Η Ρωσία, η Ουκρανία και οι ΗΠΑ ανοίγουν πλέον όλα τα χαρτιά τους με φόντο το ειρηνευτικό σχέδιο της Ουάσινγκτον που ζητά την ουκρανική πλευρά επώδυνες παραχωρήσεις
Η Ουκρανία δεν έχει εγκαταλείψει καθόλου την Κριμαία, που έχει καταλάβει η Ρωσία από το 2014, τονίζει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δίνοντας την απάντησή του σε όσα δήλωσε μόλις σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος που είπε ότι «θα παραμείνει με τη Ρωσία».
«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει: μόνο ο λαός της Ουκρανίας έχει το δικαίωμα να αποφασίσει ποια εδάφη είναι ουκρανικά», δήλωσε από το Κίεβο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και πρόσθεσε ότι το Σύνταγμα της χώρας του ορίζει ότι τα εδάφη που έχουν καταληφθεί προσωρινά (από τη Ρωσία) ανήκουν στην Ουκρανία.
Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του ο Ντόναλντ Τραμπ στο περιοδικό TIME, ο Αμερικανός πρόεδρος όχι μόνο επέρριψε την ευθύνη για την έναρξη της σύγκρουσης στο Κίεβο, αλλά και προανήγγειλε «ειρηνευτικά σχέδια» που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προβλέπουν την παραχώρηση περίπου του 20% των ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία.
«Νομίζω πως ο πόλεμος ξεκίνησε όταν άρχισαν να μιλούν για ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Στο ίδιο πνεύμα, υποστήριξε ανοιχτά πως «η Κριμαία θα μείνει στη Ρωσία», αναφερόμενος στην ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε παρανόμως από τη Μόσχα το 2014.
Οι συνομιλίες που έγιναν στο Λονδίνο στα μέσα της εβδομάδας δεν κατέληξαν κάπου -και με δεδομένο ότι η Ουκρανία δεν δείχνει να υποχωρεί από τις κόκκινες γραμμές της- ωστόσο από τη Ρωσία έρχονται μηνύματα ότι θα μπορούσαν να συζητήσουν απευθείας με την Ουκρανία. Αυτό τουλάχιστον ήταν ένα από όσα συζητήθηκαν την Παρασκευή μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του απεσταλμένου του Τραμπ.
Η τελευταία φορά που Ρωσία και Ουκρανία κάθισαν στο ίδιο τραπέζι συνομιλιών ήταν το 2022, λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου. Ναυάγησαν χωρίς να δοθεί συνέχεια. Λίγους μήνες αργότερα ο Ζελένσκι είναι αποκλείσει πλήρως κάθε επαφή με τον Ρώσο πρόεδρο.
Ωστόσο την Τρίτη δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη «για κάθε μορφής συνομιλίες» με τη Ρωσία με προϋπόθεση την πλήρη εκεχειρία.
Την ίδια ώρα Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγορούν τη Ρωσία ότι κωλυσιεργεί και ότι βλέπει τις συνομιλίες «σαν θέαμα». Η Ρωσία πρέπει να δείξει «πραγματικές αποδείξεις« ότι είναι δεσμευμένες για την ειρήνευση.
Reuters: Αυτοί είναι όλοι οι όροι της συμφωνίας που έχουν προτείνει οι ΗΠΑ για την Ουκρανία
Τα στοιχεία της συμφωνίας-πλαισίου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που προτείνεται από τις ΗΠΑ και επιδιώκει να πετύχει διακαώς ο Ντόναλντ Τραμπ, δημοσίευσε την Παρασκευή το Reuters. Παράλληλα, έδωσε στη δημοσιότητα και τις αντιπροτάσεις των Ουκρανών με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους.
Το πρακτορείο αναφέρει ότι η αμερικανική πρόταση περιγράφεται ως «η τελική προσφορά των Ηνωμένων Πολιτειών προς τις δύο πλευρές», ενώ όπως έχει γίνει γνωστό τις προηγούμενες ημέρες, αν Κίεβο και Μόσχα δεν την κάνουν αποδεκτή, τότε η Ουάσινγκτον θα αποσυρθεί από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Οι όροι των ΗΠΑ, όπως τους, παρουσιάζει το Reuters, είναι:
– Μόνιμη κατάπαυση του πυρός
– Άμεση έναρξη τεχνικών διαπραγματεύσεων για την εφαρμογή της συμφωνίας
– Παροχή ισχυρών εγγυήσεων ασφάλειας στην Ουκρανία
– Οι εγγυητές θα είναι μια ad hoc ομάδα ευρωπαϊκών κρατών και μη ευρωπαϊκών κρατών που θα εκδηλώσουν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν
– Η Ουκρανία δεν θα επιδιώξει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ
– Η Ουκρανία μπορεί να επιδιώξει την ένταξή της στην ΕΕ
– Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν de jure τον έλεγχο της Κριμαίας από τη Ρωσία
– Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν de facto τον έλεγχο του Λουγκάνσκ από τη Ρωσία
– Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν de facto τα εδάφη της Ζαπορίζια, του Ντόνετσκ και της Χερσώνας που ελέγχονται από τη Ρωσία
– Η Ουκρανία ανακτά εδάφη στην περιφέρεια του Χάρκοβο
– Η Ουκρανία ανακτά – μέσω των ΗΠΑ – τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, με διανομή ηλεκτρικής ενέργειας και στις δύο πλευρές, καθώς και του φράγματος της Καχόβκα
– Η Ουκρανία απολαμβάνει ανεμπόδιστη διέλευση στον ποταμό Δνείπερο και τον έλεγχο της χερσονήσου Κινμπουρν
– Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία θα εφαρμόσουν συμφωνία οικονομικής συνεργασίας/ορυκτών
– Η Ουκρανία θα ανακατασκευαστεί πλήρως και θα αποζημιωθεί οικονομικά
– Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας που επιβλήθηκαν λόγω της σύγκρουσης από το 2014 θα αρθεί
– Οικονομική συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας και σε άλλους βιομηχανικούς τομείς
Οι αντιπροτάσεις Ουκρανίας και Ευρωπαίων
Το Reuters δημοσίευσε επίσης λεπτομέρειες ενός άλλου εγγράφου, το οποίο, σύμφωνα με το πρακτορείο, περιέχει τις αντιπροτάσεις για συμφωνία που υπέβαλαν Ουκρανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Αυτές είναι οι εξής:
– Δέσμευση για πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός στον αέρα, στη ξηρά και στη θάλασσα
– Άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών για την τεχνική εφαρμογή, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών. Αυτό θα γίνει παράλληλα με την προετοιμασία της ατζέντας και των λεπτομερειών για μια πλήρη ειρηνευτική συμφωνία
– Παρακολούθηση της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και με την υποστήριξη τρίτων χωρών.
– Η Ρωσία πρέπει να επιστρέψει άνευ όρων όλα τα απελαθέντα και παράνομα εκτοπισμένα ουκρανικά παιδιά
– Ανταλλαγή όλων των αιχμαλώτων πολέμου
– Η Ρωσία πρέπει να απελευθερώσει όλους τους αμάχους κρατούμενους
– Η Ουκρανία λαμβάνει ισχυρές εγγυήσεις ασφάλειας, μεταξύ άλλων, από τις ΗΠΑ, ενώ δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των συμμάχων σχετικά με την ένταξη στη ΝΑΤΟ
– Κανένα περιοριστικό μέτρο κατά των ουκρανικών αμυντικών δυνάμεων
– Τα κράτη εγγυητές θα είναι μια ad hoc ομάδα ευρωπαϊκών και μη ευρωπαϊκών χωρών που θα εκδηλώσουν την πρόθεσή τους. Δεν θα επιβληθούν περιορισμοί στην παρουσία, τα όπλα και τις επιχειρήσεις φιλικών ξένων δυνάμεων στο έδαφος της Ουκρανίας
– Η Ουκρανία θα επιδιώξει την ένταξή της στην ΕΕ
– Τα εδαφικά ζητήματα θα συζητηθούν και θα επιλυθούν μετά από πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός
– Οι εδαφικές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν με βάση τη γραμμή ελέγχου
– Η Ουκρανία ανακτά τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, καθώς και του φράγματος Καχόβκα
– Η Ουκρανία απολαμβάνει ανεμπόδιστη διέλευση στον ποταμό Δνείπερο και τον έλεγχο της χερσονήσου Κινμπούρν
– Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία εφαρμόζουν συμφωνία οικονομικής συνεργασίας/ορυκτών
– Η Ουκρανία θα ανακατασκευαστεί πλήρως και θα αποζημιωθεί οικονομικά, μεταξύ άλλων μέσω των ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων που θα παραμείνουν δεσμευμένα έως ότου η Ρωσία αποζημιώσει την Ουκρανία για τις ζημίες που της προκάλεσε
– Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από τις ΗΠΑ από το 2014 ενδέχεται να χαλαρώσουν σταδιακά μετά την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης και να επαναφερθούν σε περίπτωση παραβίασης της ειρηνευτικής συμφωνίας.
Πηγή: Πρώτο Θέμα
Το άρθρο Απαντά στον Τραμπ ο Ζελένσκι: Η Κριμαία είναι ουκρανική εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.