
Οταν μπήκε στην αίθουσα του 4ου ορόφου όπου συνεδριάζει συνήθως η Επιτροπή Δεοντολογίας, της ζητήθηκε να απολογηθεί για το παράπτωμά της χωρίς να ακούσει πρώτα την εισήγηση του οργάνου το οποίο την κάλεσε. Η «κατηγορούμενη» Κατερίνα Μπατζελή μίλησε, απάντησε σε ερωτήσεις κι έφυγε από το κτίριο πριν μάθει τις λεπτομέρειες του κατηγορητηρίου εναντίον της. Τελικά, τιμωρήθηκε επειδή «επέλεξε να δημιουργήσει με τη δήλωσή της μία στρεβλή δημόσια εικόνα για το Κίνημα».
Σε κάθε συνέντευξη που έδωσε από τη στιγμή που παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό για «προσβολή και μομφή κατά του προέδρου» μέχρι την ώρα που παρέδωσε το υπόμνημά της, επαναλάμβανε πως δεν βγήκε εκτός γραμμής αρθρώνοντας τις λέξεις οι οποίες εξόργισαν τον αρχηγό της. Ανθρωποι που έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής τους στο κόμμα αναφέρουν πως «ακόμη κι όταν βρίσκεται στην εσωκομματική αντιπολίτευση, λέει πάντα δημόσια τις επίσημες θέσεις της Χαριλάου Τρικούπη». Κανείς, από το 1979 που ανακάλυψε τον σοσιαλισμό μέχρι και σήμερα, δεν της έχει καταλογίσει ον ή οφ δε ρέκορντ πως δεν διηγείται το κομματικό αφήγημα μοτ α μο, επιμένει πηγή που συνομιλεί με το όλον ΠΑΣΟΚ.
Οι γνώστες της πράσινης ανθρωπογεωγραφίας την κατατάσσουν στα αριστερόστροφα στελέχη. Ωστόσο, σπεύδουν να συμπληρώσουν πως είναι ειλικρινής όποτε αγορεύει από τηλεοπτικού βήματος υπέρ της αυτονομίας του κόμματος. Γι΄αυτό, δικαιολογούν τη συναισθηματική φόρτιση την οποία παρατηρούν ενώ συζητά κατ΄ιδίαν το περιστατικό που την έφερε στο κεντροαριστερό προσκήνιο. Η ρητορική ερώτηση που θέτουν πολλοί μέσα στους κόλπους της παράταξης είναι: «ποιος μπορεί να της πει ότι δεν είναι αρκετά ΠΑΣΟΚ;».
Εκτός απ’ την αφοσίωσή της στη σημαία με τον πράσινο ήλιο (την οποία φρονούν ότι έχει αποδείξει και παραμένοντας στο κόμμα κατά τη διάρκεια των πέτρινων χρόνων του), στα προτερήματά της συγκαταλέγουν τη μεθοδικότητα με την οποία εργάζεται πάνω στα πρότζεκτ που της ανατίθενται και τη δικτύωση στις τοπικές οργανώσεις. Την εποχή της Γεννηματά, όταν είχε πιο ενεργό ρόλο, δεν εμφανιζόταν ποτέ στα κεντρικά χωρίς ένα χαρτί με πληροφορίες για τις υποθέσεις που έπρεπε να διεκπεραιώσει. «Είναι δουλευταρού. Της δίνεις κάτι να κάνει και το κάνει», σημειώνει παλιός επιτελικός που έχει συνεργαστεί μαζί της. Η ίδια, μόλις πέρυσι το καλοκαίρι, είχε εξηγήσει γιατί τη φώναζαν «σιδηρά κυρία του Κάμπου» τον έναν χρόνο που έμεινε στην καρέκλα της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επί πρωθυπουργίας ΓΑΠ, επικαλούμενη εμμέσως τα παραπάνω προσόντα της.