Φραγκίσκος, ένας διαφορετικός Πάπας, όλα για τα οποία ξεχώρισε

 Φραγκίσκος, ένας διαφορετικός Πάπας, όλα για τα οποία ξεχώρισε – Από αύριο σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του

Ο θάνατος του Πάπα Φραγκίσκου έφερε σε πέρας μια ιδιαίτερη και πολυδιάστατη παποσύνη που διήρκεσε πάνω από δώδεκα χρόνια.

Ο πρώτος πάπας από τη Λατινική Αμερική, με το όνομα που επέλεξε προς τιμήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, άλλαξε τον τόνο και τη φυσιογνωμία της Καθολικής Εκκλησίας.

Τα αίτια του θανάτου και τα πρώτα τελετουργικά

Το Βατικανό ανακοίνωσε πως ο θάνατος του Αγίου Πατέρα οφειλόταν σε εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή ανεπάρκεια. Η σορός του έχει τοποθετηθεί στο εσωτερικό του ξενώνα της Αγίας Μάρθας, όπου διέμενε, και τη νύχτα ευλογήθηκε από υψηλόβαθμο κληρικό.

Αύριο η σορός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, δίνοντας την ευκαιρία στους πιστούς να τον τιμήσουν για τελευταία φορά. Η κηδεία του αναμένεται να πραγματοποιηθεί πιθανότατα το Σάββατο, με τη συμμετοχή σημαντικών πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών, μεταξύ αυτών και του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Επίσης, η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος.

Η Διαθήκη του Πάπα Φραγκίσκου

Η διαθήκη του Πάπα Φραγκίσκου αποτυπώνει τη φιλοσοφία της ζωής του: ταπεινότητα, πνευματικότητα και προσήλωση στην αποστολή του. Ζήτησε να ταφεί στη βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζιόρε, χωρίς πολυτέλειες, με έναν απλό τάφο κάτω από το δάπεδο και μία μόνο επιγραφή: Franciscus.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο αυτό διευκρινίζεται ότι ο Φραγκίσκος επιθυμούσε να ταφεί «στο έδαφος, χωρίς κάποιον ιδιαίτερο διάκοσμο» αλλά μόνο με το όνομά του, γραμμένο στα λατινικά, Franciscus.

Στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του, ευχαρίστησε όσους τον αγάπησαν και προσευχήθηκαν για εκείνον, δηλώνοντας ότι προσέφερε τις δοκιμασίες της υγείας του για την ειρήνη και την αδελφοσύνη των λαών.

Ο ποντίφικας είχε φροντίσει να καλυφθούν τα έξοδα της κηδείας του από έναν ανώνυμο δωρητή.

Η επόμενη μέρα: Το Κονκλάβιο και η εκλογή νέου Ποντίφικα

Η ολομέλεια των καρδιναλίων θα καθορίσει την ημερομηνία της κηδείας και, στη συνέχεια, το Κονκλάβιο θα κληθεί να εκλέξει τον διάδοχο του Φραγκίσκου. Από τους 135 καρδιναλίους που έχουν δικαίωμα ψήφου, οι 108 είχαν διοριστεί από τον ίδιο, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τη διατήρηση του θεολογικού και κοινωνικού οράματός του.

Αν μέχρι την 33η ψηφοφορία δεν έχει εκλεγεί νέος πάπας, οι υποψήφιοι θα περιοριστούν στους δύο με τις περισσότερες ψήφους και η εκλογή θα γίνει με απλή πλειοψηφία.

Ο Φραγκίσκος ήταν ο πρώτος πάπας από τη Λατινική Αμερική και ο πρώτος Ιησουίτης που ανέβηκε στον παπικό θρόνο. Πραγματοποίησε 47 διεθνή ταξίδια, επισκεπτόμενος πάνω από 65 χώρες, και περίπου 37 εντός Ιταλίας. Ήταν ένθερμος υποστηρικτής της παγκόσμιας ειρήνης, των μεταναστών και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι επίδοξοι διάδοχοι του Πάπα Φραγκίσκου

Η Καθολική Εκκλησία βρίσκεται μπροστά σε μία από τις πιο κρίσιμες στιγμές της ιστορίας της, καθώς η διαδοχή του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στην εκκλησιαστική κοινότητα, είναι αβέβαιη. Το Κονκλάβιο των Καρδιναλίων καλείται να επιλέξει τον επόμενο Ποντίφικα, και οι φήμες για τους υποψήφιους έχουν προκαλέσει συζητήσεις σε όλο τον κόσμο. Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα ποιος θα είναι ο επόμενος Πάπας, αρκετοί ιεράρχες εμφανίζονται ως τα κορυφαία φαβορί για τη διαδοχή.

Πίτερ Τούρκσον

Ο Πίτερ Τούρκσον, πρώην επίσκοπος του Κέιπ Κόουστ, θεωρείται πιθανός υποψήφιος για να γίνει ο πρώτος μαύρος Πάπας. Με καταγωγή από την Γκάνα, είχε σταλεί από τον Πάπα Φραγκίσκο ως απεσταλμένος ειρήνης στο Νότιο Σουδάν. Στα ζητήματα ΛΟΑΤΚΙ+ κρατά ενδιάμεση στάση, υπογραμμίζοντας ότι οι νόμοι σε πολλές αφρικανικές χώρες είναι υπερβολικά αυστηροί, αλλά και ότι οι τοπικές απόψεις πρέπει να γίνονται σεβαστές. Στο παρελθόν είχε θεωρηθεί φαβορί και στο Κονκλάβιο του 2013.

Λουίς Αντόνιο Τάγκλε

Η εκλογή του Λουίς Αντόνιο Τάγκλε θα σήμαινε την άνοδο του πρώτου Ασιάτη Πάπα, σε μια περιοχή με ταχέως αυξανόμενο καθολικό πληθυσμό. Παρότι έχει εκφράσει αντίθεση στο δικαίωμα στην άμβλωση στις Φιλιππίνες, θεωρείται από τις πιο φιλελεύθερες φωνές στο Βατικανό. Έχει δηλώσει ότι η Εκκλησία υπήρξε σκληρή απέναντι σε ομοφυλόφιλους και διαζευγμένα ζευγάρια, γεγονός που, κατά τη γνώμη του, παρεμποδίζει το ποιμαντικό έργο.

Πιέτρο Παρολίν

Ο Καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, πρώην υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού και στενός συνεργάτης του Πάπα Φραγκίσκου, αποτελεί τον «υποψήφιο της συνέχειας». Παρότι θεωρείται μετριοπαθής, δεν φτάνει τις φιλελεύθερες θέσεις του προκατόχου του. Το 2015 χαρακτήρισε τη νομιμοποίηση του γάμου  ομοφύλων στην Ιρλανδία «ήττα για την ανθρωπότητα». Η φήμη του έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια λόγω της συμφωνίας του Βατικανού με την Κίνα το 2018, την οποία πολλοί θεωρούν υπερβολικά υποχωρητική προς το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Πέτερ Έρντο

Ο Πέτερ Έρντο, Αρχιεπίσκοπος της Εστεργκομ-Βουδαπέστης, θα ήταν ο δεύτερος Πάπας μετά τον Ιωάννη Παύλο Β΄ που προέρχεται από το πρώην σοβιετικό μπλοκ. Έχει υπερασπιστεί το έργο του προκατόχου του, Γιόζεφ Μινσέντι, που διώχθηκε από το κομμουνιστικό καθεστώς. Ο Έρντο έχει εκφράσει αυστηρές θέσεις, δηλώνοντας ότι οι διαζευγμένοι και αυτοί που έχουν παντρευτεί ξανά δεν πρέπει να λαμβάνουν τη Θεία Κοινωνία.

Χοσέ Τολεντίνο

Ο Χοσέ Τολεντίνο, προερχόμενος από τη Μαδέρα, είναι ένας από τους νεότερους υποψήφιους και παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος μιας πιο σύγχρονης Εκκλησίας. Έχει καλέσει τους θεολόγους να εμπλακούν στον σύγχρονο πολιτισμό μέσα από τον κινηματογράφο και τη μουσική. Έχει υπηρετήσει σε πολλές θέσεις του Βατικανού και θεωρείται μια «φρέσκια» παρουσία.

Ματέο Ζούπι

Ο Ματέο Ζούπι, Αρχιεπίσκοπος της Μπολόνια από το 2015 και καρδινάλιος από το 2019, επελέγη από τον Πάπα Φραγκίσκο ως απεσταλμένος ειρήνης για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το 2023 επισκέφθηκε τη Μόσχα, συναντώντας τον Πατριάρχη Κύριλλο, χωρίς όμως να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Μάριο Γκρεκ

Ο Μάριο Γκρεκ, πρώην επίσκοπος της Γκόζο και νυν Γενικός Γραμματέας της Συνόδου των Επισκόπων, έχει καλέσει την Εκκλησία να υιοθετήσει «μια νέα γλώσσα» για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν ομόφυλα ζευγάρια και διαζευγμένους. Ωστόσο, η προσέγγισή του παραμένει μάλλον παραδοσιακή σε βασικά θέματα.

Ρόμπερτ Σαρά

Ο Ρόμπερτ Σαρά από τη Γαλλική Γουινέα είναι ένας ακόμα πιθανός υποψήφιος που θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος μαύρος Πάπας. Η ηλικία του λειτουργεί ως μειονέκτημα, αλλά διαθέτει μακρά εμπειρία στο Βατικανό, ήδη από την εποχή του Ιωάννη Παύλου Β΄. Έντονα συντηρητικός, έχει καταδικάσει την «ιδεολογία των φύλων» και έχει τοποθετηθεί με σφοδρότητα κατά του ισλαμικού φονταμενταλισμού.

Ένας Πάπας των άκρων της Γης

Η επιμονή του να αναδείξει τις φωνές των περιθωριοποιημένων και των περιοχών που δεν αποτελούν γεωπολιτικά κέντρα, έφερε στο επίκεντρο τις αγωνίες χωρών της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Ήταν ο πάπας που αντί να μείνει στα διαμερίσματα του Αποστολικού Παλατιού, προτίμησε τον ξενώνα της Αγίας Μάρθας — ένα σύμβολο της επιλογής του για εγγύτητα με τον απλό άνθρωπο.

Ο πάπας Φραγκίσκος έφυγε όπως έζησε, με απλότητα, αφοσίωση και πίστη. Η παρακαταθήκη του θα συνεχίσει να επηρεάζει όχι μόνο την Καθολική Εκκλησία, αλλά και την ευρύτερη παγκόσμια κοινότητα.

Παγκόσμια θλίψη για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου

Ο θάνατος του πάπα Φραγκίσκου, σε ηλικία 88 ετών, συγκλόνισε τον κόσμο και προκάλεσε κύμα θλίψης και αναστοχασμού. Από την Αργεντινή, τη γενέτειρά του, μέχρι τις πιο απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη, πιστοί και ηγέτες εξέφρασαν την βαθιά τους λύπη για την απώλεια του αγαπητού ποντίφικα, Χόρχε Μπεργκόλιο.

Ο Φραγκίσκος ήταν μια προσωπικότητα που ξεπέρασε τα όρια της θρησκείας, αποκτώντας μια παγκόσμια αποδοχή και αγάπη χάρη στη βαθιά ανθρωπιστική του προσέγγιση.

Από το Ιράν και τη Γερμανία, μέχρι τις ΗΠΑ και την ΕΕ, όλοι τίμησαν την κληρονομιά του και την ανθρωπιά που εξέπεμπε. Όμως, ιδιαίτερα αισθητή ήταν η θλίψη των πιστών, οι οποίοι ένιωσαν τη βαριά απώλεια σε προσωπικό επίπεδο. Από τον Ιμπραχίμ αλ Ταράζι, έναν Καθολικό από τη Γάζα, μέχρι τον Χουάν Χοσέ Ρόι, έναν συνταξιούχο από το Μπουένος Άιρες, όλοι μίλησαν για τον πόνο και τη σοκ που προκάλεσε ο θάνατος του πάπα.

Ο Φραγκίσκος είχε αποδείξει από το πρώτο κιόλας διάστημα της παπικής του θητείας ότι ήταν ένα πνευματικό ηγέτη που νοιαζόταν βαθιά για τους ανθρώπους που υπέφεραν. Πάντοτε κοντά στους κατατρεγμένους, τους φτωχούς και τους πληγωμένους από τις συγκρούσεις, είχε γίνει ένας θεμελιώδης πυλώνας στήριξης για τους ανθρώπους που αντιμετώπιζαν τις μεγαλύτερες δυσκολίες. Οι μνήμες της συμπόνιας που έδειξε σε εμπόλεμες περιοχές, όπως το Κονγκό και την Παλαιστίνη, θα παραμείνουν ζωντανές στην καρδιά των ανθρώπων.

Ο πάπας Φραγκίσκος άφησε πίσω του μια κληρονομιά ενότητας και προσφοράς

Η απώλεια αυτή δεν αφορά μόνο τους Καθολικούς, αλλά όλους τους ανθρώπους που πίστευαν στη δύναμη της αλληλεγγύης, της ειρήνης και της αγάπης. Ο πάπας Φραγκίσκος άφησε πίσω του μια κληρονομιά ενότητας και προσφοράς, που συνεχίζει να εμπνέει. Όπως είπε ο Ντάβιντ Ζίμπεν, ένας νέος Γερμανός που ολοκλήρωσε το προσκύνημά του στον Πανάγιο Τάφο, «ελπίζω ο διάδοχος του Φραγκίσκου να συνεχίσει το έργο της ενότητας μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών». Και αυτή η προσευχή, όπως και πολλές άλλες, αποδεικνύει πως η επιρροή του Φραγκίσκου θα συνεχίσει να αναδεικνύει τη σημασία της αγάπης και της ειρηνικής συνύπαρξης στον κόσμο μας.

Το λαϊκό προσκύνημα που θα ακολουθήσει την Τετάρτη (23/4), είναι μια ελάχιστη αναγνώριση της απώλειας αυτού του σπουδαίου ανθρώπου, που πέρα από τον θρόνο του είχε την ικανότητα να αφουγκράζεται τον πόνο των άλλων και να μεταφέρει ελπίδα στους δύσκολους καιρούς. Ο πάπας Φραγκίσκος «έφυγε», αλλά η κληρονομιά του θα ζει πάντα στους ανθρώπους και στον κόσμο που τον αγάπησε.

Πηγή: iefimerifda.gr

Το άρθρο Φραγκίσκος, ένας διαφορετικός Πάπας, όλα για τα οποία ξεχώρισε εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.