Θυμόμαστε την ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο και τα ηχηρά μηνύματα της

Ο θάνατος του Πάπα Φραγκίσκου, του πρώτου Λατινοαμερικανού ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, προκάλεσε παγκόσμιο κύμα θλίψης. Η Cyprus Times θυμάται την ιστορική του επίσκεψη στο νησί μας, τον Δεκέμβριο του 2021

Από τις πρώτες κιόλας στιγμές της παρουσίας του στην Κύπρο επιβεβαίωσε τη φήμη που τον συνοδεύει. Ο Πάπας των φτωχών… 

Χωρίς «φασαριόζικα» άμφια, χωρίς τα κόκκινα παπικά παπούτσια, με ένα χαμόγελο στα χείλη και χαϊδεύοντας στο διάβα του τα μικρά παιδιά που τον υποδέχτηκαν, ο Πάπας Φραγκίσκος συνοδευόμενος από την Πρόεδρο της Βουλής αφού επιθεώρησε Τιμητικό Διακλαδικό Στρατιωτικό Άγημα, εισήλθε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής μπάντας της Αστυνομίας που παιάνιζε το Εμβατήριο Υποδοχής και το Εμβατήριο Επιθεώρησης. «Σε αγαπάμε», ζητωκραύγαζαν 30 παιδάκια από Καθολικά σχολεία της Κύπρου τα οποία κρατούσαν σημαίες της Κύπρου και του Βατικανού. Επιβιβάστηκε σε ένα μικρό μαύρο FIAT, χαιρέτισε από το ανοικτό του παράθυρο και αναχώρησε συνοδεία μεγάλης αυτοκινητοπομπής και ισχυρής αστυνομικής δύναμης για τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων.

Ήταν 2 Δεκεμβρίου του 20221.

Σήμερα, που η καθολική εκκλησία έχει βυθιστεί στο πένθος από τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου ο οποίος απεβίωσε σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα, θυμόμαστε την επίσκεψη του στο νησί μας.

«Ένα ταξίδι στις ρίζες της αποστολικής πίστης και της αδελφότητας μεταξύ χριστιανών διαφορετικών πεποιθήσεων». Έτσι είχε χαρακτηρίσει την επίσκεψη του στο νησί μας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος και το έργο του θεωρούνται υψίστης σημασίας, ωστόσο μία ακόμα αρετή που τον έκανε να ξεχωρίζει ήταν πως αποτελούσε έναν σεμνό άνθρωπο, ο οποίος μάλιστα επέλεξε να ζήσει στον απλούστερο ξενώνα του Βατικανού, το Domus Sanctae Marthae (ο Οίκος της Αγίας Μάρθας), όπου και απεβίωσε.

Ηχηρά μηνύματα για Κυπριακό και Μεταναστευτικό

Κατά την εδώ παρουσία του και συγκεκριμένα στη συνάντηση του με τον τέως Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Ποντίφικας αναφέρθηκε στο μεγάλο τραύμα που βίωσε η Κύπρος τις τελευταίες δεκαετίες, αναφέροντας ότι συλλογίζεται τον πόνο αυτών που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στους χώρους λατρείας τους. Προσεύχομαι, ανέφερε, για τη δική σας ειρήνη και για την ειρήνη ολόκληρου του νησιού με όλες μου τις δυνάμεις.

Μίλησε και για την παρουσία πολλών μεταναστών στην Κύπρο, λέγοντας ότι δεν είναι εύκολο να διατηρηθεί και να προστατευθεί η πολύχρωμη και πολυεδρική αυτή ομορφιά του συνόλου, αλλά απαιτεί χρόνο και υπομονή και μια ευρεία προοπτική που να αγκαλιάζει την πληθώρα των πολιτισμών και να ατενίζει το μέλλον με διορατικότητα και είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσουμε και να προάγουμε κάθε συνιστώσα της κοινωνίας, ιδιαίτερα τις μειονότητες.

Ο συγκινητικός λόγος ενώπιον νεαρών μεταναστών 

Μία από τις ξεχωριστές στιγμές της παρουσίας του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο, ήταν η οικουμενική προσευχή και ομιλία του στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, στην Πύλη Πάφου, όταν εκεί έλαβαν την ευχή του δεκάδες μετανάστες που έσπευσαν να τον ακούσουν. Αφού άκουσε τις συγκλονιστικές μαρτυρίες τους για το πως βρέθηκαν στην Κύπρο και τα όνειρα τους για ένα καλύτερο και ειρηνικό αύριο, τους απεύθυνε ευχαριστώ.

Στην ομιλία του, ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε σε συνάντηση προσευχής και χαιρέτισε με στοργικότητα και ευγνωμοσύνη τους εκπροσώπους των διαφόρων χριστιανικών θρησκευμάτων που βρίσκονται στην Κύπρο. Απευθυνόμενος στους μετανάστες που βρέθηκαν στον ναό ο Πάπας είπε: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ, με όλη μου την καρδιά, θέλω να απευθύνω σε εσάς, νέοι μετανάστες, που έχετε καταθέσει τις μαρτυρίες σας. Τις είχα λάβει πριν ένα μήνα περίπου και με είχαν αγγίξει βαθιά τότε  και σήμερα ακόμα μια φορά με συγκίνησαν καθώς σας άκουγα». «Η παρουσία σας, αδελφοί και αδελφές μετανάστες και μετανάστριες, είναι πολύ σημαντική γι’ αυτή την οικουμενική εορτή. Οι μαρτυρίες σας είναι σαν ένας «καθρέφτης» για εμάς τις χριστιανικές κοινότητες».

Λίγη ώρα νωρίτερα, χιλιάδες καθολικοί που διαμένουν στην Κύπρο, από διάφορες χώρες, είχαν κατακλύσει την δυτική κερκίδα του ΓΣΠ, συμμετέχοντας στη μεγαλειώδη κατανυκτική θεία λειτουργία και να ακούσουν τον λόγο του προκαθήμενου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Εκείνη τη μέρα, η θεία λειτουργία μεταδιδόταν από το ΓΣΠ σε απευθείας σύνδεση σε όλο τον κόσμο, μέσω του καναλιού του Βατικανού.

Η συμβολική πράξη, το φιλί στο χέρι του μακαριστού Αρχιεπισκόπου 

Εκείνη τη μέρα, στις 3 Δεκεμβρίου 2021, είχε πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Ποντίφικα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, όπου είχε συνάντηση με τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Μετά τους αμοιβαίους ασπασμούς, ο Πάπας προέβη μάλιστα σε μια άκρως συμβολική πράξη. Έσκυψε και φίλησε το χέρι του Αρχιεπισκόπου, παραπέποντας στην εποχή που μπήκε τέλος στην εποχή μεταξύ Ρωμαιοκαθολικής και Ορθόδοξης εκκλησία, 900 χρόνια μετά το σχίσμα του 1054.

Ο Ποντίφικας αναχωρώντας από την Κύπρο είχε μεταφέρει μαζί του στο Βατικανό και 50 μετανάστες.

Το άρθρο Θυμόμαστε την ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο και τα ηχηρά μηνύματα της εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.