
Μπορεί στη λίστα του Taste Atlas με τα καλύτερα street food του κόσμου, τα ελληνικά πιάτα να ζορίστηκαν αρκετά και το σουβλάκι να κατρακύλησε στην 55η θέση, οι σαλάτες, ωστόσο, ήρθαν για να πάρουν το αίμα της ελληνικής κουζίνας πίσω.
Εδώ και λίγες ώρες, το γνωστό γαστρονομικό – ταξιδιωτικό site, κυκλοφόρησε τη λίστα με τις καλύτερες σαλάτες στον κόσμο και η χώρα μας έχει την τιμητική της στις δύο πρώτες θέσεις.
Ντάκος και χωριάτικη κατέχουν την πρώτη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα ενώ στη λίστα συναντάμε τα χόρτα στην 28η και την πατατοσαλάτα στην 40η θέση.
«Είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που αποτελείται από ένα ξηρό κριθαρένιο παξιμάδι, το οποίο ολοκληρώνεται με θρυμματισμένο τυρί μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες πινελιές ελαιολάδου υψηλής ποιότητας. Το παξιμάδι συχνά τρίβεται απαλά με ένα μικρό κομμάτι σκόρδο και πασπαλίζεται ελαφρά με θαλασσινό αλάτι», αναφέρει το Taste Atlas για τον ντάκο από την Κρήτη.
Για τη χωριάτικη γράφει: «Είναι το εθνικό πιάτο της Ελλάδας και αποτελείται από τεμαχισμένες ντομάτες, κόκκινα κρεμμύδια σε φέτες και χοντρές φέτες αγγουριού. Ανάλογα με την περιοχή, μπορεί επίσης να υπάρχουν ελιές, πράσινες πιπεριές, φέτα, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι ή ένα τυπικό ντρέσινγκ από ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι (προαιρετικά).
Όταν η φέτα υπάρχει στη σαλάτα, συνήθως είναι απλώς κομμένη σε φέτες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αναμειγνύεται με ένα πιρούνι μέχρι να θρυμματιστεί ελαφρώς. Το όνομά της υποδηλώνει ότι ήταν ένα αγροτικό πιάτο, όταν οι αγρότες έπαιρναν κάποια βασικά συστατικά στο χωράφι και τα ανακάτευαν μαζί».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη TasteAtlas (@tasteatlas)
Η πρώτη πεντάδα του Taste Atlas
Εκτός από τον ντάκο και την χωριάτικη σαλάτα, στην πρώτη πεντάδα υπάρχουν πιάτα από Τυνησία, Ιταλία και Λίβανο.
Συγκεκριμένα, στην τρίτη θέση βρίσκεται η σαλάτα χούρια από την Τυνησία. «Φτιάχνεται με καρότα, σκόρδο, ξύδι, ελαιόλαδο, κύμινο και αλάτι. Η σαλάτα είναι φθηνή και πολύ εύκολη στην παρασκευή της. Τα καρότα πρέπει να βράσουν και στη συνέχεια να λιώσουν ελαφρά σε πουρέ. Ο πουρές στη συνέχεια συνδυάζεται με όλα τα άλλα συστατικά και η σαλάτα συνήθως γαρνίρεται με ψιλοκομμένο μαϊντανό στην κορυφή. Υπάρχουν πολλές εκδοχές αυτού του πιάτου, οπότε δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε σκληρά βρασμένα αυγά, ελιές, θρυμματισμένη φέτα ή κόλιανδρο στη σαλάτα, η οποία συνήθως σερβίρεται ως συνοδευτικό».
Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η ιταλική σαλάτα caprese: «Τίποτα δεν ενσαρκώνει την ουσία του καλοκαιριού στη νότια Ιταλία όσο τα ζωηρά χρώματα της γευστικής Caprese, ενός πραγματικού κλασικού πιάτου της ναπολιτάνικης κουζίνας. Ο τέλειος συνδυασμός ώριμων, ηλιοκαμένων ντοματών, κρεμώδους μοτσαρέλας και φρέσκου βασιλικού. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πρακτική, η αυθεντική συνταγή της σαλάτας Caprese δεν απαιτεί μπαλσάμικο ή οποιοδήποτε άλλο είδος ξύδι».
Την πεντάδα συμπληρώνει η σαλάτα Fattoush από το Λίβανο: «Είναι μια απλή σαλάτα που φτιάχνεται με παραδοσιακή πίτα ως βάση πάνω στην οποία χτίζονται τα υπόλοιπα υλικά. Η πίτα σχίζεται ή κόβεται σε μικρά κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς και στη συνέχεια φουρνίζεται, ψήνεται στη σχάρα ή τηγανίζεται. Στη συνέχεια αναμειγνύεται με μια ποικιλία λαχανικών, όπως μαρούλι, ραπανάκι, τραγανά αγγούρια, ντοματίνια ή κανονικές ντομάτες, πιπεριές, κρεμμύδια και σκόρδο. Όλα τα συστατικά ψιλοκόβονται και αναμειγνύονται με μια γενναιόδωρη ποσότητα βοτάνων, συνήθως δυόσμο και μαϊντανό. Το βασικό συστατικό, δίπλα στο τραγανό ψωμί πίτα, είναι το σουμάκ».