Ξέπλεναν εκατομμύρια ευρώ μέσω κατασκευαστικών εταιρειών

Εγκληματική οργάνωση φέρονται να είχαν συστήσει αλλοδαποί, ορισμένοι από τους οποίους είχαν ποινικό παρελθόν στη χώρα τους, και είχαν ρίξει τα «δίχτυα» τους σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας  ξεπλένοντας εκατομμύρια ευρώ μέσω κατασκευαστικών εταιρειών.

Με εντολή του επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος, επίτιμου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, δεσμεύτηκαν ήδη τραπεζικοί λογαριασμοί, χρηματιστηριακά προϊόντα και περίπου 20 ακίνητα που βρέθηκαν να έχουν στην κατοχή τους τα ελεγχόμενα πρόσωπα, τα οποία φέρονται να είχαν δημιουργήσει ένα δίκτυο κατασκευαστικών εταιρειών.

Πόρισμα

Για την ίδια υπόθεση μάλιστα ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής συνέταξε πολυσέλιδο πόρισμα – ξεπερνά τις 150 σελίδες – στο οποίο έχει αποτυπωθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα των φυσικών προσώπων και των εταιρειών που βρέθηκαν στο μικροσκόπιο του Χ. Βουρλιώτη με σχεδιαγράμματα που δείχνουν την πορεία του χρήματος. Το πόρισμα αυτό διαβιβάστηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος καλείται να διενεργήσει έρευνα για πέντε κακουργήματα, που αφορούν εγκληματική οργάνωση, φοροδιαφυγή, απάτη σε βάρος του Δημοσίου, μη καταβολή χρεών στο Δημόσιο και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο κύκλος των ύποπτων συναλλαγών που εντόπισε η Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος φτάνει τα 16 εκατ. ευρώ για τη χρονική περίοδο 2020-2023, ενώ υπό διερεύνηση βρίσκονται συνολικά 40 φυσικά πρόσωπα και 15 εταιρείες που ήταν άμεσα συνδεδεμένες με τα ελεγχόμενα πρόσωπα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εμπλεκόμενοι είχαν δημιουργήσει δίκτυο εταιρειών, εκ των οποίων οι τρεις λειτουργούσαν νόμιμα, ενώ οι υπόλοιπες ήταν ενδιάμεσες (απομονωτές) και εταιρείες-κελύφη. Την τριετία που ελέγχθηκε η επιχειρηματική τους δραστηριότητα διαπιστώθηκε αφενός ότι είχαν δημιουργήσει χρέη προς το ελληνικό Δημόσιο τα οποία ουδέποτε φρόντισαν να τακτοποιήσουν και αφετέρου ότι μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα κατάφεραν να εισπράξουν επιδότηση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο με το πρόσχημα πως θα προχωρήσουν σε καινοτόμες επενδύσεις.

Η υπόθεση δεν πέρασε απαρατήρητη από τα «ραντάρ» της Αρχής που διατηρεί πλέον μεγάλη βάση δεδομένων και, κατά πληροφορίες, χτύπησε καμπανάκι όταν διαπιστώθηκε ότι κάποια από τα πρόσωπα αυτά είχαν απασχολήσει τις Αρχές και στη χώρα καταγωγής τους. Τον λόγο τώρα πια έχει η Δικαιοσύνη.