
Το όνομα του Μιχάλη Κρητικόπουλου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Ολυμπιακό, όχι μόνο γιατί υπήρξε παίκτης που πρόσφερε πολλά στην ομάδα του Πειραιά. Υπάρχει ένας ακόμα λόγος που θα συνδέει για πάντα τον Κρητικόπουλο με τους Ερυθρόλευκους κι αυτός δεν είναι άλλος από το ότι άφησε την τελευταία του πνοή στο γήπεδο, φορώντας τη φανέλα με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο.
Κόκκινος μέχρι την τελευταία ανάσα, κόκκινος για πάντα. Ο Κρητικόπουλος φόρεσε για επτά χρόνια τη φανέλα του Ολυμπιακού και οι επιδόσεις του με τα ερυθρόλευκα είναι ενδεικτικές των δυνατοτήτων του. Υπήρξε δεινός σκόρερ και παρότι δεν ήταν μεγαλόσωμος, είχε μεγάλη ευχέρεια στο σκοράρισμα με κεφαλιές. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο πως όλοι έλεγαν ότι μπορούσε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα με… χίλιους τρόπους και ειδικά με το κεφάλι.
Τα χρόνια ήταν δύσκολα και μαζί με τα αδέλφια του βγήκε νωρίς στη βιοπάλη. Η πρώτη του δουλειά ήταν υδραυλικός, αλλά η αγάπη για το ποδόσφαιρο τον οδηγούσε πάντοτε τα απογεύματα στο γήπεδο
Η ορφάνια και η πρώτη δουλειά
Ο Μιχάλης Κρητικόπουλος γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1946 και έχασε τον πατέρα του σε μικρή ηλικία και πιο συγκεκριμένα όταν ήταν 11 ετών. Τα χρόνια ήταν δύσκολα και μαζί με τα αδέλφια του βγήκε νωρίς στη βιοπάλη. Η πρώτη του δουλειά ήταν υδραυλικός, αλλά η αγάπη για το ποδόσφαιρο τον οδηγούσε πάντοτε τα απογεύματα στο γήπεδο. Ο Μιχάλης είχε όνειρο να γίνει ποδοσφαιριστής και το κατάφερε, πραγματοποιώντας μάλιστα μια εκπληκτική καριέρα. Τα εφηβικά του χρόνια δεν ήταν εύκολα καθώς έπρεπε να συνδυάσει δουλειά και ποδόσφαιρο, αλλά τα κατάφερε περίφημα, χάρη στην επιμονή και την υπομονή του.
Το ξεκίνημα στην Καισαριανή
Από μικρή ηλικία, όπως προαναφέραμε, φάνηκε η αγάπη του για το ποδόσφαιρο καθώς… όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στα γήπεδα. Το 1962 αγωνίστηκε στον ΓΣ Καισαριανής και τα όσα έκανε στους αγωνιστικούς χώρους έφεραν και την πρώτη μεταγραφή για τον Κρητικόπουλο. Τα πράγματα είχαν πάρει την… πορεία τους και ο Μιχάλης θα έγραφε χρυσή ιστορία ως ένας εκ των ικανότερων σκόρερ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο πρόεδρος του Παναιγιάλειου, Αστέριος Μπέλας, έμαθε για τον μικρό στην Καισαριανή και αποφάσισε να τον πάρει στην ομάδα του. Ο Μιχάλης πήγε στο Αίγιο και δύο χρόνια αργότερα πήρε μεταγραφή στον Εθνικό. Ολοι μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για τον Κρητικόπουλο και τις δυνατότητες που είχε στο σκοράρισμα, κάτι που επιβεβαιώθηκε τόσο στη θητεία του παίκτη στον Εθνικό όσο φυσικά και στον Ολυμπιακό.
Ποσό-ρεκόρ
Ο Ολυμπιακός προχώρησε το 1973 στη μεταγραφή του Μιχάλη Κρητικόπουλου από τον Εθνικό, με τον Νίκο Γουλανδρή να δίνει το ποσό-ρεκόρ για εκείνη την εποχή στον Εθνικό. Ηταν μια μεταγραφή που είχε ταράξει τα νερά του ελληνικού ποδοσφαίρου και ο Ολυμπιακός ενέταξε στο δυναμικό του έναν επιθετικό που θα τον βοηθούσε πολύ.
Οι Ερυθρόλευκοι έδωσαν 9 εκατομμύρια δραχμές στον Εθνικό για να πάρουν τον 27χρονο τότε Κρητικόπουλο και τα λεφτά έπιασαν τόπο. Μπορεί εύκολα να μιλήσει κάποιος για μία από τις καλύτερες μεταγραφές των Ερυθρολεύκων και αυτό δεν είναι υπερβολή. Ο Μιχάλης έκανε εντυπωσιακές εμφανίσεις με τον Ολυμπιακό, αγαπήθηκε από τους οπαδούς των Ερυθρολεύκων και έγινε μέλος μιας θρυλικής ομάδας που έγραψε χρυσή ιστορία.
Το μπαράζ στον Βόλο
Ο Μιχάλης Κρητικόπουλος έκανε ντεμπούτο με τον Ολυμπιακό στον Βόλο και μάλιστα αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι πέτυχε γκολ στην παρθενική του εμφάνιση με τους Ερυθρόλευκους. Η ιστορία τα έφερε έτσι, που ο Μιχάλης αγωνίστηκε για τελευταία φορά με τη φανέλα του Ολυμπιακού ξανά στον Βόλο. Πιο συγκεκριμένα στο μπαράζ του 1980 με τον Αρη, για την ανάδειξη του πρωταθλητή της αγωνιστικής περιόδου 1979-1980.
Ο Ολυμπιακός νίκησε την ομάδα της Θεσσαλονίκης με 2-0 και κατέκτησε τον τίτλο, με τον Κρητικόπουλο να αποχαιρετά τον Θρύλο πρωταθλητής. Μετά τη μυθική καριέρα στην ομάδα του Ολυμπιακού, ο Κρητικόπουλος αγωνίστηκε για έναν χρόνο στον Απόλλωνα και εν συνεχεία κρέμασε τα παπούτσια του.

Ετοιμος να στείλει την μπάλα στα δίχτυα με το δικό του, μοναδικό στυλ. Ο Μιχάλης Κρητικόπουλος ήταν φόβητρο για κάθε άμυνα
Μεγάλος γκολτζής
Ο Κρητικόπουλος υπήρξε χαρισματικός σκόρερ και στη μεγάλη καριέρα του πέτυχε 176 γκολ, μια επίδοση που αν μη τι άλλο χαρακτηρίζεται εντυπωσιακή και κατατάσσει τον παλιό άσο του Ολυμπιακού στη λίστα με τους κορυφαίους σκόρερ του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πέτυχε 84 τέρματα με τη φανέλα του Ολυμπιακού, 79 με αυτή του Εθνικού και εννέα με τον Παναιγιάλειο. Σκόραρε επίσης τέσσερις φορές παίζοντας στον Απόλλωνα, στην τελευταία σεζόν της καριέρας του. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί και έχει αναμφίβολα ιδιαίτερη σημασία είναι η ικανότητα που είχε ο Κρητικόπουλος στο σκοράρισμα με κεφαλιές.
Δεν ήταν ψηλός, αλλά είχε καλό άλμα και είχε πάντα καλή τοποθέτηση στην αντίπαλη περιοχή, κάτι που του επέτρεπε να έχει το πλεονέκτημα έναντι των αμυντικών. Η ευχέρεια που είχε στο σκοράρισμα με το κεφάλι, τον ανέδειξε σε μεγάλο κίνδυνο για κάθε άμυνα σε εκτελέσεις φάουλ και κόρνερ. Ολοι έψαχναν να βρουν τον Κρητικόπουλο και αν η σέντρα ήταν καλή, τα υπόλοιπα ήταν… δουλειά του Μιχάλη. Κατέκτησε τρία πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα με τη φανέλα του Ολυμπιακού και υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός στους οπαδούς των Ερυθρολεύκων.
Η τελευταία πνοή
Αυτό που είναι σίγουρο έχει να κάνει με το δέσιμο που είχε ο Μιχάλης με τους Ερυθρόλευκους κι αυτό φυσικά φαίνεται και από την παρουσία του στην ομάδα βετεράνων του συλλόγου. Πάντοτε παρών στα παιχνίδια που έδιναν οι βετεράνοι του Ολυμπιακού και σ’ ένα τέτοιο ματς στην Ανδρο, στις 20 Ιουλίου του 2002, άφησε την τελευταία του πνοή στον αγωνιστικό χώρο, φορώντας τη φανέλα του Θρύλου.
Το παιχνίδι έγινε για τα εγκαίνια του γηπέδου Ιωάννης Γουλανδρής και οι βετεράνοι του Θρύλου αντιμετώπισαν σε φιλικό τον Ολυμπιακό Ανδρου. Ο Κρητικόπουλος έπεσε στον αγωνιστικό χώρο περίπου στο 25ο λεπτό της αναμέτρησης και παρά τις προσπάθειες των γιατρών, άφησε την τελευταία του πνοή. Είχε προλάβει λίγα λεπτά νωρίτερα να κάνει αυτό που ήταν… παλιά του τέχνη κόσκινο, να σκοράρει δηλαδή φορώντας τα ερυθρόλευκα. Υπέστη οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και πέθανε σε ηλικία 56 ετών.
Το γήπεδο
Το Δημοτικό Στάδιο της Καισαριανής φέρει το όνομα «Μιχάλης Κρητικόπουλος», καθώς ο δήμος θέλησε να τιμήσει τη μνήμη του κορυφαίου ποδοσφαιριστή που έχει αναδείξει η πόλη, δίνοντας το όνομα του θρυλικού παίκτη του Ολυμπιακού στο γήπεδο. Αυτό που είναι σίγουρο έχει να κάνει με την αγάπη που έχει ο κόσμος των Ερυθρολεύκων στον Κρητικόπουλο, αναγνωρίζοντας την τεράστια προσφορά του παίκτη στην ομάδα τους.