
«Ματωμένο» ήταν και το φετινό Πάσχα, με τους ειδικούς να το χαρακτηρίζουν ως ένα από τα χειρότερα των τελευταίων ετών σε τραυματισμούς και ακρωτηριασμούς από βεγγαλικά και φωτοβολίδες.
Η… εμμονή με τα πυροτεχνήματα, τις κροτίδες αλλά και τις μπαλοθιές το βράδυ της Ανάστασης οδήγησε στο νοσοκομείο δεκάδες τραυματίες, μεταξύ των οποίων και παιδιά.
Η λίστα είναι μακρά: ένας 15χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από φωτοβολίδα στο δεξί του χέρι στην Κάλυμνο, ενώ στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας κροτίδα εξερράγη στο χέρι ενός 14χρονου. Ακρωτηριασμό δαχτύλου στο δεξί του χέρι από βεγγαλικό υπέστη ένας 37χρονος στη Λίμνη Αγίου Νικολάου, στο Λασίθι, ενώ ύστερα από έκρηξη κροτίδας, την οποία κρατούσε στα χέρια του ο μουσικός Αρης Μουγκοπέτρος, έχασε τα δυο του δάχτυλα.
Δέκα τραυματίες στο ΚΑΤ
Μόνο στο ΚΑΤ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων Μιχάλη Γιαννάκο, μεταφέρθηκαν δέκα τραυματίες. «Είναι θλιβερό και συνάμα εξοργιστικό την περίοδο του Πάσχα να έχουμε κάθε χρόνο πολλούς σοβαρούς τραυματισμούς, ακρωτηριασμούς από κροτίδες, ατόμων – συνήθως ανδρών και ανήλικων παιδιών», δήλωσε.
Εντύπωση προκάλεσε φέτος η κίνηση ενός ιερέα στην Κεφαλονιά, ο οποίος το βράδυ της Ανάστασης, την ώρα που έψελνε, έβγαλε από την τσέπη του ένα δυναμιτάκι και το άναψε με το Άγιο Φως.
Σε ηλικία μόλις 16 ετών, ο 60χρονος σήμερα Κώστας Κολλιόπουλος υπήρξε θύμα των… εκρηκτικών πασχαλινών εθίμων στο χωριό του, το Βιδιάκι Αρκαδίας.
«Είχα πάει στην Ανάσταση και με το “Χριστός Ανέστη” κάποιος άνθρωπος είχε στα χέρια του ένα όπλο εκσφενδόνισης ρουκετών, το οποίο κατά την ανάφλεξη μου άφησε έγκαυμα στον λαιμό. Ημουν τυχερός και το έγκαυμα δεν ήταν τελικά τόσο σοβαρό, ωστόσο χρειάστηκε πάνω από ενάμισης μήνα για να το ξεπεράσω», θυμάται μιλώντας στα «ΝΕΑ».
Προσθέτει δε πως μετά και την προσωπική του εμπειρία είναι τελείως αρνητικός στα «έθιμα» με τη ρίψη πυροτεχνημάτων, ρουκετών και πυροβολισμών «και δεν μπορώ να διανοηθώ ότι σε ημέρες αγάπης άνθρωποι τραυματίζονται ή ακόμη χειρότερα χάνουν τη ζωή τους. Προβληματίζομαι βλέποντας ανθρώπους να μην πηγαίνουν στην Ανάσταση διότι φοβούνται».
Ανάσταση εντός του ναού
Με αφορμή το φετινό – «εκρηκτικό», όπως αποδείχθηκε – Πάσχα, ο πατέρας Γεώργιος Νάνος, εφημέριος του ιερού ναού Αγίου Αθανασίου Οξυλίθου Ευβοίας, μιλά για την επιλογή που έχουν κάνει εδώ και χρόνια στην ενορία.
«Κάνουμε Ανάσταση εντός του ναού ώστε να αποφευχθούν τραυματισμοί. Τα πυροτεχνήματα, οι ρουκέτες και όλα αυτά δεν είναι πράγματα της θρησκείας μας, ήρθαν αργότερα. Η Εκκλησία δεν τα επικροτεί, αλλά το αν θα γίνουν είναι στην κρίση του κάθε ιερέα. Αυτές οι δράσεις είναι επικίνδυνες και όταν πήραμε απόφαση στην ενορία μας να κάνουμε Ανάσταση μέσα, οι πιστοί δεν είχαν αντίρρηση».
Μάλιστα, υπογραμμίζει πως «έχει μεγάλη σημασία οι άνθρωποι να έρχονται στην Ανάσταση, να είναι ασφαλείς και να βιώνουν την πίστη μας. Εχω πάει αρκετές φορές στη Χίο, όπου γίνεται ο ρουκετοπόλεμος, και βλέπω ότι μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνα τα πράγματα εκεί».
Στην εύρεση τρόπου να ελέγχονται οι ρίψεις κάθε είδους βεγγαλικών εστιάζει ο εφημέριος της Αγίας Μαρίνας Ηλιούπολης Σεραφείμ Δημητρίου. «Το βασικό είναι οι άνθρωποι οι οποίοι κάνουν τέτοιες πράξεις να έχουν επίγνωση του κινδύνου. Όταν κάνω Ανάσταση στην ενορία μου, πριν ξεκινήσω, παρακαλώ τους ανθρώπους που παρευρίσκονται να προφυλαχθούν και αντίστοιχα αυτούς που επιθυμούν να ρίξουν να είναι προσεκτικοί».