Η ανακοίνωση της νέας δικογραφίας στην Ολομέλεια της Βουλής ανοίγει σήμερα νέο κύκλο πολιτικών εξελίξεων, οδηγώντας ξανά κυβέρνηση και αντιπολίτευση σε θέσεις μάχης. Η ώρα των αποφάσεων έρχεται και πάλι για όλα τα κόμματα, που θα οριστικοποιήσουν τη στρατηγική τους μόλις αξιολογήσουν τον ογκώδη φάκελο. Από τις προκαταρκτικές συζητήσεις είναι ορατό το ενδεχόμενο να υπάρξουν έως και τρεις ξεχωριστές προτάσεις για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή. Το Μαξίμου επιχειρεί προσεκτική πρώτη προσέγγιση. Ενα θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο: είναι μηδαμινές οι πιθανότητες να αφήσει η ΝΔ να τρέξει κανονικά μια Προανακριτική για τον πρώην υπουργό της, που σημαίνει ότι εφόσον συσταθεί θα είναι της «μίας μέρας».
Εξάλλου «επί της αρχής», κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αντιμετωπίζεται ως οδηγός το μοντέλο Χρήστου Τριαντόπουλου, δηλαδή η απευθείας παραπομπή στο Δικαστικό Συμβούλιο. «Δεν θα σταθούμε εμπόδιο στη Δικαιοσύνη» επανέλαβε ο Παύλος Μαρινάκης, επιλέγοντας πάντως καυστικά σχόλια για την αντιπολίτευση.
Τα σενάρια είναι τρία: Πρώτον, η ΝΔ αιφνιδιάζει με δική της πρόταση για Προανακριτική με αδίκημα πλημμεληματικού χαρακτήρα, με το επιχείρημα ότι η «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη θα διερευνήσει όπως κρίνει και με κατηγορίες στην αντιπολίτευση ότι θέλει μόνο να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή. Δεύτερον, δεν προτρέχει, κρατά από την «αντίπαλη» πρόταση ό,τι θέλει και, αν χρειαστεί, καταθέτει πρόταση. Τρίτον, απορρίπτει οποιαδήποτε κίνηση κατά Καραμανλή, κάτι που θα γινόταν για δεύτερη φορά από τον Νοέμβριο του 2023.
Σε θέση μάχης τα κόμματα
Στη Χαριλάου Τρικούπη η διαχείριση έχει αποφασιστεί, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το μοναδικό που μπορεί μόνο του να καταθέσει πρόταση με 30 υπογραφές. Και αυτό αναμένεται να κάνει, αφού μελετηθεί η δικογραφία, για να διαπιστώσει αν όντως, όπως λένε οι πληροφορίες, αυτή «φωτογραφίζει» και τον Καραμανλή για διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών – κακούργημα που βαραίνει μη πολιτικά πρόσωπα, διοικητικούς υφιστάμενούς του. Κι ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει «να ξαναμπλέξει» σε συνεννοήσεις με τα υπόλοιπα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, δεν αποκλείεται να ανοίξει και δίαυλος κοινοβουλευτικής επικοινωνίας μεταξύ ΣΥΡΙZA και Νέας Αριστεράς για άλλο ένα (κοινό) αίτημα – σε αυτή τη φάση δεν έχει γίνει τέτοια συζήτηση. Η Πλεύση Ελευθερίας, δε, κάλεσε «σε συνεννόηση και σύμπραξη».