τραμπ, ο οποίος εδραίωσε την εξουσία του περιορίζοντας την ανεξαρτησία του νόμου, των Μέσων Ενημέρωσης και του ακαδημαϊκού κόσμου.
Τις τελευταίες ημέρες, ο Τραμπ αύξησε την πίεση σε κορυφαία δικηγορικά γραφεία που ανέλαβαν υποθέσεις ή προσέλαβαν δικηγόρους που θεωρεί εχθρικούς προς τα πολιτικά του συμφέροντα.
Ο Λευκός Οίκος έχει επίσης απειλήσει πολλά πανεπιστήμια με περικοπές χρηματοδότησης εάν δεν προβούν σε αλλαγές στη σχολική πολιτική, ακόμη και στο τι διδάσκουν. Επίσης, απαίτησε την τιμωρία της εκπομπής «60 Minutes» του CBS και κάλεσε τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών να ανακαλέσει την άδεια του δικτύου.
Και ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, έχει ασκήσει τεράστια εξουσία για να ακυρώσει τις βίζες εκατοντάδων ξένων φοιτητών, ορισμένοι από τους οποίους συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ.
Και οι πελατειακές σχέσεις φαίνεται να ριζώνουν στην Ουάσιγκτον. Ο Τραμπ, για παράδειγμα, σηματοδότησε ότι ήταν ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις με κορυφαίους CEOs για εξαίρεση από τους περιβόητους δασμούς του. Επίσης υποσχέθηκε να… ξεκοιλιάσει μια ελίτ του κατεστημένου που, όπως υποστηρίζει, περιφρονεί πολλούς Αμερικανούς και έχει μολυνθεί από ακραίες φιλελεύθερες αξίες για τη φυλή και το φύλο.
Μια πολιτιστική επίθεση σε θεσμούς που θεωρούνται ότι κυριαρχούνται από τις ελίτ είναι επίσης ένας χρήσιμος αντιπερισπασμός για την κοινή γνώμη από το χάος του εμπορικού πολέμου και την αποτυχία μέχρι στιγμής της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας του στην Ουκρανία.
Η άγρια ρητορική του Τραμπ και η προφανής πεποίθησή του ότι έχει απεριόριστη εξουσία -που ενισχύεται από μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την προεδρική ασυλία- έχουν εδώ και καιρό κάνει τους επικριτές του να προειδοποιούν, μερικές φορές με υπερβολικά κινδυνολογικούς όρους, ότι είναι ένας εν αναμονή δικτάτορας.
Αλλά η άρνησή του να αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020 και οι νέες προσπάθειές του να ματαιώσει την κυβερνητική λογοδοσία, τις νομικές διαδικασίες, ακόμη και την ελευθερία της έκφρασης, πληθαίνουν.
Το μοτίβο της αντίστασης και κάποιας υποταγής στις πολιτικές του Τραμπ διαδραματίζεται και στον νομικό κλάδο. Δύο μεγάλες εταιρείες, η Jenner & Block και η WilmerHale, οι οποίες διαθέτουν τεράστιες πρακτικές στην Ουάσινγκτον, έχουν μηνύσει την κυβέρνηση για να αμφισβητήσουν τις εκτελεστικές εντολές του Τραμπ που στοχεύουν τις ίδιες και τους πελάτες τους.
Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί αντισυνταγματικά εκτελεστικά διατάγματα για να τιμωρήσει ή να καταπνίξει τον λόγο που δεν της αρέσει.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση ξεχωρίζει τους δημοσιογράφους ώθησε το Associated Press να προσφύγει στα δικαστήρια, αφού οι δημοσιογράφοι του απαγορεύτηκε να ταξιδεύουν με το Air Force One και να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις στο Οβάλ Γραφείο, λόγω της άρνησης του πρακτορείου ειδήσεων και φωτογραφιών να ακολουθήσει το παράδειγμα του Τραμπ και να μετονομάσει τον Κόλπο του Μεξικού στο εγχειρίδιο ύφους του. Ομοσπονδιακός δικαστής έκρινε την περασμένη εβδομάδα αντισυνταγματική την τιμωρία του AP από τον Λευκό Οίκο.
Σε αυτό και σε πολλά άλλα μέτωπα, η αίσθηση μιας επερχόμενης συνταγματικής σύγκρουσης γίνεται όλο και πιο αδύνατο να αγνοηθεί.
The post Στο στόχαστρο του Τραμπ και το φημισμένοπανεπιστήμιο των ΗΠΑ, Χάρβαρντ appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.