Σεισμικό μπαράζ μικρών δονήσεων στην Αττική

Αναστάτωση προκάλεσε στους κατοίκους της Αττικής ένα μεταμεσονύχτιο μπαράζ μικρών σεισμικών δονήσεων που εκδηλώθηκε στα δυτικά προάστια του νομού. Το επίκεντρο των σεισμών, οι οποίοι ξεκίνησαν αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης και διήρκεσαν μέχρι χθες το πρωί,  εντοπίστηκε στην περιοχή της Μάνδρας και ο ισχυρότερος είχε μέγεθος 3 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ. Παρότι στο άκουσμα των επικέντρων αρκετοί  ανησύχησαν, οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια φυσιολογική ακολουθία σε μια περιοχή που είναι ενεργή σεισμικά.

«Συνολικά χθες είχαμε 23 καταγεγραμμένες σεισμικές δονήσεις, με επτά εξ αυτών μεγέθους μεγαλύτερου του 2 και με την ισχυρότερη να έχει μέγεθος 3. H σεισμική δραστηριότητα εκδηλώθηκε στην ίδια περιοχή στην οποία στις 19 Ιουλίου 2019 είχε σημειωθεί σεισμός 5,1 βαθμών. Είναι μια γνωστή σεισμική ζώνη και ως εκ τούτου οι χθεσινοί σεισμοί δεν αποτελούν έκπληξη» λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σεισμολόγος Βασίλης Καραστάθης. «Είναι σύνηθες όλες οι ενεργές σεισμικές ζώνες να παρουσιάζουν κατά καιρούς τέτοια μικροσεισμική δραστηριότητα» προσθέτει. «Ετσι με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν διαφαίνεται κάποιος λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, επειδή η περιοχή βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό του Λεκανοπεδίου, η προσοχή μας είναι αυξημένη και παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου».

Το ρήγμα της Φυλής

Οπως σημειώνει από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, «το ρήγμα της Φυλής, στις νοτιοδυτικές παρυφές της Πάρνηθας, ενεργοποιήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1999 με μέγεθος 5,9 βαθμών, με έναν εμβληματικό σεισμό που έπληξε τα δυτικά προάστια της Αθήνας. Από το ίδιο ρήγμα προκλήθηκε στις 19 Ιουλίου 2019 ένας μικρότερος σεισμός, μεγέθους 5,1. Αναμφισβήτητα, λοιπόν, το ρήγμα αυτό είναι ενεργό και όλα τα ενεργά ρήγματα είναι ζωντανοί οργανισμοί, οπότε από καιρού εις καιρόν δίνουν μικρού μεγέθους σεισμούς. Αυτή είναι η περίπτωση που έχουμε εδώ. Πρόκειται για μια απολύτως φυσιολογική λειτουργία ενός ενεργού ρήγματος με την εκδήλωση μικρού μεγέθους σεισμών, οι οποίοι όμως δεν προμηνύουν κάποιον ισχυρότερο» σημειώνει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ και καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμη Λέκκα, η πρόσφατη δραστηριότητα προέρχεται από το δυτικό άκρο του ρήγματος της Φυλής, ενώ, όπως είπε, ο σεισμός του 1999 είχε εκδηλωθεί στο ανατολικό άκρο. Εκτιμούμε ότι το τμήμα αυτό του ρήγματος δεν έχει τη δυνατότητα και τη δυναμικότητα να δώσει μεγαλύτερους σεισμούς. Μπορεί να δώσει πιθανώς και λίγο παραπάνω, δηλαδή της τάξης των 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά έχει εξαντλήσει από καιρό τις δυνατότητες να δώσει κάποιον μεγάλο σεισμό ο οποίος να μας προβληματίσει».

Η τεκτονική δομή

Αναφορά στο φαινόμενο έκανε και ο σεισμολόγος Ακης Τσελέντης. «Το ίδιο φαινόμενο είχαμε αρκετές φορές στο παρελθόν χωρίς να έχουμε κάποιον σημαντικό σεισμό. Το ρήγμα της Φυλής στις νότιες παρυφές της Πάρνηθας είναι η κύρια τεκτονική δομή που κοιτάμε με προσοχή, όμως τα επίκεντρα δεν φαίνεται να το έχουν ενεργοποιήσει αλλά παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά σμηνοσειράς, που σχετίζονται με μερικά μικρά ρήγματα νοτιότερα. Ούτε και η άλλη κύρια τεκτονική δομή, το ρήγμα του Ασπρόπυργου, δείχνει σημάδια ενεργοποίησης. Αρα δεν υπάρχει θέμα» έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook. «Τα μικρά ρήγματα πλησίον των αστικών περιοχών έχουν αποκτήσει ξεχωριστή σημασία, ιδιαίτερα μετά τον καταστρεπτικό σεισμό της Αθήνας το 1999, ο οποίος προήλθε από την ενεργοποίηση του άγνωστου ως τότε νεοτεκτονικού ρήγματος της Νότιας Πάρνηθας – Φυλής, και αυτό διότι σε περίπτωση ενεργοποίησής τους ακόμα και οι μικροί σεισμοί με τους οποίους συνδέονται γίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι».