«Πυρ ομαδόν» κατά του Μητσοτάκη – Οι εκπαιδευτικοί και η αξιολόγηση

Έντονες αντιδράσεις στον εκπαιδευτικό κόσμο αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το υπουργείο Παιδείας, καθώς διεμήνυσε πως «αν κάποιος αρνείται να αξιολογηθεί, δεν πρέπει να έχει θέση στο Δημόσιο».

Η ευθεία απειλή του πρωθυπουργού προς τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δεν αρνούνται την αξιολόγηση από κάποιο προσωπικό πείσμα, αλλά επειδή είναι αντίθετοι – στη συντριπτική τους πλειονότητα – με τους πειθαρχικούς ελέγχους «δι’ ασήμαντον αφορμήν» και τον εκφοβισμό που ασκείται στους συναδέλφους τους σε κάθε ευκαιρία, παραπέμπει σε κυβερνητικό σχεδιασμό για απολύσεις, όπως καταγγέλλουν τα πολιτικά κόμματα.

«Θέλω να είμαι πολύ σαφής ειδικά για την κατηγορία εκείνων των εκπαιδευτικών που αρνούνται επί της αρχής να αξιολογηθούν. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και η κατεύθυνση που έχω δώσει στο υπουργείο πολύ σαφής: αν κάποιος αρνείται επί της αρχής να αξιολογηθεί, δεν πρέπει να έχει θέση στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφέρθηκε, μάλιστα, και στις πολιτικές τις οποίες έχει αναλάβει η κυβέρνηση για το bullying εις βάρος μαθητών, αγνοώντας προφανώς αυτό που ασκείται εις βάρος των δασκάλων τους…

Στο πειθαρχικό 9 εκπαιδευτικοί γιατί «δεν συνεργάστηκαν» με την διευθύντρια

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση εννέα εκπαιδευτικών του Γυμνασίου Αγίου Κηρύκου στην Ικαρία, που παραπέμπονται στο πειθαρχικό γιατί «δεν συνεργάστηκαν με την διευθύντρια και συνέβαλαν στη διάλυση του σχολείου και τη μείωση του κύρους του στην τοπική κοινωνία».

Να σημειωθεί, όμως, πως οι εν λόγω εκπαιδευτικοί, το 2024, είχαν καταγγέλλει την διευθύντρια για σωρεία παιδαγωγικών και διοικητικών παρατυπιών, μεταξύ των οποίων και περιστατικά «ψυχολογικής ή και σωματικής βίας», ενώ την καταγγελία τους στήριξε και ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου.

Μετά από ένα χρόνο, παραπέμπονται τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και η διευθύντρια στο πειθαρχικό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ικαρίας και Φούρνων, επειδή δεν εκπόνησαν εκπαιδευτικά προγράμματα παρότι είναι προαιρετικά, δεν ανέλαβαν προαιρετικές θέσεις όπως ο σύμβουλος σχολικής ζωής ή ο μέντορας και άλλες ανυπόστατες, όπως καταγγέλλει η τοπική ένωση εκπαιδευτικών, κατηγορίες.

Η ΕΛΜΕ Ικαρίας και Φούρνων καταγγέλλει τη διοίκηση γι’ αυτές τις ενέργειες, τις οποίες χαρακτηρίζει «αυταρχικές και αυθαίρετες», ενώ καλεί την ΟΛΜΕ να πάρει θέση.

Άλλες 9 εκπαιδευτικοί στο πειθαρχικό στην Αλεξανδρούπουλη

Τον έντονο προβληματισμό και την αντίθεσή του στις επιλογές τού υπουργείου Παιδείας, που αντιμετωπίζουν τους εκπαιδευτικούς κυρίως με νομικούς και διοικητικούς όρους, εκφράζει το ΔΣ της ΟΛΜΕ, με αφορμή την παραπομπή άλλων εννέα εκπαιδευτικών, αυτή τη φορά, από την Αλεξανδρούπολη στο πειθαρχικό συμβούλιο,

Ο υπουργός Παιδείας, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, κινείται με τη λογική της παραπομπής σε πειθαρχικά συμβούλια, θέτοντας ακόμη και το ενδεχόμενο επιβολής δυνητικής αργίας.

Η ΟΛΜΕ, ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Α΄ ΕΛΜΕ Έβρου, προκήρυξε 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας για την ημέρα της εξέτασης της υπόθεσης στο πειθαρχικό, στις 30 Απριλίου 2025, ενώ το ΔΣ της Ομοσπονδίας θα παραστεί στην κινητοποίηση εκείνης της ημέρας, με τη συμμετοχή κλιμακίου του, προκειμένου να ενισχυθεί η αντίδραση απέναντι σε αυτή τη διαδικασία και να στηριχθούν οι εκπαιδευτικοί που πλήττονται από αυτή την απόφαση.

Περάστε δια… υπόθεσή σας

Ένα μήνα νωρίτερα, άλλες τρεις νεοδιόριστες εκπαιδευτικοί του 2021, μεταξύ των οποίων και η γενική γραμματέας της Α΄ΕΛΜΕ Έβρου, κλήθηκαν για δεύτερη φορά από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) να παραλάβουν έναν φάκελο. Είχε προηγηθεί κλήση για «ενημέρωση» και νουθεσίες από τη ΔΔΕ σχετικά με τη συμμετοχή τους στην απεργία – αποχή από την αξιολόγηση.

Όπως είχε καταγγείλει η Α’ ΕΛΜΕ, με βάση παρόμοιες διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί και σε άλλες περιοχές, είναι σαφές ότι η νέα αυτή κλήση αφορά στην παραπομπή τους στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, με την κατηγορία της «άρνησης αξιολόγησης» – μια διαδικασία «καταφανώς παράνομη, καθώς οι συναδέλφισσες συμμετέχουν σε μια νόμιμα προκηρυγμένη απεργία από την Ομοσπονδία μας και την ΑΔΕΔΥ».

«Πυρ ομαδόν» κατά του Μητσοτάκη από τα κόμματα

Σφοδρή επίθεση από την αντιπολίτευση δέχθηκε ο πρωθυπουργός τόσο για τις απειλές προς τους εκπαιδευτικούς όσο και για τις δηλώσεις του περί αύξησης του αριθμού των μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία, αλλά και στον επαγγελματικό προσανατολισμό από την τρίτη τάξη του γυμνασίου.

Για «χωριά Ποτέμκιν και στην Παιδεία» έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «σαν να απευθύνεται στον λαό των Λωτοφάγων, παρουσίασε μια μαγική εικόνα της κατάστασης στην Παιδεία, που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα της απαξίωσης και της υποβάθμισης που βιώνουμε στο χώρο αυτά τα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».

Παράλληλα, τόνισε δια του αρμόδιου υπεύθυνου ΚΤΕ Παιδείας, Στέφανου Παραστατίδη, πως «η κυβέρνηση του φιάσκου της κολλεγιοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης, της πανηγυρικής ψήφισης νόμων που δεν εφαρμόζονται (επαγγελματική εκπαίδευση – campuses), της υποχώρησης της επίδοσης των μαθητών στο διαγωνισμό Pisa, της καλλιέργειας του εδάφους για την εισβολή κερδοσκοπικών funds στην ιδιωτική εκπαίδευση, της υποχρηματοδότησης, κ.ά., προβάλλεται σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές δηλώσεις ως κυβέρνηση της ‘προόδου που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια’».

Και υπογράμμισε πως τα περισσότερα από όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός «δεν ισχύουν», παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία.

ΣΥΡΙΖΑ: Θα έπρεπε να ντρέπεται ο Μητσοτάκης

Τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το υπουργείο Παιδείας σχολίασε και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για έναν πρωθυπουργό «που τον ενδιαφέρει η παιδεία ως εμπόρευμα για τα συμφέροντα που εκπροσωπεί» και τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «θα έπρεπε να ντρέπεται, όχι να κάνει πανηγυρικές δηλώσεις».

«Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει τις άνευ ουσίας επισκέψεις του στα υπουργεία κάνοντας εξαγγελίες που αποδεικνύουν ότι δεν έχει τον παραμικρό σχεδιασμό σε ό,τι αφορά τη στήριξη βασικών πυλώνων του κράτους όπως η παιδεία και η υγεία, πλην της εξυπηρέτησης των ιδιωτικών συμφερόντων», σημείωσε η Κουμουνδούρου, παραθέτοντας μία σειρά κρίσιμων προβλημάτων στη δημόσια παιδεία, για τα οποία – όπως υπογραμμίζει – «δεν είπε κουβέντα» ο πρωθυπουργός.

«Δεν είπε κουβέντα για την στήριξη των δημοσίων σχολείων, το ζήτημα της σχολικής στέγης, την κάλυψη των διαπιστωμένων κενών που είναι υπερπολλαπλάσια από τους υπολογισμούς της κυβέρνησης. Δεν είπε κουβέντα για τον αντιπαιδαγωγικό φραγμό της Ειδικής Βάσης Εισαγωγής, που αφήνει χιλιάδες μαθητές εκτός ΑΕΙ και κενές θέσεις στα δημόσια Πανεπιστήμια», επισήμανε.

Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς, στους οποίους, ούτε λίγο – ούτε πολύ, ο κ. Μητσοτάκης «έδειξε» την πόρτα της εξόδου από τη δημόσια εκπαίδευση εάν δεν δεχτούν την αξιολόγηση, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «δεν είπε κουβέντα για την αποτυχία της ‘αξιολόγησης’  και την κομματική ευνοιοκρατία που έχει εγκαταστήσει στο δημόσιο σχολείο. Δεν είπε κουβέντα για τις διώξεις και τον πειθαρχικό εκφοβισμό τουλάχιστον 2000 εκπαιδευτικών».

Άριστα στο μάθημα της… «Μυθοπλασίας» βάζει στον Μητσοτάκη το ΚΚΕ

«Με άριστα στο μάθημα της Μυθοπλασίας μπορεί πράγματι να αξιολογηθεί ο πρωθυπουργός, ο οποίος είδε μια βελτιωμένη εικόνα στα σχολεία επειδή μπήκαν ‘κιτ ρομποτικής’ και ‘διαδραστικοί πίνακες’ σε αυτά…», σημείωσε χαρακτηριστικά το ΚΚΕ.

Και τόνισε πως «την ίδια στιγμή: Χιλιάδες αναπληρωτές αναπληρώνουν κάθε χρόνο τον εαυτό τους, καλύπτοντας κενά ακόμα και στα μέσα της σχολικής χρονιάς», ενώ «η τεράστια πλειοψηφία των σχολείων έχουν σοβαρά προβλήματα υποδομής και μόνο ένα 5% θα ενταχθεί σε διάφορα προγράμματα κτιριακής αναβάθμισης».

Προσέθεσε, μάλιστα, ότι «άριστα, επίσης, παίρνει η κυβέρνηση στην επιμονή για σχολείο πολλών ταχυτήτων, που το δικαίωμα στη μόρφωση βαφτίζεται – σύμφωνα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό – ως ευκαιρία», υπογραμμίζοντας πως «γι’ αυτό διαφήμισε την παραπέρα ταξική κατηγοριοποίηση των σχολείων και των μαθητών με τα Ωνάσεια σχολεία, αλλά και προέβαλε την απαράδεκτη παιδαγωγικά πρόταση να επιλέγουν οι μαθητές επαγγελματική πορεία στα 15 τους χρόνια!».

Όσο για τους εκπαιδευτικούς και την αξιολόγηση, ο Περισσός εξηγεί πως «αυτό που πραγματικά πονάει την κυβέρνηση της ΝΔ είναι οι αγώνες του κόσμου της εκπαίδευσης για ποιοτικά αναβαθμισμένη δημόσια δωρεάν παιδεία. Αυτή είναι η θέση αρχής που υπερασπίζονται εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές. Και γι’ αυτό αρνούνται τα αντιπαιδαγωγικά κριτήρια της ‘αξιολόγησης’, που μετρά το παιδαγωγικό έργο με τα αντιδραστικά μέτρα και σταθμά της αναζήτησης χορηγών».