Η Ελλάδα θα εξετάσει και την αυτόματη αναγνώριση τίτλων Ιατρικής Ελλήνων από την Αυστραλία

Η επέκταση της αυτόματης αναγνώρισης τίτλων Ιατρικής και εξειδικεύσεων Ελλήνων ιατρών και από χώρες όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς, θα εξεταστεί από την ελληνική κυβέρνηση, εφόσον έχει θετικό αποτέλεσμα η αντίστοιχη πρωτοβουλία για γιατρούς ελληνικής καταγωγής από τις ΗΠΑ.

Το παραπάνω επισήμανε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε ερωτήσεις στη Βουλή επί του νομοσχεδίου, το οποία ψηφίστηκε στην Ολομέλεια, για τη σύσταση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου – Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος, στο οποίο συμπεριλήφθηκε η διάταξη αναγνώρισης τίτλων Ιατρικής για Έλληνες των ΗΠΑ.

Ο κ. Γεωργιάδης, έκανε λόγο για μια «πιλοτική διάταξη» για την οποία αναμένεται η Υπουργική Απόφαση.

Είπε ότι με την αναγνώριση ιατρικής ιδιότητας και των ειδικοτήτων από τις ΗΠΑ, αντιστοιχίσουμε τι ακριβώς υπάρχει στην Ελλάδα.

Για παράδειγμα, αν ένας γιατρός ελληνικής καταγωγής έχει πτυχίο Ιατρικής και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ως Παθολόγος θα αναγνωριστεί ως Παθολόγος στην Ελλάδα;

Για τις εξειδικεύσεις, πρόσθεσε ο Υπουργός, δεν είχαμε νομοθετική εξουσιοδότηση.

Αυτό αλλάζει και αντιστοιχούμε με τον ίδιο τρόπο την ειδίκευση από τις ΗΠΑ, εφόσον υπάρχει στην Ελλάδα.

«Δε φέρνουμε κάτι που δεν έχουμε, αλλά αντιστοιχούμε κάτι που έχουμε», διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι το όφελος για την Ελλάδα θα είναι διπλό.

Πρώτον, σε σχέση με την «επιστροφή μυαλών» (brain gain) -καθώς πολλοί γιατροί από τις ΗΠΑ, ελληνικής καταγωγής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εργαστούν στην Ελλάδα- «αν δεν είχαν τη μεγάλη γραφειοκρατία».

Και το 10%-15% από αυτούς να έρθουν, είπε ο Υπουργός, «κέρδος θα έχουμε» ως προς την αύξηση του αριθμού των γιατρών στη χώρα, αλλά και στην «όσμωση» μεταξύ ΗΠΑ-Ελλάδας, όσον αφορά στην Ιατρική.

Δεύτερον, σε σχέση με την «πιο μικρή εικόνα», συμπλήρωσε, αρκετοί ομογενείς που έρχονται για διακοπές στην Ελλάδα το καλοκαίρι, και πηγαίνουν στα νησιά, λένε ότι θα έκαναν κάποιες 5 εφημερίες αν μπορούσαν, για να δουν πώς είναι το σύστημα και να αποφασίσουν αν θέλουν εντέλει να επιστρέψουν,

«Τους δίνουμε τη δυνατότητα», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Αναγνώρισε ότι η «διάταξη είναι λίγο πιλοτική» και ότι «κανονικά θα μπορούσαμε να βάλουμε και τον Καναδά ενδεχομένως, θα μπορούσαμε να βάλουμε ενδεχομένως και την Αυστραλία» στις χώρες από τις οποίες θα αναγνωρίζονται τα πτυχία και οι ειδικεύσεις Ελλήνων γιατρών.

«Δε σας κρύβω ότι αυτά υπάρχουν στο μυαλό μας να γίνουν», είπε.

«Θέλουν όμως την αντίστοιχη δουλειά (όπως αυτή που έγινε με τις ΗΠΑ) που δεν έχει γίνει. Αν δούμε ότι αυτό (η αναγνώριση τίτλων από τις ΗΠΑ) ‘δουλεύει’ και έχει αποτέλεσμα, σας το λέω από τώρα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε κάτι τέτοιο» και για Αυστραλία και Καναδά.

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να νομοθετήσει την «αυτόματη αναγνώριση ειδικότητας και εξειδίκευσης που έχουν αποκτηθεί στις ΗΠΑ», μέτρο που ανοίγει τον δρόμο ώστε να μπορούν να προσφέρουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα, βρέθηκε και στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε στις Αρχές της εβδομάδας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δια ζώσης και μέσω τηλεδιάσκεψης, με Έλληνες γιατρούς που εργάζονται στις ΗΠΑ και συναδέλφους τους που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Με βάση τη ρύθμιση του Υπουργείου Υγείας, γιατροί που έχουν αποκτήσει ειδικότητα στις ΗΠΑ, η οποία έχει πιστοποιηθεί από τον αρμόδιο αμερικανικό φορέα, θα μπορούν να αναγνωρίζουν την ειδικότητά τους αυτόματα στην Ελλάδα, υποβάλλοντας μία απλή αίτηση στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Όσον αφορά στην εξειδίκευση, η αναγνώριση θα γίνεται αυτόματα με την κατάθεση του πιστοποιητικού, αρκεί να υπάρχει επίσημα η συγκεκριμένη εξειδίκευση στην Ελλάδα.

«Πήραμε απόφαση με τον υπουργό και τον υφυπουργό (Υγείας) να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό και να φέρουμε μία διάταξη η οποία να αναγνωρίζει αυτόματα ειδικότητα και εξειδίκευση σε όσους είναι πιστοποιημένοι στις ΗΠΑ από τα αντίστοιχα όργανα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να λύσουμε αυτό το γραφειοκρατικό πρόβλημα, το οποίο καταλαβαίνω ότι ταλανίζει πολλούς από εσάς. Και βέβαια, με το σκεπτικό ότι αυτή η διάταξη ενδεχομένως να βοηθήσει και στον επαναπατρισμό κάποιων Ελλήνων που είναι στις ΗΠΑ, σκέφτονται να γυρίσουν και ενδεχομένως να αποτρέπονται από αυτή τη διαδικαστική και γραφειοκρατική δυσκολία αναγνώρισης των σπουδών που έχουν κάνει», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Η σχετική Υπουργική Απόφαση για την αναγνώριση της ιατρικής ιδιότητας αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες, ενώ η νομοθετική ρύθμιση για το σκέλος της εξειδίκευσης, όπως προαναφέρθηκε, «πέρασε» από τη Βουλή.

«Με αυτές τις δύο κινήσεις, τις νομοθετικές, θα έχουμε καλύψει το σύνολο του προβλήματος που παραλάβαμε. Η βασική ιδέα είναι αυτονόητη: το να έχεις αποκτήσει τέτοιους έγκυρους τίτλους από τις ΗΠΑ δε θέτει πραγματικό ζήτημα εάν έχεις τα προσόντα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι οι ρυθμίσεις είναι προϊόν προσπάθειας αρκετών μηνών.

«Όποιος έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί στις ΗΠΑ αναγνωρίζεται από όλους για την υψηλή εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση, άρα με αυτό το δεδομένο προχωράμε και στη ρύθμιση αυτή. Η χώρα μας θα είναι από τις πρώτες που θα προχωρήσει στην αυτόματη αναγνώριση», εξήγησε από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Οι γιατροί που συμμετείχαν στη συζήτηση εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ταχεία ανταπόκριση της κυβέρνησης στις προτάσεις τους και τόνισαν τη σημασία της αυτόματης αναγνώρισης για τη διευκόλυνση κάθε επιστήμονα που θέλει να επαναπατριστεί, να συνεργαστεί με Έλληνες συναδέλφους του ή να προσφέρει ακαδημαϊκά.

«Είναι μία πολύ σωστή απόφαση, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που την πήρατε, είμαστε ευγνώμονες και, όπως είδατε, υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες οι οποίοι ενδιαφέρονται και να επιστρέψουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε απομακρυσμένες περιοχές», σημείωσε ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, Γεώργιος Χρούσος.

«Πιστεύουμε ότι με αυτή σας την απόφαση θα αναβαθμίσετε πάρα πολύ το επιστημονικό έργο της κοινότητάς μας με τη στήριξη αξιόλογων συναδέλφων και από το εξωτερικό αλλά και από το εσωτερικό», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας στο ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας, Ευαγγελία Χαρμανδάρη.

«Υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες γιατροί εξαιρετικού επιπέδου και με πολύ σημαντικές θέσεις ευθύνης στις ΗΠΑ, τόσο σε επίπεδο διοίκησης όσο και σε επίπεδο έρευνας. Για όλους εμάς η επιστροφή στην πατρίδα αποτελεί εδώ και χρόνια έναν ευσεβή πόθο και με αυτήν την καινούργια πρωτοβουλία σίγουρα τα πράγματα είναι πιο εύκολα», τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, Χρήστος Κυριακόπουλος.

«Είναι μία ιστορική στιγμή και νομίζω όχι μόνο εμείς αλλά και οι επόμενοι γιατροί που έρθουν στην Αμερική θα ωφεληθούν πάρα πολύ από αυτή την απόφαση», εκτίμησε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζωρτζτάουν, Τζένη Γούργαρη, προσθέτοντας ότι πλέον λύνεται «ένα από τα μεγάλα εμπόδια» που ταλαιπωρούσε τους Έλληνες γιατρούς στις ΗΠΑ.

«Για εμάς είναι μια μεγάλη ικανοποίηση ότι λύνουμε το θέμα αυτό», επισήμανε στο πλαίσιο της συζήτησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Εύχομαι αυτό να είναι η αφετηρία ώστε περισσότεροι από εσάς να κάνετε περισσότερα πράγματα στην Ελλάδα» πρόσθεσε.

Ο Δαμιανός Κοκκινίδης, από την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Γέιλ, ανέδειξε τη χρησιμότητα της νέας ρύθμισης συνολικά για τον επαναπατρισμό Ελλήνων του εξωτερικού και τόνισε ότι μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους επιστημονικούς τομείς.

ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Στην Ολομέλεια της Βουλής, το βράδυ της Τετάρτης, ο κ. Γεωργιάδης ανήγγειλε ακόμα ότι από τις 15 Μαΐου, όσοι περίμεναν στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ (Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) θα μπορούν να δηλώνουν αν θέλουν να παραλαμβάνουν τα φάρμακά τους στο σπίτι τους.

Αναφερόμενος στις «ουρές της ντροπής» πέρυσι, είπε ότι «φτιάξαμε ηλεκτρονική πλατφόρμα, και όποιος θέλει να πάρει φάρμακο από τον ΕΟΠΥΥ, δε χρειάζεται να πάει το πρωί και να περιμένει πια στην ουρά».

«Μπαίνει στο κινητό του, κλείνει ραντεβού και του λέει ακριβώς την ώρα, που μπορεί να πάει να πάρει το φάρμακό του».

«Δε χρειάζεται να περιμένεις στην ουρά. Επίσης, ήδη … σε όλα τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, καλούμε τους ασθενείς να δηλώσουν εάν επιθυμούν, αντί να πηγαίνουμε να παραλάβουν το φάρμακό τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, να τους το στέλνουμε, από τις 15 Μαΐου και μετά, στο σπίτι τους, χωρίς κανένα έξοδο δικό τους».

«Και έχουν ήδη αρχίσει …οι πρώτοι ασθενείς και δηλώνουν εάν επιθυμούν να πάνε στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ή αν θα περιμένουν να το πάρουνε στο σπίτι τους».

The post Η Ελλάδα θα εξετάσει και την αυτόματη αναγνώριση τίτλων Ιατρικής Ελλήνων από την Αυστραλία appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.