Aνήμπορη η EE να αρθρώσει ενιαία πρόταση για Ουκρανία, λέει ο διεθνο λόγος Δ. Δημόπουλος – Τι εκτιμά για την επόμενη μέρα
Η Ευρώπη παραμένει διχασμένη και ανήμπορη να αρθρώσει μια ενιαία πρόταση για την επόμενη μέρα στην Ουκρανία και αυτό δεν φαίνεται μόνο από την αδυναμία ύπαρξης μιας κοινής θέσης για το Ουκρανικό, αλλά και από την αντιμετώπιση του φλέγοντος ζητήματος των αμερικανικών δασμών, αναφέρει στο ΚΥΠΕ ο διεθνολόγος Δημοσθένης Δημόπουλος.
Ο κ. Δημόπουλος, διεθνολόγος στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστημίου εξέφρασε την άποψη ότι όσο ο χρόνος περνά, οι Ευρωπαίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με δύο πιθανά σενάρια.
“Μια κατάρρευση της Ουκρανίας που θα οδηγήσει τους Ευρωπαίους να βρεθούν απέναντι σε μια Ρωσία χωρίς να έχουν τις αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας ή κάποιοι από αυτούς να κληθούν να παρέχουν μια δύναμη “διαβεβαίωσης” συμβολικού χαρακτήρα στην περίπτωση που τελικά επιτευχθεί κάποια συμφωνία ειρήνης”, αναφέρει.
Ο κ. Δημόπουλος σημείωσε πως οι χώρες που είναι πρόθυμες να αποστείλουν κάποιον αριθμό στρατευμάτων, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θα είναι αρκετός για να λειτουργήσει ως δύναμη αποτροπής, ζητούν ως προϋπόθεση την ύπαρξη αμερικανικών εγγυήσεων ασφαλείας, τις οποίες η Ουάσιγκτον δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να δώσει.
“Ακόμα και στην περίπτωση που αποφασιστεί να σταλούν δυνάμεις χωρίς τις αμερικανικές εγγυήσεις, τα ερωτήματα γύρω από το είδος, το μέγεθός, τον εξοπλισμό, τον ρόλο και τους κανόνες εμπλοκής αυτών δυνάμεων παραμένουν εμπόδια και σίγουρα θα απαιτήσουν χρονοβόρες και δύσκολες διαπραγματεύσεις που μπορεί να οδηγήσουν πολλές από τις μέχρι τώρα πρόθυμες χώρες να αλλάξουν στάση”, αναφέρει.
Στο στόχαστρο Ρωσίας μια σειρά από πόλεις κατά μήκος της Ρωσο-Ουκρανικής μεθορίου
Σε σχέση με την πρόσφατη επίθεση στο Σούμι που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή αναφέρει πως είναι η φονικότερη επίθεση της Ρωσίας για το 2025 και “εφόσον δεν πρόκειται για κάποιο λάθος, όπως έσπευσε να δηλώσει για να υποβιβάσει το ζήτημα ο Πρόεδρος Τραμπ, τότε μιλάμε για μια επίθεση κατά αμάχων που έχει έναν βασικό στόχο, να κάμψει το ηθικό των Ουκρανών πολιτών και να μειώσει την επιθυμία τους να συνεχίσουν τον πόλεμο”.
Ταυτόχρονα, προσθέτει, ο ρωσικός στρατός βάζοντας στο στόχαστρο του μια σειρά από πόλεις κατά μήκος της Ρωσο-Ουκρανικής μεθορίου, της καθιστά σταδιακά λιγότερο ασφαλείς.
Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλος εάν τα χτυπήματα κατά των πόλεων αυτών αυξηθούν και ενταθούν, ο άμαχος πληθυσμός θα αναγκαστεί σταδιακά να εγκαταλείψει τις περιοχές αυτές και μια τέτοια εξέλιξη, θα διευκολύνει τον δεδηλωμένο στόχο της Ρωσίας για δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας βάθους 20χλμ κατά μήκος των συνόρων.
Εξηγεί ότι ο πόλεμος φθοράς συνεχίζεται στο μέτωπο, με τους Ρώσους να επιτίθενται και να καταλαμβάνουν εδάφη αργά αλλά σταθερά και οι Ουκρανικές δυνάμεις έχουν απωθηθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από το Κουρσκ, με κάποιους μικρούς θύλακες να παραμένουν σε λίγα σημεία της μεθορίου.
Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, οι Ρώσοι φαίνεται σταδιακά να αυξάνουν την ένταση των επιθετικών τους ενεργειών, και μάλιστα τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξημένη χρήση αρμάτων μάχης, γεγονός που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το έργο των Ουκρανικών δυνάμεων, οι οποίες αντιμετωπίζουν πλέον σημαντικότατα προβλήματα υποστελέχωσης και έλλειψης πολεμικού υλικού.
“Οι επόμενοι τέσσερις μήνες θα είναι κρίσιμοι, καθώς ο ρωσικός στρατός εκτιμάται ότι θα εκμεταλλευτεί την βελτίωση του καιρού και των συνθηκών επί του πεδίου της μάχης και ενδεχομένως να εξαπολύσει μια μαζική επίθεση με σκοπό να προκαλέσει την κατάρρευση της Ουκρανικής αντίστασης”, αναφέρει.
Παρεμβάσεις Τραμπ, χαοτικό το σκηνικό στις διαπραγματεύσεις
Σε ερώτηση για τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ για τερματισμό του πολέμου και τη στάση Τραμπ, ο κ. Δημόπουλος ανέφερε πως τη δεδομένη χρονική στιγμή λαμβάνουν χώρα τουλάχιστον πέντε διαφορετικές και παράλληλες διαπραγματεύσεις γύρω από το Ουκρανικό.
‘Όπως εξήγησε, ο απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου για τη Μέση Ανατολή συνδιαλέγεται απευθείας με το Κρεμλίνο, υψηλόβαθμοι διπλωμάτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας συζητούν στη Σαουδική Αραβία για μια εκεχειρία και έναν ευρύτερο αναπροσδιορισμό των Αμερικανορωσικών σχέσεων, ενώ άλλοι διπλωμάτες των δύο χωρών συζητούν στην Τουρκία την επαναλειτουργία των πρεσβειών.
Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, έχουμε αμερικανό-ουκρανικές διαπραγματεύσεις στην Ουάσιγκτον για τη συμφωνία των σπάνιων γαιών και διαφορετικές συνομιλίες πάλι στην Σαουδική Αραβία για την κατάπαυση του πυρός.
“Και όλα αυτά χωρίς να γνωρίζουμε τον ρόλο και τις ενέργειες του απεσταλμένου του Προέδρου Τραμπ για την Ουκρανία και τη Ρωσία, Στρατηγού Κέλλογκ, και χωρίς να υπολογίζουμε τις διάφορες συνομιλίες που έχουν απευθείας ο Πρόεδρος Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν. Γίνεται σαφές ότι το σκηνικό που διαγράφεται είναι χαοτικό, ενώ το αποτέλεσμά του αμφίβολο”, αναφέρει.
‘Όπως σημειώνει ο κ. Δημόπουλος, ο Πρόεδρος Τραμπ σίγουρα επιθυμεί διακαώς μια γρήγορη συμφωνία και το τέλος ή την παύση του πολέμου αλλά τη δεδομένη χρονική στιγμή κάτι τέτοιο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, καθώς η Ρωσία δεν έχει κανένα λόγο να βιαστεί αφού η κατάσταση στο μέτωπο καθημερινά χειροτερεύει για την Ουκρανία και η θέση της Μόσχας ενισχύεται.
Το άρθρο Aνήμπορη η EE να αρθρώσει ενιαία πρόταση για Ουκρανία, λέει ο Δημόπουλος εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.