Σχεδόν 60 «από τους αδελφούς και τις αδελφές μας παραμένουν κρατούμενοι από τρομοκράτες δολοφόνους στη Γάζα, σε ένα φρικτό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»
Ο Πρόεδρος του Ισραήλ δήλωσε την Πέμπτη στην Πολωνία ότι η επιστροφή των ομήρων που κρατούνται από Παλαιστίνιους μαχητές στη Γάζα αποτελεί «καθολική ηθική επιταγή» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συμβάλει στον τερματισμό «αυτού του φρικτού ανθρωπιστικού εγκλήματος».
Ο Ισαάκ Χέρτσογκ μίλησε από τη νότια πόλη Οσβιέτσιμ, την τοποθεσία του πρώην ναζιστικού γερμανικού στρατοπέδου θανάτου Άουσβιτς-Μπίρκεναου, με την ευκαιρία της ετήσιας Πορείας των Ζωντανών στη μνήμη των θυμάτων του.
Το Άουσβιτς ήταν το μεγαλύτερο από τα στρατόπεδα εξόντωσης που κατασκεύασε η ναζιστική Γερμανία και έχει γίνει σύμβολο του Ολοκαυτώματος έξι εκατομμυρίων Ευρωπαίων Εβραίων. Ένα εκατομμύριο Εβραίοι και περισσότεροι από 100.000 μη Εβραίοι έχασαν τη ζωή τους στο χώρο μεταξύ 1940 και 1945.
«Με ραγισμένη καρδιά, θυμίζω σε όλους μας ότι παρόλο που μετά το Ολοκαύτωμα ορκιστήκαμε «ποτέ ξανά», σήμερα – εδώ και τώρα – οι ψυχές δεκάδων Εβραίων λαχταρούν και πάλι μέσα σε ένα κλουβί, λαχταρώντας νερό και ελευθερία», δήλωσε ο Χέρτσογκ στη διάρκεια τελετής.
Σχεδόν 60 «από τους αδελφούς και τις αδελφές μας παραμένουν κρατούμενοι από τρομοκράτες δολοφόνους στη Γάζα, σε ένα φρικτό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», πρόσθεσε.
«Η επιστροφή των ομήρων αποτελεί παγκόσμια ηθική επιταγή και καλώ από εδώ -από αυτόν τον ιερό τόπο- ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί και να τερματίσει αυτό το φρικτό ανθρωπιστικό έγκλημα», συμπλήρωσε.
Περίπου 251 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ, η οποία άφησε πίσω της 1.218 Ισραηλινούς νεκρούς σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία και πυροδότησε έναν φονικό πόλεμο στη Γάζα.
58 όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται εκεί, εκ των οποίων οι 34, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, είναι νεκροί.
Η στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στη Γάζα έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση και τον θάνατο τουλάχιστον 51.355 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς.
Ο Χέρτσογκ δεν αναφέρθηκε στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα κατά την τελετή στο Άουσβιτς.
Το Κατάρ, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αίγυπτο, μεσολάβησε για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, η οποία άρχισε στις 19 Ιανουαρίου και επέτρεψε την αύξηση της βοήθειας, παράλληλα με την ανταλλαγή ομήρων και αιχμαλώτων.
Το Ισραήλ επανέλαβε τις έντονες αεροπορικές επιδρομές του και την επίγεια επίθεση σε όλη τη Γάζα στις 18 Μαρτίου, εν μέσω διαφωνιών σχετικά με την επόμενη φάση της εκεχειρίας που για δύο μήνες είχε σταματήσει σε μεγάλο βαθμό τις μάχες.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Το άρθρο Πρόεδρος Ισραήλ: «Ηθική επιταγή» η επιστροφή των ομήρων της Γάζας εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.